Čajová dieta v nemocnicích

Dieta čajová 0S

S konzumací čaje v nemocnicích se setkáváme ve dvou hlavních situacích: dodržování pitného režimu a čajová dieta oS. Při této dietě se podává nemocnému pouze neslazený či slazený čaj po lžičkách. Energetická hodnota slazeného čaje: 1 000 kJ, 60 g sacharidů, 0 g bílkovin, 0 g tuků.

Tato dieta se podává omezenou dobu např. po zákrocích v dutině ústní, při akutních či infekčních onemocnění či po operacích gastrointestinálního traktu. Podává se v akutních stavech při onemocnění pankreatu, žlučníku a v prvních stadiích po operaci dutiny břišní a části trávicího systému, u nemocných s nemožností příjmu per os.

Pro přípravu čajů se používají různé bylinné směsi, ovocné směsi, černý nebo zelený čaj. Ovocné a bylinné čaje většinou neobsahují žádné plody čajovníku, ale jedná se o sušené ovoce, či části bylin. V případě ovocných čajů se může jednat pouze o doplněk k černému nebo zelenému čaji. U nás je již od nepaměti ve velké oblibě a to nejen při nachladnutí, popíjení šípkového čaje. Velkou oblibu sklízí i heřmánkový čaj, při mírných žaludečních obtížích provázených křečemi, nadýmáním a pocitem plnosti. Vynikající účinky má i při různých lehkých zánětlivých onemocnění kůže a sliznic. Dalšími favority jsou lipové či kopřivové čaje při nachlazení, meduňka se využívá při nespavosti a máta pro zklidnění žaludku. Za naprostého favorita, co se nastydnutí týká, je zázvor. Pomáhá při trávení, jako prevence před chřipkou a nachlazením, doporučuje se podávat v některých případech léčené rakoviny (nutný souhlas onkologa) a je tradičním afrodiziakem.

Klasický černý čaj obsahuje v připraveném šálku přibližně 40 mg kofeinu, mnoho antioxidantů a jeho pravidelné pití má vysoce pozitivní vliv na odbourávání cholesterolu. Černý čaj má další vynikající vlastnost a tou je schopnost snížení rizika mrtvice. Na rozdíl od zeleného nebo bílého čaje obsahuje mnohem více látek, které v organismu vykazují ochranný efekt na cévy. Není to tím, že by výchozí surovina byla na tyto látky bohatší, ale vnikají při tepelném zpracovávání čajovníkových listů. Proto má černý čaj tmavou barvu. Je však třeba zdůraznit, že uvedené informace vztahující se k dieteticko-léčebným účinkům nelze spojovat s černým čajem připravovaným z většiny nálevových sáčků. Tyto totiž obvykle obsahují určitý podíl sušeného květu ibišku, který uvedené látky prakticky neobsahuje. Pro dosažení požadovaných dieteticko-léčebných účinků se doporučuje připravovat čaj ze sypaného černého čaje.

Jemnější chuť než černý čaj má bezesporu čaj zelený. Má bezesporu mírně odlišný průběh antioxidačních účinků a mírně odlišně působí na kardiovaskulární systém. Také je účinný při různých dietách a v neposlední řadě se zmiňuje jeho šetrnější účinek na zubní sklovinu.

Bílý čaj má ještě jemnější chuť. Pití tohoto vzácného, na slunci sušeného čaje, byla v minulosti výsadou pouze čínských císařů. V současné době se hodně zdůrazňuje jeho účinek na kardiovaskulární systém, ve skutečnosti je ale nižší, než v případě černého nebo zeleného čaje. Hlavní předností bílého čaje je jeho jemná chuť, dieteticko-léčebný efekt je však nižší. Doporučuje se sice lidem se zvýšenou hladinou cukru a cholesterolu v krvi, ale jeho účinek není tak výrazný a někteří autoři ho dokonce zpochybňují. Bílý čaj ale může být dobrým pomocníkem při hubnutí.

Červený čaj neboli rooibos nemá ve skutečnosti s čajovníkem vůbec nic společného. To znamená, že neobsahuje žádný kofein a pochází z keře čajovníku kapského. Používá se mimo jiné na žaludeční potíže, nervové obtíže, astma, kožní problémy jako je například ekzém a spousta dalších. V Africe se dochucuje cukrem, mlékem, případně vanilkou a různými bylinkami.

Rubriky: Archív seminárních prací | Napsat komentář

Kazuistika – žena 25 let, výška 168 cm, váha 75 kg

Kazuistika – žena 25 let, výška 168 cm, váha 75 kg. Tuk se jí usazuje především v oblasti břicha a dolních končetin

Současný stav:

BMI: váha (kg) / výška2 (m) = 26,5 = nadváha

Bazální metabolismus (vzorec pro ženy)

BM = 655 + 9,6 x hmotnost (v kg) + 1,8 x výška (v cm) – 4,7 x věk

BM = 655 + 720 + 302,4 – 117,5 = 1560 kcal = 6551,6 KJ

Žena (říkejme jí Petra) se nachází ve věkové skupině, kdy její metabolismus funguje stále ještě velmi dobře a rychle a proces hubnutí tedy není příliš ovlivněn zpomalenou látkovou přeměnou a celkově zpomaleným tělesným metabolismem, který bývá značnou překážkou pro ženy starší čtyřiceti let. Avšak ani tato skutečnost, kterou ovšem nelze považovat za stoprocentně pravdivou či směrodatnou, není důvodem k předčasné radosti, neboť hubnutí není ani pro Petru dvoutýdenní záležitostí, do které není potřeba investovat mnoho vůle a energie.

 

Pokud chce Petra doopravdy zhubnout, zbavit se přebytečných kil a předejít zdravotním a psychických komplikacím, musí se jednak naučit správně jíst a věnovat se pohybovým aktivitám.

Správná strava je pojem velice rozsáhlý, nicméně obecně považuji za nejdůležitější:

– stravovat se pravidelně 4-5x denně v menších množstvích

– poslední jídlo nejpozději 2-3 hodiny před spánkem.

 

Ohledně úpravy jídelníčku bych Petře obecně doporučil

– omezit příjem jednoduchých cukrů v podobě sladkostí a přeslazených limonád

– vyvarovat se tučnému jídlu, dále bílému pečivu a nahradit ho celozrnným

– zakázat bramborové lupínky, návštěvy fastfoodů

– zahrnout ovoce a zeleninu do minimálně jednoho denního chodu

– omezit příjem tekutin v podobě alkoholu a životabudičů (kafe, energydrinky) a nahradit je přednostně vodou v množství 3 litrů za den

– nezapomínat na vyvážený poměr výživových látek v denních chodech

 

Za jedno z nejzákladnějších pravidel hubnutí považuji nerovnici výdej > příjem, proto Petře k dosažení energetického deficitu doporučuji pohybové aktivity

– chůze (4km/hod): cca 200kcal

– rychlochůze (6km/hod): cca 350kcal

– běh (9km/hod): cca 700kcal

– jízda na kole (15-20km/hod): cca 600kcal

– tanec: cca 400kcal

– hodnoty ovšem nelze považovat za přesné, neboť výdej při těchto aktivitách je čistě individuální

 

Jelikož chce Petra efektivně zhubnout a ví, že nepůjde o krátkodobý proces, musí si tedy uvědomit, že za úbytkem její hmotnosti je hlavně poměr přijaté a vydané energie. Pokud chce hubnout pozvolně, tedy týdně kolem 0,5-1kg tuku, měl by její denní energetický deficit činit přibližně 800-1000kcal. Z Harris-Benediktovy rovnice pro výpočet bazálního metabolismu pro ženy vyšla hodnota 1560kcal. Petře tedy doporučím příkladný čtrnáctidenní jídelníček a vedle již zmíněných pohybových aktivit připojím ještě seznam nejvhodnějších cviků na zeštíhlení problémových partií.

 

1. den:

– snídaně: celozrnný dalamánek, drůbeží šunka (100g, 235kcal)

– svačina 1: pomeranč (175g, 70kcal)

– oběd: kuřecí plátky s těstovinami, rajčata (350g, 700kcal)

– svačina 2: müsli tyčinka, bílý jogurt (125g, 170kcal)

– večeře: zeleninový salát, celozrnný žitný chléb, sýr eidam 30% (350g, 320kcal)

2. den:

– snídaně: jogurt bílý nízkotučný, müsli (170g, 250kcal)

– svačina 1: jablko, strouhaná mrkev (200g, 90kcal)

– oběd: rybí filé s bramborami, okurka (400g, 580kcal)

– svačina 2: banán (200g, 300kcal)

– večeře: míchaná vejce s ředkvičkami (250g, 270kcal)

3. den:

– snídaně: vločky s mlékem (200g, 200kcal)

– svačina 1: mandarinky (150g, 70kcal)

– oběd: zeleninové rizoto, rajčata (160g, 700kcal)

– svačina 2: čerstvá rajčata, okurka, ledový salát (200g, 40kcal)

– večeře: toast s uzeným lososem (70g, 260kcal)

4. den:

– snídaně: jablečný závin (150g, 320kcal)

– svačina 1: mléko polotučné (150g, 70kcal)

– oběd: losos s houbovou omáčkou (200g, 300kcal)

– svačina 2: pomeranče (150g, 70kcal)

– večeře: vepřový smažený řízek, dušená rýže (250g, 600kcal)

5. den:

– snídaně: knäckebrot, tavený sýr (100g, 340kcal)

– svačina 1: jahody (100g, 45kcal)

– oběd: grilované kuřecí stehno, vařená rýže (200g, 350kcal)

– svačina 2: tuňák ve vlastní šťávě (120g, 140kcal)

– večeře: zeleninový salát s balkánským sýrem (300g, 170kcal)

6. den:

– snídaně: ovesná kaše v mléce (100g, 140kcal)

– svačina 1: hruška (250g, 180kcal)

– oběd: zeleninové rizoto s kuřecím masem (200g, 320kcal)

– svačina 2: pilos kefírové mléko, knäckebrot, tavený sýr (300g, 420kcal)

– večeře: zapečená brokolice se sýrem, brambor (200g, 150kcal)

7. den:

– snídaně: celozrnná houska, dušená šunka (100g, 240kcal)

– svačina 1: pomelo (200g, 90kcal)

– oběd: těstoviny se sýrovou omáčkou (300g, 660kcal)

– svačina 2: polotučný ovocný jogurt (100g, 111kcal)

– večeře: zeleninový salát, tuňák (420g, 380kcal)

8. den:

– snídaně: obložený dalamánek, salát, šunka, sýr, rajče, okurka (210g, 450kcal)

– svačina 1: pomeranč (175g, 70kcal)

– oběd: vepřové maso dušené v mrkvi, dušená rýže (350g, 430kcal)

– svačina 2: mrkvový salát s jablkem (100g, 150kcal)

– večeře: pstruh na másle, brambor (300g, 380kcal)

9. den:

– snídaně: jablečný závin (150g, 320kcal)

– svačina 1: cottage sýr, jahody (250g, 200kcal)

– oběd: kuřecí prsa, brambory (200g, 200kcal)

– svačina 2: toast s uzeným lososem (60g, 270kcal)

– večeře: vaječná omeleta, šunka, eidam 40%, chléb, hořčice (200g, 320kcal)

10. den:

– snídaně: žitný chléb, sýr eidam 30%, margarín (90g, 150kcal)

– svačina 1: tvaroh polotučný (250g, 270kcal)

– oběd: mleté maso, těstoviny (200g, 300kcal)

– svačina 2: pomeranč (175g, 70kcal)

– večeře: fazolový salát s kuřecím masem (250g, 300kcal)

11. den:

– snídaně: tvarohový koláček (130g, 230kcal)

– svačina 1: banán (200g, 300kcal)

– oběd: kuřecí prsa, brambory (200g, 200kcal)

– svačina 2: polotučný ovocný jogurt (100g, 111kcal)

– večeře: zeleninový salát se zálivkou (200g, 120kcal)

12. den:

– snídaně: palačinky, jahodová marmeláda (150g, 320kcal)

– svačina 1: jahodový tvaroh (140g, 100kcal)

– oběd: rybí filé s bramborami, okurka (400g, 580kcal)

– svačina 2: ovocný salát (150g, 130kcal)

– večeře: obložený celozrnný rohlík (100g, 300kcal)

13. den:

– snídaně: Celozrnný dalamánek, drůbeží šunka (100g, 235kcal)

– svačina 1: jogurtový koktejl (320g, 200kcal)

– oběd: krůtí maso, dušená rýže, rajčata (300g, 450kcal)

– svačina 2: banán (200g, 300kcal)

– večeře: dušená zelenina, mrkev, fazole, květák (150g, 100kcal)

14. den:

– snídaně: míchaná vajíčka (120g, 190kcal)

– svačina 1: obložený toustový chléb (200g, 520kcal)

– oběd: rýžový nákyp s broskvemi (260g, 310kcal)

– svačina 2: polotučný ovocný jogurt (150g, 140kcal)

– večeře: hovězí vývar s masem a nudlemi (330g, 160kcal)

 

 

Posilující cviky na břicho:

1) Zkracovačky: posilují horní břišní svaly

– výchozí poloha: vleže, pokrčená kolena, chodidla na podložce, ruce za hlavou

– provedení: zatnutí břišních svalů, přitažení hrudníku k pánvi, dotek loktů s koleny, zpět do výchozí polohy

 

2) Sed-leh: posilují horní břišní svaly

– výchozí poloha: vleže, nohy pokrčené, chodidla na podložce, ruce za hlavou

– provedení: odvíjení hlavy, následně trupu a beder od podložky směrem k pokrčeným kolenům, návrat do výchozí polohy, nepokládat hlavu na podložku a nepomáhat si rukama

 

3) Nohy ve vzduchu: posiluje celé břicho

– výchozí poloha: vleže, roztažené ruce do stran, nohy svisle kolmo k zemi

– provedení: při stále natažených nohách pokles nohou do 60 stupňů se zemí, následně do 30 stupňů, zpět na 60 a zpět do výchozí polohy. V každé poloze vydržet pár vteřin.

 

4) Svíčka: posiluje dolní břišní svaly

– výchozí poloha: vleže, ruce natažené za hlavou, natažené nohy na podložce

– provedení: pokrčit a zvednout nohy, natáhnout nohy do polohy kolmo k podložce, zdvihnutí beder (nohy stále natažené kolmo k podložce), návrat do výchozí polohy

 

Posilující cviky na stehna:

1) Dřepy:

– výchozí poloha: vestoje, nohy v šíři ramen

– provedení: předpažit ruce, nohy pokrčit v kolenou a kyčlích do sedu, jakmile stehna rovnoběžně s podložkou, zpět do výchozí polohy. Paty „neodlepovat“ od země, možno držet závaží

 

2) Výpady:

– výchozí poloha: vestoje, nohy u sebe

– provedení: vykročit jednou nohou do takové vzdálenosti, aby při pokrčení kolenou u obou nohou nebyl úhel mezi stehnem a lýtkem menší než 90 stupňů, jedno koleno se téměř dotýká podložky, návrat do výchozí polohy, vystřídat nohy, možnost držet závaží v každé ruce

 

3) Výstupy do schodů:

– výchozí poloha: vestoje, nohy u sebe

– provedení: vykročit jednou nohou na lavičku (schod), vystoupit nahoru a došlápnout druhou nohou, zpět do výchozí polohy, vystřídat nohy

 

Šimon Doležal

Rubriky: Archív seminárních prací | Napsat komentář

Potravní doplňky

POTRAVNÍ DOPLŇKY

Definice pojmů

Živiny = látky obsažené v potravě, které mají nutriční a energetickou hodnotu . Například proteiny, lipidy, sacharidy, přídatné živiny (vitamíny, minerální látky), voda.

Potravní doplňky = látky ve formě koncentrovaných zdrojů vitamínů či minerálních látek určené k přímé spotřebě s významným biologickým účinkem.

Léčiva = jsou to látky nebo kombinace látek za účelem obnovy, úpravy nebo ovlivnění fyziologických funkcí.

Nesprávná výživa = přejídání, hladovění, což vede k obezite.

Poruchy příjmu potravy = přikladem je bulimie či mentální anorexie, které patří mezi psychosomatické poruchy.

Celkový obraz výživy

Péče o zdraví člověka je především osobní a soukromou záležitostí a každý z nás se s ní vypořádává po svém. Zoufalé statistiky nemocných však naznačují, že člověk v této záležitosti značně selhává.

Klíčem tohoto problému je především otázka zdravého životního stylu. Je na každém jednotlivci, zda do svého života zařadí všechny pozitivní aspekty života, které ho udrží zdravého a vitálního. Aby se k tomuto stavu dopracoval, bude se muset zabývat otázkou kvalitní stravy, pohybem a v neposlední řadě i psychickými faktory. Zodpovědnost za naše zdraví je na každém z nás.

Jelikož žijeme v chemické společnosti, výživa lidí je ve velmi žalostném stavu. Vyčerpané půdy, umělá hnojiva se spoustou pesticidů, převážení potravin na dlouhé vzdálenosti, skladování, to vše se podílí na kvalitě potravin a na ztrátách jejich živin . Lidé pak konzumují potraviny s tímto malým přísunem živin a není divu, že se u nich setkáváme s různými poruchami, nemocemi a únavou. Proto dnes věda horečně hledá látky, které ztracené nebo chybějící živiny doplní. Jedno z řešení jsou potravinové doplňky, které mohou pozitivně zlepšit zdravotní stav populace.

Odmítání potravních doplňků

V praxi jsou potravní doplňky běžnou komoditou. Mají vliv na fyziologii člověka a jsou určeny k upevňování zdraví. Ve zdravotnickém prostředí se nicméně setkáváme s protichůdnými názory. Jeden z postojů je, že tyto prostředky jsou neúčinné, mající jen komerční význam. Na jednu stranu je názor pochopitelný. Lékař léčí a ten chce mít po ruce účinná léčiva, jinak je ohrožena jeho pověst. Lékař bohužel o zdravě ví jen velmi málo a s potravními doplňky se při svém studiu vůbec nesetkal? Cítí se tedy velmi nepřipravený. Na druhé straně by bylo velmi paradoxní, kdybychom tvrdili, že jednotlivé látky potravin nemají farmakologické účinky a že nemohou působit preventivně proti nemocem nebo se účastnit na jeho léčbě. Kdyby to tak nebylo, nebylo by vynakládáno velké množství finančních prostředků v oblasti výživy a doplňků stravy.

Legislativa potravinových doplňků

Stejně jako u léčiv se schvalování vyvíjí a mění, mění se i normy a ustanovení potravinových doplňků. Schvalování je stále obtížně uchopitelným problémem, jelikož hodnocení některých faktorů řešení komplikují a prodlužují, nicméně výzkum musí podat nakonec globální obraz.

Bezpečnost potravních doplňků

Legislativně je samozřejmě rozumné, aby doplňky stravy byly odděleny od léčivých přípravků. U léčivých přípravků je zvyklé uvádět vedlejší a nežádoucí účinky. Jelikož jsou používány jen po dobu nutnou a jsou kontrolovány, je tato skutečnost akceptovatelná. Doplňky stravy jsou ale volně dostupné, nekontrolované a lze je používat v libovolných množství. Z toho důvodu je na ně kladen též požadavek bezpečnosti, který se u výrobců a některých spotřebitelů nesetkává s pochopenim.

Otázka kvality potravních doplňků

Zákazník většinou není podrobně orientován ve všech výrobcích, které jsou na trhu k dispozici a převážně se řídí jeho cenou. Kvalitu pak nutně musí ověřovat pomocí příbalových letáků, podle výrobců či konzultací s lékařem. Konecné rozhodnuti o použití ale přísluší výhradně na něm.

Rizika reklamy

V časopisech věnovaných ženám, sportu, volnému času nebo zdravému životnímu stylu, tam všude se setkáváme s reklamou a reklamními články přinášející informace o použití potravních doplňků. Tyto články nemaji ale podstatný vliv na zákazníka. To, co zabere a funguje je převážně reklama. A tak se vyrobci nerozpakují slíbit nemožné, ne-li přímo zázraky. Lékařská veřejnost pak zastává varující stanoviska a odsuzující vyjádření, která tak jako u výrobců zacházejí do krajností a nejsou někdy podložena nezvratnými důkazy.

Zdravá strava a obezita

Ikdyž obezita má mnoho příčin, jednou z důležitých jsou chybějící živiny. I přesto, že obezita souvisí se stravovacími návyky (příjem a výdej energie je v nerovnováze ve prospěch příjmu), s pohybovou aktivitou, s psychikou a s genetickou dispozicí, podstata úspěšného hubnutí spočívá v posílení zdraví.

Změna způsobu myšlení: myšlení má jednoznačně velký vliv na průběh hubnutí. Extrémními příklady psychického vlivu na příjem potravy jsou onemocnění jako je bulimie a anorexie.

Chybějící živiny při obezitě

Velmi malý přísun živin brání, aby se tuky jednoduše spalovaly. K tomu je zapotřebí téměř všech vitamínů. Obecně ale můžeme říci, že při redukčním režimu je třeba doplňovat vitamíny B, E a mastné kyseliny.

Příklady některých nedostatků živin:

Nedostatek vitamínů B-způsobuje zpozdění v produkci energie

B5- pokud chybi, tuky se pálí jen polovičním tempem

B6-tuk se nedá změnit na energii, pokud tento vitamin chybi

inozitol (obsazen v B-komplexu)-když chybí spolu s cholinem a B vitamíny, nemůže vznikat lecitin

cholin (obsazen v B-komplexu)-dulezity pro upotřebení bilkovin

bilkoviny-tuky se spaluji rychleji, kdyz je dostatek bílkovin

vitamin E-je důležitý pro využití tuku

lecitin-pomáhá buňkám při spalování tuku

hořčík-za jeho nepřítomnosti nemůžou vznikat enzymy důležité pro tvorbu lecitinu

jod-je důležitý pro štítnou žlázu, která určuje rychlost, kterou vzniká energie

Hubnoucí doplňky stravy na trhu

Nekteří z lékařů tvrdí, že žádné z potravních doplňků na hubnutí nebyl žádnými studiemi jasně prokázán hubnoucí efekt. Jiní doplňky výživy při hubnutí doporučují. A opět platí, že konečné rozhodnutí je na spotřebiteli.

Arginin 

Aminokyselina stimulující růstový hormon, který zvyšuje odbourávání tuku.

L-Karnitin 

zvyšuje využití tukových zásob.

Psyllium

vysoce bobtnavá vláknina, která nahrazuje objem stravy v žaludku.

Niacin

docílí se vyšší intenzita spalování tuků. Vysoké dávky se nedoporučují díky zrudnutí.

Skořice

použití jako koření nebo na zábaly pro prohřátí povrchu těla, snižuje svalový tonus hladkých svalů.

Zázvor

zvyšuje přeměnu látek a zlepšuje trávení, podporuje intenzitu metabolismu.

Lékořice

zvyšuje přeměnu látek a tvorbu některých hormonů.

Guarana

bylina obsahující kofein.

Gotu kola

povzbuzující bylina.

Enzymy

Bromelain, papain, pankreatická lipáza.

Hydroxy-citronova kyselina

extrakt HCA blokuje tvorbu zásobních tuků.

Cholin

aktivní v mozku, součást lecitinu, jeho funkce je podpůrná.

Inositol

je aktivní ve svalech a v mozku.

Betain HCL

součást spalovačů.

MCT tuky

náhrada tuku.

Spirulina

sladkovodní řasa s malým efektem.

L-fenylalanin

omezuje pocit hladu, pro některé jedince rizikový.

Chrom

udržuje hladinu krevního cukru.

Zelený čaj

antioxidant

Chitosan

mleté ulity mořských korýšů s absorpční schopností pro tuk.

Sinephrine

podporuje činnost krevního oběhu.

Malat-citrullin

aminokyselina efektivní s karnitinem a kyselinou linolenovou.

Diuretický čaj

při použití hodně pít a konzumovat dostatek draslíku a horčíku.

Diuretické ovoce a zelenina

melouny, okurky, hrozny, jablka, chřest.

Léky na hubnutí

Léky na hubnutí se většinou podávají na specializovaných odděleních v nemocnici. Problém je v tom, že léky tlumící chuť k jídlu, hormony, antidepresiva, glukokortikoidy, estrogeny a mnoho dalších způsobují další následky například podvýživu. A nikdo z lékařů nepopírá, že každý lék má nějaké nepříznivé vedlejší účinky.

Odborníci v oblasti výživy se co se týče názoru dělí na dva tábory. Jedna skupina se zaměřuje na omezení příjmu s pravidelnou fyzickou aktivitou bez účasti potravinových doplňků, s tendencí používat léky, a ta druhá podporuje radikální úpravy stravy, cvičení a potravní doplňky. Program které skupiny je učelnějši ?

Závěr :

Výsledky mnohých studií, jak praví mnoho vědců, jsou předčasné a nedostatečné, a tak vzniká potřeba dalšího rozvoje výzkumu.

 

Andrea Řepová

 

 

Rubriky: Archív seminárních prací | Napsat komentář

seminární práce: Úprava jídelníčku a životního stylu, Karolina Janoutová

Tato seminární práce na téma Úprava jídelníčku a změna životního stylu se týká konkrétně ženy (Anna, 30), která před rokem porodila a nemůže se zbavit nadbytečných kil, získaných během těhotenství.

Myslím, že je opravdu těžké změnit svoje návyky k lepšímu a trvale se udržovat v dobré kondici. Ráda bych v této seminární praci pomohla Anně se začátkem dlouhodobého procesu. Lidé se často mylně domnívají, že pokud dokáží za týden či měsíc zhubnout 10kg mají vyhráno a váha se jim udrží. Z toho důvodu se nechávají zlákat nesmyslnými dietami, které už koncem dne nemohou vydržet. Je třeba si uvědomit, že není třeba vidět výsledek okamžitě, ale raději se k němu pomalu propracovat. Důvodem obezity je nevyrovnanost příjmu potravy a výjede energie.

 

Domnívám se, že nejlepší je metoda postupného snižování příjmu kalorií. Snižovat budeme postupně tak, že si Anna nebude ani uvědomovat, že jí méně a spotřebuje méně kalorií.

 

 

Výchozí hodnoty Anny aneb na čem jsme!

 

věk: 30 let

výška: 173 cm

váha: 85 kg

 

 

BMI neboli index tělesné hmotnosti je číslo, které nám pomůže určit do jaké z níže uvedených kategorií se máme zařadit. Umožňuje nám porovnání tělesné hmotnosti s výškou. U konkrétního jedince BMI ignoruje spoustu důležitých faktorů (stavba těla, svalstvo…), proto jej nelze brát jako absolutního ukazatele.

 

BMI=kg/m2 =85/2,9929= 28,4

 

Kategorie Rozsah BMI
Těžká podvýživa < 16,5
Podváha 16,5 – 18,5
Ideální váha 18,5 – 25
Nadváha 25 – 30
Mírná obezita 30 – 35
Střední obezita 35 – 40
Morbidní obezita > 40

 

 

 

 

 

 

Bazální metabolismus nám udává rychlost tělesného metabolismu, nutná k udržení nezbytně nutných životních funkcí a tělesné teploty.

 

Výpočet pro ženy: BM (kcal) = 655 + 9,6 x hmotnost + 1,8 x výška – 4,7 x věk

BM = 655 + 816 + 311,4 – 141 = 1 641,4 kcal

1641,4 kcal = 6 870 kJ

 

První úkol, který ode mne Anna dostala je  po dobu nejméně jednoho týdne zaznamenáme přesně co a kolik snědla a vypila. Nesnaží se jíst méně, jí tak jak je zvyklá. Z tohoto týdenního jídelníčku vypočítáme počet kalorií spotřebovaných za den.

 

Příjem potravy za 1 den

 

Potravina

 Množství g

 Energetická

hodnota(kJ)Jogurt, ovocný120 g850Banán200 g463Jablko150 g390Mandarinka60 g109Sušenky, musli3×60 g3×1200Polévka, vývar230 g172Vepřové maso250 g3750Těstoviny100 g1600Coca-cola1l1680Čokoláda, zmrzlina150g3100Chleba, pšeničný100 g1500Sýry100 g1500   Celkem 18 714 kJ

 

Anny denní příjem potravy hodně převyšuje její bazální metabolizmus. Pokud chce dosáhnout ideální váhy a tím pádem se těšit dobrému zdravotnímu stavu, musí omezit příjem kalorií.

Doporučuji vyměnit nezdravé, kalorické jídlo za zdravé a méně kalorické. Například pokud pije Coca-colu, vyměníme ji za vodu nebo džus, kávu s cukrem nejprve zkusíme bez cukru a později přejdeme na neslazený čaj.

Navrhla jsem pro Annu redukční dietu složenou ze dvou jídelníčků přesně na míru. První jídelníček sníží příjem kalorií. Tento jídelníček bude Anna dodržovat po obu 1-2 měsíců, až si na něj naprosto zvykne a nebude jí dělat žádné problémy ani ji nijak omezovat. Potom přejde na 2. jídelníček, který už snižuje příjem kalorií na ideální hodnotu a který by si měla osvojit natolik, aby jej byla schopná dodržovat napořád.

Ze začátku je doporučováno si přesně zapisovat kolik čeho sním. Člověk často nemá představu a neumí dobře odhadnout kolik kalorií za den snědl.

Jednotlivé jídelníčky umožňují časté změny jídel a nejednotvárnost stravy.

 

 

Redukční jídelníček č.1 >>> 8360 kJ

 

Denní příjem tekutin: 3l – voda, neslazený čaj, 1 sklenice džusu denně

Důležité je jíst min. 5 x denně a NIKDY se nedostat do stavu, kdy máme hlad. Pokud hladovíme, sníme toho o mnoho více.

Jíst se má pomalu, nerozptylovat se u jídla televizí a soustředit se na jídlo.

Každý týden by se měla váha snížit o 0,5-1 kg, nutné se každý týden ve stejnou dobu ( nejlépe ráno před snídaní) vážit a váhu zaznamenávat.

 

Snídaně 1890 kJ

1 potravina ( obsahující bílkovinnou složku) + 1 potravina ( obsahující sacharidovou složku)
Vejce    100 g Pečivo celozrné   82 g
Lučina   105 g Vločky   77 g
Šunka libová    85 g Musli ovocné   72 g
Jogurt bílý   170 g Corn flakes   55 g
Jogurt ovocný   170g
Tvaroh   170 g
Sýr tvrdý nízkotučný   85 g
Mléko polotučné   230 ml

+ 50g ovoce nebo 100g zeleniny

 

Dopolední svačina (Odpolední svačina) 600 kJ

Mléko polotučné nebo kefír 400 g
Jogurt + ovoce 150 g + 50 g
Pečivo + tvaroh / lučina 40 g + 30 g

 

Oběd 2460 kJ (Večeře)

1 potravina (bílkovinná) + 1 potravina (sacharidová)
Kuřecí   230 g Brambory vařené   300 g
Králík   230 g Těstoviny vařené   180 g
Hovězí / libové vepřové   145 g Rýže vařená   155 g
Rybí filé   315 g Luštěniny vařené   230 g
Drůbeží párek   140 g Houskový knedlík   135 g
Hermelín   80 g Pečivo   90 g

+ olej (10g) / rostlinné máslo (20g)

+ zelenina 200 g nebo ovoce 100 g

 

2. Večeře 350 kJ

Zelenina   200 g Ovoce   100 g
Pečivo   20 g

 

Je nutné přesně vážit potraviny, které jíme a udělat si čas na přípravu jednotlivých jídel. Na druhý redukční jídelníček je možné přejít až po naprostém zvládnutí prvního (tedy minimálně po 1-2 měsících). Nezapomínáme na dostatečný příjem tekutin.

 

Redukční jídelníček č.2  >>> 7000 kJ

 

Druhý redukční jídelníček už má příjem kalorií o dost menší než první a měl by mít tolik, kolik byl původní bazální metabolizmus nebo o něco málo více.

 

Snídaně 1500 kJ

1 potravina ( obsahující bílkovinnou složku) + 1 potravina ( obsahující sacharidovou složku)
Vejce    85 g Pečivo celozrné   70 g
Lučina   90 g Vločky   65 g
Šunka libová    75 g Musli ovocné   60 g
Jogurt bílý   150 g Corn flakes   45 g
Jogurt ovocný   150g
Tvaroh   150 g
Sýr tvrdý nízkotučný   60 g
Mléko polotučné   200 ml

+ 50g ovoce nebo 100g zeleniny

 

Dopolední svačina (Odpolední svačina) 350 kJ

Mléko polotučné nebo kefír 300 g
Jogurt + ovoce 120 g + 90 g
Pečivo + tvaroh / lučina 35 g + 30 g

 

Oběd 2300 kJ (Večeře)

1 potravina (bílkovinná) + 1 potravina (sacharidová)
Kuřecí   190 g Brambory vařené   180 g
Králík   190 g Těstoviny vařené   110 g
Hovězí / libové vepřové   115 g Rýže vařená   95 g
Rybí filé   250 g Luštěniny vařené   140 g
Drůbeží párek   110 g Houskový knedlík   85 g
Hermelín   63 g Pečivo   55 g

+ olej (10g) / rostlinné máslo (20g)

+ zelenina 200 g nebo ovoce 100 g

 

2. Večeře 200 kJ

Zelenina   200 g Ovoce   100 g

 

Redukční jídelníčky jsou pouze doporučeným návodem kolik, čeho a kolikrát denně jíst. Je to náš počáteční pomocník, pokud si jídelníček osvojíme můžeme si ho libovolně měnit jen počet celkových kalorií by se neměl zvyžšovat.

 

 

 

 

 

 

 

             Pohybová aktivita

 

Redukce příjmu kalorií sama o sobě ke zdravému tělu nestačí, proto doporučuji Anně i pohybovou aktivitu. Nejlepší aktivitou obzlášť pro začátek je chůze. Svižná procházka po ceste z práce cca tak na půl až hodinku.

Pokud Vás chůze moc nebaví nebo chcete větší rozmanitost, připravila jsem tabulku základních sportovních aktivit a kolik kJ při nich spálíte.

Anně doporučuji minimálně jednu pohybovou aktivitu denně.

 

Chůze 4km/hod 800 – 1000 kJ/hod
Chůze 6km/hod 1000 – 1500 kJ/hod
Běh 7min/km 1500 – 1900 kJ/hod
Cyklistika 9km/hod 400 – 800 kJ/hod
Jednoduché cviky 400 – 800 kJ/hod
Plavání lehké (prsa) 1000 – 1500 kJ/hod
Bruslení 1500 – 1900 kJ/hod
Tanec 1900 – 2100 kJ/hod
Volejbal 1000 – 1500 kJ/hod
Sjezdové lyžování 1900 – 2100 kJ/hod
Domácí práce 1000 – 1500 kJ/hod
Zahradnické práce (lehké) 400 – 800 kJ/hod
Vaření 250 – 400 kJ/hod
Šití 250 – 400 kJ/hod

 

 

 

            Závěrem…

 

To, čím bychom se při redukci naší váhy měli hlavně řídit, je tato jednoduchá rovnice:   Lépe jíst + více se hýbat = zdravě žít!

Měli bychom si ujasnit své cíle a nesnažit se donutit do jednosměrných a často nesmyslných diet, ale pokusit se pomalu a nenásilně pozměnit svůj životní styl k lepšímu, a to jak v oblasti příjmu potravin, tak i u pohybových aktivit.

Anně přeji mnoho zdaru a hlavně, aby se začala cítit vitálnější a plná života.

Karolina Janoutová

Rubriky: Archív seminárních prací | Napsat komentář

Redukce váhy před operací kyčelního kloubu spojená s rehabilitací pro posílení svalů

Kazuistika:

Pacient přichází pro neustupující bolest levé kyčle a třísel.

O: Kulhá, kloubní hybnost omezená

A: Muž, 183cm, hmotnost 110kg, věk 67 let, TK 146/113, DK s otokem, snížená svalová síla, palpační bolest v oblasti levé kyčle, léky – atorvastatinum 20 (0-0-1), ramiprilum 5mg

RTG: Vymizení kloubní stěrbiny, deformace, zhrubění kloubu

Z: Koxartrosa IV.stupně

Dop.: Úplná osteotomie za půl roku. Do té doby RHB (posilování svalů, protahování ke zvětšení rozsahu pohybu, protažení zkrácených svalů, magnetoterapie), hole, dle potřeby běžná analgetika, redukční dieta

Co je artróza

Artróza je degenerativní onemocnění kloubní chrupavky následně celého kloubu. Postihuje 80% lidí v generaci nad padesát let. Jde o stav, kdy chrupavka postupně ztrácí elastičnost, povrch je nerovný a chrupavka se pomalu opotřebovává. Následně se zužuje kloubní štěrbina, což vede k omezení pohybu v kloubu.

Vývoj artrózy souvisí především s životním stylem. Nejvíce rizikovým faktorem je nadváha či obezita, nesprávné jednostranné návyky, nepravidelná zátěž.

Artróza má čtyři stádia vývoje:

  1. zúžení kloubní štěrbiny
  2. výraznější zúžení kloubní štěrbiny, lehké nerovnosti kloubních ploch, počínající změny ve struktuře
  3. další zúžení kloubní štěrbiny, tvorba okrajových kostních výrůstků, řídnutí kostí, počínající dutiny (cysty) v kostech
  4. úplné vymizení kloubní štěrbiny, zkřivení kloubních konců kostí, splývání cyst a odumírání přilehlých kostí, výrazná deformace celého kloubu

Pacienti s artrózou obvykle chodí na operaci až ve chvíli krutých bolestí jak v klidu tak i při pohybu. Většina z nich si hledá úlevovou polohu, což je poloha, která působí co nejmenší bolest. V úlevové poloze pacient setrvává i několik měsíců a má za následek, že některé svaly a šlachy se zkracují, jiné svaly ochabují následkem nečinnosti. Z těchto důvodů je důležité cvičení v předoperační době.

Kyčelní kloub je kloub nosný, na který se přenáší váha těla při chůzi i ve stoje, proto je nutné u výše uvedeného pacienta redukovat hmotnost.

Dle výše uvedené lékařské zprávy se náš pacient dostane do péče fyzioterapeuta, který zajistí doporučená cvičení na uvolnění a posílení ochabujících svalů a zároveň zahrne redukční cvičení. Cílem cvičení je udržení pohyblivosti kyčelního kloubu ve všech pohybech a zároveň posílení svalů v oblasti kyčle. Je třeba protáhnout a posílit svaly zádové a zároveň je třeba se zaměřit na svaly hýžďové a břišní. Doporučené hole zamezí zhoršování špatného držení těla.

Doporučená cvičení:

Svaly hýždové

–          nejefektivnější jsou dřepy, které bohužel nejsou vždy proveditelné, tak se snažíme alespoň o opakované zanožení (10x každá strana)

–          Unožení (10x každá strana)

Svaly zádové

–          Zanožení (viz svaly hýžďové)

–          V leže na zádech podsazovat zadeček vtáhnutím bříška, stáhnutím hýždí. Výdrž 10sec. (10x)

–          Dolní končetiny (DK) jsou skrčené, opřené chodidly o podložku. Stáhneme zadeček, vtáhneme bříško a zadeček pomalu zvedáme (v nádechem) nahoru z podložky, s výdechem se vrátíme (10x)

                                     

 

Svaly břišní

–          V leže na zádech připažte ruce k tělu. S výdechem zvedněte hlavu a podívejte se na přitažené špičky nohou. Bradou se snažte dotknout klíční jamky. Současně přitahujte špičky(10x)

                        

–          Dle možností pacienta „Sedy lehy“ – s nádechem do sedu, s výdechem zpět

 

Cvičební sestavu je třeba opakovat dvakrát denně.

Vzhledem k našemu pacientovi s nadváhou je třeba upravit stravovací návyky, nejlépe doporučit návštěvu nutričního terapeuta. Správný jídelníček pomůže redukovat hmotnost a jistě pozitivně ovlivní i vysoké hodnoty TK a cholesterolu.

Příklad jídelníčku:

Pondělí

            Jáhly s meruňkou, ovocný čaj

Ovocný salát

V alobalu pečený králík, br.knedlík, špenát

Tmavé pečivo, sýr Cottage, pomerančový džus z odšťavňovače

Rizoto

Úterý

            Celozrnný chléb, eidam, čaj

Banán

Kuřecí maso, bramborová kaše

Kefír nízkotučný

Dušená mrkev, rýže

Středa

            Ovesné vločky, ovoce, mléko

Ovocný tvaroh nízkotučný

Rybí filé, černé fazole, čerstvá zelenina

Lámankový chléb, tuňáková pomazánka

Zapečené těstoviny s brokolicí

Čtvrtek

            Tmavé pečivo, vepřová šunka (96%), čaj

2ks mandarinka

Boloňské špagety

Strouhaná mrkev s jablkem

Květákový mozeček, brambor

Pátek

            Mussli, bílý jogurt

Grep

Čočka na kyselo, okurka

Mozzarela, rajče, ½ dalamánek

Řecký salát

Sobota

            Chléb Fitness, pažitková pomazánka, čaj

Cereální tyčinka, mléko

Kuřecí špíz se zeleninou, brambor, mrkvový salát s ananasem

Jogurtový nápoj

Pohanka s houbami

Neděle

            Ovesné vločky , jogurt, čaj

Okurkový salát

Gnocchi s kuřecím masem a sýrovou omáčkou

Pečivo, gervais

KusKus se zeleninou

Samozřejmostí je dodržování pitného režimu – alespoň 2l/den

Při dodržování nutričních a rehabilitačních postupů se očekává redukční výsledek, lepší kondice svalů, což uleví kloubům a usnadní rekonvalescenci.

Michaela Frutosová

Rubriky: Archív seminárních prací | Napsat komentář

Vliv změny životosprávy na lidský organismus

Na tento volitelný předmět jsem se rozhodla udělat pokus sama na sobě. Změnila jsem na týden svůj životní styl, abych zjistila, jaký vliv na mě tato změna bude mít. Doteď jsem jedla nepravidelně, každý den aspoň 40 g čokolády, spíše více, večer jsem se přejídala, protože jsem měla stále na něco chuť.  Zanedbávala jsem též pohybovou aktivitu. Cítila jsem se věčně unavená a začala přibývat na váze. Proto jsem využila možnost s tím něco udělat. Začala jsem víc přemýšlet nad tím, co jím. To, že jsem se rozhodla sepsat svůj jídelníček a zveřejnit ho, mě donutilo k tomu, abych omezila příjem sladkostí, tuků, i noční přejídání. Začala jsem s tancem, což je sport, který mě baví a věřím, že u něj zůstanu. Výsledek  týdenního snažení jsem uvedla do závěru.

Můj jídelníček:

Kdybych se držela přesného návodu na nějakou dietu, tak mě to rychle přestane bavit, začnu položky obměňovat, až nakonec vše vzdám, protože už by to nebyla ona původní dieta. Proto jsem se rozhodla použít vlastní rozum, úvahu a získané znalosti. Zásadně jsem omezila čokoládu a sladkosti, protože ačkoliv příliš nezasytí, mají vysokou energetickou hodnotu. Nezapomínám na každodenní přísun bílkovin v rozmanité podobě, aspoň 2 porce ryby týdně by neměly chybět, maso radši pečené či vařené, než smažené. Když jsem si večer dala pořádnou večeři a něco menšího později, usínalo a vstávalo se mi lépe, než když jsem celý večer ujídala chipsy, čokoládu, lupínky, sušenky a další.  Zaměřila jsem se též na dostatečný přisun tekutin, na což se mnohdy zapomíná. Zde již předkládám přibližný seznam toho, co jsem za 7 dní jedla a pila.

27. 11.  snídaně – kukuřičné lupínky (60g) s mlékem (200g)

Svačina – celozná kaiserka (60 g)

Oběd – čočková polévka (200 ml), zeleninové rizoto (200g)

Svačina – mrkvový salát – 150 g

Večeře – uzená makrela (200 g), moskevský chléb (120 g)

Jablko – 90 g

Nápoje: Neslazený čaj – 1200 ml

Slazený čaj – 600 ml + 5 g cukru

Voda – 1000 ml

28. 11.  snídaně – ovesná kaše – 200 g

Svačina – meloun žlutý – 250 g

Perníček – 20 g

Oběd – pečené kuře (100g) s rýží(100 g), rajčetem (70 g) a paprikou (60 g)

Svačina – banán – 100 g

Večeře – fazole v konzervě – 400 g

Sušený banán – 25 g

Ovesná kaše 100 g

Nápoje – coca cola – 100 ml

Neslazený čaj – 1200 ml

Slazený čaj – 500 ml + 30 g cukru

Šťáva – 500 ml

voda – 200 ml

Mléko – 100 ml

29. 11.  snídaně – ovesná kaše – 250 g

Svačina – pečivo šnek– 80 g

Oběd – kuskus (200g) s rajčaty (100 g) a paprikou (50 g)

Svačina – mandarinka – 50 g

Večeře – chléb se šunkou – 200 g

Kukuřičné lupínky – 100 g

Nápoje- Slazený čaj – 600 ml + 10 g cukru

Šťáva – 500 ml

Voda – 1000 ml

30. 11.  snídaně – croisant – 100 g

Svačina – mandarinka – 50 g

Oběd – rajčatová polévka (300 ml),  pečená ryba (200g) s bramborem (80 g)

Svačina – ovesné sušenky  – 150 g

Večeře – celozrná houska (100 g ) se žervé (25 g)

Borůvkový jogurt – 150 g

Nápoje – Neslazený čaj – 1500 ml

Šťáva – 500 ml

Voda – 400 ml

1. 12.  snídaně – jalečný koláč – 150 g

Svačina – nízkotučný jogurt – 150 g

Oběd – česneková polévka (300 ml), kuře na paprice (150 g), houskový knedlík (100g), jablečný kompot

Svačina – jablečný koláč– 100 g

Večeře – chléb s paštikou a okurkou – 200 g

Instantní polévka – 200 ml

Nápoje – Neslazený čaj – 500 ml

Slazený čaj – 700 ml + 25 g medu

Šťáva – 800 ml

Voda – 250 ml

2. 12.   Svačina – jablečný koláč – 150 g

Oběd – zeleninová polévka (300 ml), rohlík

Svačina – banán – 100 g, pithaya – 60 g

Večeře – česneková polévka (300 ml), chléb s paštikou (100 g)

Sušené brusinky – 30 g

Čokoládový bonbon – 10 g

Nápoje – coca cola – 150 ml

Slazený čaj – 500 ml + 30 g cukru

Šťáva – 500 ml

Voda – 1800 ml

Mléko – 300 ml

3. 12.  snídaně – jablečný koláč – 100 g

Svačina – celozrná kaiserka – 60 g

Oběd – bramborová polévka – 400 ml

Svačina – grapefruit – 120 g

Večeře – kuře na paprice (150 g), houskový knedlík (100 g), rajče (60 g)

Žitný chléb se slunečnicí – 80 g

Jablko –  70 g

Nápoje – Neslazený čaj – 1800 ml

Slazený čaj – 500 ml + 30 g cukru

Džus – 300 ml

voda – 900 ml

Pohybová aktivita

Jelikož není důležité jenom rozumně jíst, začala jsem intenzivněji se sportem. Bylo nutné vybrat si něco, co mě baví a u čeho zůstanu. Ve středu jsem navštívila dvouhodinový kurz tance zvaný zouk. V pátek jsem si byla na hodinu zaplavat v bazénu. V sobotu jsem běhala s pejskem agility. V pondělí jsem strávila 2 hodiny na salse. V úterý jsem si vyzkoušela orientální tanec. Snažím se více chodit pěšky, místo abych se svezla třeba 2 zastávky tramvají. Na eskalátorech v metru pokračuji v chůzi a i když se to nezdá, dělá to třeba 100 schodů. Díky lepšímu stravování mám na všechny aktivity více síly a elánu.

Závěr – vysledky

Překvapilo mě, jak rychle se dostavily výsledky, už druhý den jsem se cítila svěžejší a hlavně spokojenější sama se sebou. Mám víc energie, než když jsem dřív spala o hodinu déle, ale žila nezdravě. Tím pádem toho stíhám víc než dřív a o to víc jsem nadšená a opět plná optimismu jako dřív. Opravdu si troufám říct, že se vylepšila i má psychika. Snažím se chodit spát pravidelně,  také díky tomu není tak těžké ráno vstávat. Jako bonus nyní místo 53,6 kg vážím 51,3 kg. Časem jistě získám také vypracovanější postavu a budu v ještě lepší kondici. Závěrem bych chtěla podpořit ostatní, aby si něco podobného vyzkoušeli, sama můžu nyní říci, že to funguje. Není potřeba odepírat si všechno dobré, ale nezdravé, stačí, když vylepšíme to, co nám naše vůle dovolí, jen tak je změna dlouhodobě udržitelná. Připomínám též, že nejde jenom o obézní lidi, každý se může cítit lépe, když mu nebude jedno, jak žije a rozhodne se s tím něco udělat. Nechť je můj článek motivací.

Jana Brožková

Rubriky: Archív seminárních prací | Napsat komentář

Kauzuistika:dívka 17let, váha 93kg, výška 167cm

      Kauzuistika: dívka 17 let, váží 93 kg při výšce 167 cm a ráda by zhubla na 65-70 kg

 

     K lékaři se dostavila dívka ve velmi mladém věku, která chce zhubnout. Úkolem lékaře není jen navrhnout dívce vhodný jídelníček, ale vysvětlit mladé slečně základy zdravého životního stylu, který by si jistě měla osvojit k následnému udržení své vysněné váhy.

Já bych navrhovala zeptat se dívky na její obvyklý denní režim a např. oblíbené potraviny a následně se snažit najít cestu, která by pro ni byla nejpříjemnější, ale zároveň i efektivní. Rozhodně bych se vyvarovala tomu, abych slečnu nutila jíst potraviny, které jí nechutnají. Vzhledem k tomu, že se jedná o dívku, která je v rizikové skupině nejčastěji propadající mentální anorexii, rozhodně bych si dala pozor na to, aby dívka nehladověla. Je nutné jí vysvětlit, že hladovění není cesta k hubnutí a že následný jojo-efekt postihne každého, kdo naprosto bezmyšlenkovitě hladoví a za pár týdnů se vrátí ke svým starým zvykům. Kladla bych jí na srdce, ať jí pravidelně, ale vybírá si vhodné potraviny. Pro představu navrhneme jídelníček, který bude vyhovovat jejímu dennímu režimu (škola, koníčky).

Jen změna stravování ovšem k váhovému úbytku a jeho následnému udržení sama nevede. Mezi velice důležité faktory, které ovlivní její snažení patří i fyzická aktivita. Ta je významná nejen pro zdraví fyzické, ale i psychické. Při pohybu se do krve uvolní hormon endorfin, kterému se také jinak přezdívá hormon štěstí a to má následně výborný vliv na naší psychickou pohodu. Dívky se zeptáme co patří k jejím oblíbeným sportům a vybereme jí co nejvhodnější aktivitu, která zpočátku příliš nezatíží tělo (klouby). Pokud dívka nikdy nesportovala, doporučila bych jí určitě osobního trenéra, který jí pro začátek vysvětlí co a jak má správně dělat a tréninky absolvuje s ní. Pokud dívce představa fitness centra nahání hrůzu, nabídneme jí sportovaní v přírodě. Já bych dívce například navrhla svižnější procházky, plavání, které je pro otylejší osoby vhodné, neboť nezatěžuje klouby, cvičení na balonech nebo také kolo či rotoped. Ukázala bych jí, že cvičit se dá opravdu kdykoliv a kdekoliv a mnohokrát k tomu nebude potřebovat víc než vhodnou obuv a oblečení.

Dívku bych na závěr povzbudila. Nic není zadarmo a i ona se bude muset snažit, ale vzhledem k jejímu mladému věku, kdy metabolismus je ještě dost pružný, jí kila budou ubývat mnohem snadněji než v pozdějším věku. S dívkou bych dohodla konzultační hodiny, kde by jsme probírali, jak se cítí a případné problémy v jídelníčku. Na závěr navrhnu vhodný týdenní jídelníček.

 

PO

snídaně:celozrnný chléb 100g, margarín 10g,sýr eidam 30% t.v.s g,  okurka 70g

svačina:jablko 150g

oběd:treska pečená 150g, brambory vařené 180g, mrkvový salát 150g

svačina:bílý jogurt 0.1% tuku 150g, kiwi 80g

večeře:kuřecí stehno 150g, dušená rýže 100g, zeleninový salát 200g

ÚT

snídaně:mléko nízkotučné 150ml, musli neslazené 80g, banán 80g

svačina:nízkotučný kefír 250ml, ananas 100g

oběd:hovězí na žampionech 130g, těstoviny 150g, okurkový salát 150g

svačina:broskve 150g

veřeře:čočka na kyselo 150g, vejce 1ks, sterilovaná okurka

ST

snídaně:knackebrot 90g, lučina linie 50g, rajčata 80g

svačina:pomeranč 130g, sušenka Bebe 15g

oběd:kuřecí prsa 150g, rýže 100g, brokolice 150g

svačina:valašská kyška 400ml, švestky 100g

večeře:chléb celozrnný 30g, tuňák ve vlastní štávě 100g, ledový salát 100g, mrkev 70g

ČT

snídaně:nízkotučný tvaroh 150g, hrušky 150g, piškoty 50g

svačina:grapefruit 180g

oběd:zapékané těstoviny 175g, zeleninový salát 150g

svačina:nízkotučný bílý jogurt 150g, jablko 150g

večeře:hovězí steak 80g, brambory pečené 30g, zeleninový salát 250g

snídaně:celozrnný rohlík 80g, dušená šunka 30g, okurka 80g

svačina:musli tyčinka 30g, mandarinky 150g

oběd:kuřecí maso 100g, těstoviny se špenátem 180g, rajčatový salát 150g

svačina:nápoj vitalita 400ml, jahody 80g

večeře:luštěninový salát 200g, vejce 1ks, parmezán 30g

SO

snídaně:mléko nízkotučné 200ml, musli 70g, meruňky 80g

svačina:nízkotučný jogurt 150g, mrkev 80g

oběd:losos 120g, bramborová kaše 100g, rajčatový salát 120g

svačina:nízkotučný tvaroh 100g,hroznové víno 100g

večeře:zapečený květák 170g

NE

snídaně:chléb slunečnicový 80g, mozarela 40g, rajče 80g

oběd: polévka brokolicová 200ml, králík na paprice 150g, knedlík houskový 3ks

svačina:banán

večeře:sýr cottage 40g, nakrájená zelenina 180g

 

Na závěr bych dívce poradila, že jídelníček může přizpůsobovat svým chutím. Ať nezapomene na přiměřený pohyb a úspěchy se brzy dostaví.

 

Foldová Nikola

Rubriky: Archív seminárních prací | Napsat komentář

Klamavá reklama v obezitologii – zelená káva, zelený čaj, hubnoucí tablety (zázračné potravinové doplňky)

     Dnešní doba, doba 21. století, má určitě spoustu výhod oproti předešlým, máme např. více možností cestovat a pracovat po světě, stále se vyvíjí léky na různé nemoci, tímto ohledem jde doba určitě dopředu.

     Zamyslel se ale někdo z Vás, že kolem nás přibývá stále více a více obézních lidí? Myslím si, že je to hlavně proto, že tato doba je natolik uspěchaná, že není čas si v klidu sednout na jídlo, nebo si dojít zasportovat a věnovat tak chvíli času péči o sebe a své zdraví. Člověk si raději koupí oběd ve fast foodu, který je rychlý a může si ho vzít s sebou, protože spěchá a nemá čas čekat v restauraci na obsluhu. Právě takovýto styl života vede mimo jiné i k přibírání na váze. Nejedna žena, nespokojená se svými přebytečnými kilogramy, následně přemýšlí, jak je co nejrychleji shodit dolů. Sedí-li večer u televize a vidí reklamu na ‚zázračně‘ hubnoucí prostředky, je to pro ně jasná volba.

     Bohužel tyto reklamy jsou, podle mého názoru, z 99% klamavé a v některých případech i zdraví nebezpečné. Např. hubnoucí tablety Sibutramin.  Tyto tablety byly v předešlých letech hojně distribuovány mezi lidi. Látka v nich obsažená zvyšuje v mozku aktivitu neurotransmiterů ovlivňujících pocit sytosti a taksnižujících příjem potravy. Stačilo si pouze vzít ráno jednu tabletu a celý den jste poté neměl chuť k jídlu, kilogramy šly rapidně dolu.

     Je ale takové hubnutí zdravé? Jak tato látka působí na lidský organismus?

     Studie pod názvem SCOUT (Sibutramine Cardiovascular OUTcomes) zahrnula téměř 10 000 pacientů s anamnézou srdečního onemocnění nebo diabetu. Tito pacienti se zvýšeným rizikem kardiovaskulární či cerebrovaskulární příhody byli sledováni po dobu až šesti let, s cílem ověřit dopad dlouhodobé léčby Sibutraminem (ve srovnání s placebem) na riziko vzniku nových kardiovaskulárních a cerebrovaskulárních příhod.

     Ukázalo se, že výskyt nového infarktu či cévní mozkové příhody, nebo úmrtí z těchto příčin, je u 11,4 % pacientů užívajících Sibutramin, ale jen u 10 % osob z placebové skupiny. Místo, aby léčba riziko snížila, došlo tedy naopak k jeho vzestupu.

     Na tento výzkum ihned zareagovala Evropská léková agentura (EMEA) a doporučila lékařům a farmaceutům zcela zastavit prodej Sibutraminu.

     Společnost se však proti tomuto výzkumu odvolala. Poukázala na odlišné okolnosti užívání léků v běžné praxi a během studie. Zatímco v běžné praxi se smí lék užívat jen jeden rok v Evropě a dva v USA, ve studii byl podáván po dobu šesti let. V praxi se při neúspěchu s poklesem hmotnosti doporučuje užívání po šesti měsících přerušit, účastníci studie v užívání pokračovali.

     Bohužel ani přes doporučení tato látka úplně nevymizela, některé hubnoucí léky ji stále obsahují a jsou na internetu běžně k sehnání.

     Je tedy na každém z nás, aby si uvědomil, zda je pro něj přednější vzhled či zdraví.

     V reklamách můžeme vidět upoutávky na zázračné zelené kávy a zelené čaje.

     Pokud budete pít denně zelený čaj, určitě to není nic nezdravého, ba naopak. Průzkumy bylo zjištěno, že zelený čaj je výborný pomocník proti různým nemocem i proti obezitě. Je ale důležité čaj prokládat vodou jelikož dehydratuje. Obecně platí, že zelený čaj snižuje nutkání na sladkosti a jídlo. Je to dáno jeho schopností zlepšit inzulinovou citlivost našeho organismu. Dále zelený čaj dokáže nastartovat účinné spalování tuků, a zároveň pozitivně přispívá ke schopnosti zahřívání. Tělo, které se zahřívá, pak bere energii z tuků. Vhodně nastavený metabolismus pak spustí proces úbytku tuků a tím zdravého hubnutí (bez ztráty svaloviny).

     Co se týče zelené kávy, zde již výsledek nebude tak povzbudivý. Výrobce uvádí, že jejich výrobek Green Coffee Extract 800 mg dokáže, že člověk během měsíce zhubne až 14kg. Za prvé výsledky neprokázali, že údaj je pravdivý a za druhé i kdyby člověk zhubnul tolik kilogramů za měsíc, bylo by to pro organismus spíše škodlivé. V tomto případě si myslím, že je to pouze ‚tahání‘ peněz z kapes důvěřivých zákazníků..

     Pokud člověk chce opravdu zhubnout, dle mého názoru lze doporučit zdravé hubnutí. Zdravé hubnutí s pravidelným pohybem, můžeme začít rychlejší chůzí do schodů a pravidelnou a zdravou stravu. Pokud člověk nemá čas si vařit, může využít dnes již rozšířené služby pod známým názvem krabičková dieta. (http://www.zdravestravovani.cz/) Odborníci sestaví každému jednotlivci, přesně podle jeho potřeb, jídelníček a jídla mu pravidelně zaváží.

Zde je ukázkový jídelníček na hubnutí na jeden den.

Snídaně

Ovesná kaše: 30 g ovesných vloček uvaříme ve 250 ml mléka, navrch dáme trochu kakaa s cukrem (ne pro diabetiky).

Přesnídávka

100 g jablka a 100 g mrkve.

Oběd

Zapečený pstruh s jablky: Menšího vykuchaného pstruha (do 200 g) osolíme, okořeníme, potřeme česnekem a dáme do zapékací misky. Pstruha obložíme pokrájenými jablky a dáme zapéct do trouby. Můžeme podlít trochou suchého bílého vína. Jako přílohu podáváme vařené brambory (150 g) a salát z čínského zelí (200 g).

Svačina

150 g jogurt polotučný bílý (Klasik) a 30 g Knuspi (4 ks).

Večeře

Obložený talíř: 60 g celozrnného žitného chleba, 30 g drůbeží šunky, 30 g Eidamu (30% tuku v sušině), 200 g zeleninového salátu (z hlávkového zelí, rajčat a okurky).

     Chcete-li zhubnout je vhodné vyhledat odborníka, který Vám pomůže sestavit jídelníček, vhodný pohyb a v případě zájmu se stane Vaším ‚koučem‘ na cestě za zdravím a štíhlostí.

Lencová Radka

Rubriky: Archív seminárních prací | Napsat komentář

Sestava cviků na stehna a hýždě

Sestava cviků pro stehna a hýždě

Stehna a hýždě patří k nejčastějším partiím, které chtějí ženy zpevnit a vytvarovat. Vzhledem k vyšší hladině estrogenu se totiž ženám právě v těchto partiích ukládá tuk, svou roli hrají genetické předpoklady. Aby se mohly tyto části těla efektivně tvarovat, je třeba přidat kromě cvičení také aerobní aktivitu pro spálení tuku a nezapomínat na zdravý jídelníček.

Cvik první

1) Postavíme se zpříma, nohy mírně od sebe, ruce pokrčíme a ohneme v loktech.
2) Ruce napřáhneme vpřed, nohy pokrčíme v kolenou (jako bychom jeli na lyžích).
3) Pomalu se vrátíme do výchozí polohy.
4) Cvik opakujeme po patnácti ve třech sériích.

Cvik druhý

1) Opřeme se o lokty, klečíme na jednom koleni, druhá noha je zvednutá a v pravém úhlu.
2) Z této polohy provedeme protažení pokrčené nohy a vrátíme se do původní polohy.
3) Pohyb musí být pomalý, plynulý, hlava je stále v protažení trupu.
4) Cvik opakujeme ve třech sériích po deseti na každou nohu.

Cvik třetí

1) Klekneme si na jedno koleno, druhou nohu protáhneme a opřeme se o lokty.
2) Protaženou nohu zvedneme do výšky tak, aby byla v jedné rovině s trupem.
3) Z této polohy provádíme pohyb ještě několik centimetrů výše a zpátky. Cvik provádíme pomalu, plynule, pohyb musí vycházet z hýždí.
4) Cvik opakujeme ve třech sériích po deseti na každou nohu.

Cvik čtvrtý

1) Postavíme se zpříma, nohy od sebe, ruce dáme v bok.
2) Z této polohy jdeme do podřepu (kolena od sebe) tak, abychom cítili tlak na přední straně stehen.
3) Napočítáme do tří a pomalu se vracíme do výchozí polohy.
4) Tento cvik opakujeme 10x ve třech sériích.

Cvik pátý

1) Postavíme se zpříma, ruce v bok a jdeme do mírného podřepu.
2) V této poloze provedeme klek na jedno nohu, druhá svírá s podložkou pravý úhel.
3) Pak se pomalu vracíme do původní polohy. Čím pomaleji, tím více svaly zabírají.
4) Opakujeme desetkrát ve třech sériích a pak cvik provedeme také na druhou stranu.

Cvik šestý

1) Položíme se na bok, opřeme se o loket.
2) Horní nohu opřeme o hranu stolu nebo židle, spodní noha je natažená pod stolem.
3) V této poloze spodní nohu přitahujeme co nejvýš ke stolu, v maximální poloze napočítáme do deseti a pomalu nohu vrátíme zpátky.
4) Totéž provedeme na druhou nohu.
5) Cvik opakujeme 10x ve třech sériích.

Cvik sedmý

1) Položíme se na bok, loktem se opřeme o zem.
2) Spodní noha je natažená a druhá noha pokrčená v koleni před ní.
3) V této pozici zvedáme spodní nohu co nejvíc to jde, přičemž musí být pořád pěkně natažená.
4) Cvik opakujeme 10x ve třech sériích.
5) Totéž provedeme na druhou stranu.

Cvik osmý

1) Položíme se na bok, loktem se opřeme o zem a nohy pokrčíme v kolenou.
2) Nohy jsou na sobě. V této pozici zvedáme horní nohu tak, jako by se otvírala lastura.
3) Cvik opakujeme 10x ve třech sériích.
4) Totéž provedeme na druhou stranu.

Cvik devátý

1) Položíme se na záda, ruce jsou natažená volně podél těla.
2) Zvedneme nohy kolmo k tělu a mezi ne zahákneme posilovací gumu (musí být několikrát přehnutá).
3) V této pozici pomalu roztahujeme nohy kam až to půjde.
4) Cvik opakujeme 3x v sérii po deseti.

 

Cvik desátý

1) Posaďte se před židli tak, abyste rovné nohy mohli přitisknout z vnější strany k nohám židle.
2) Uvolněte ramena a hlavu. Ruce položte na zem mezi kolena a zakulaťte ramena.
3) Chodidly tlačte do nohou židle, jako byste ji chtěli rozmačkat. V této pozici počítejte do 100 a poté stisk uvolněte.
4) Tento cvik je účinný při zpevňování vnitřní strany stehen.

Lenka Vidmochová

Rubriky: Archív seminárních prací | Napsat komentář

Dieta u diabetu II. typu

Obezita se celosvětově stává velkým problémem. V České republice je obézních zhruba 23% mužů a 22% žen. U lidí s nadváhou je zvýšené riziko kardiovaskulárních onemocnění o 28% a celková úmrtnost je vyšší o 25%.
Diabetem II. typu trpí asi 80% pacientů s viscerální obezitou. Stále více populace je obézních, a tím se zvyšuje i počet diabetiků.
Diabetes II. je úzce spojen s účinky inzulínu na cílové tkáně. U obézních osob dochází ke snížené citlivosti cílových tkání (jaterních buněk, svalových buňek a buněk tukové tkáně) na inzulín, a tudíž i k vyšší potřebě tvorby toho hormonu pankreatem. Zezačátku je zvýšená potřeba inzulínu kompenzována jeho zvýšenou sekrecí v pankreatu, ten ale není dlouhodobě schopen kompenzovat tyto vyšší nároky na sekreci, proto se rozvíjí i relativní nedostatek inzulínu.
V etiopatogenezi hraje největší roli kombinace 3 faktorů – genetické predispozice, obezita a nedostatek pohybu.
U pacientů je důležité snížit tělesnou hmotnost. Studie prokazují, že snížení váhy o 5-10% vede k poklesu kardiovaskulárních onemocnění.

REDUKCE HMOTNOSTI
Mírné snížení hmotnosti (do 9 kilogramů) může snížit riziko výskytu diabetu až o 50%. Pro redukci hmotnosti je klíčové, aby energetický denní příjem byl nižší než je výdej energie za den. Energetický výdej se skládá ze 70% z bazálního metabolismu, z 15% z adaptivní termogeneze a z 15% z fyzické aktivity. Bazální metabolismus je výdej energie v teplotně neutrálním prostředí na lačno. Tedy energie vydaná pouze na chod životně důležitých orgánů – srdce, plíce, mozek, periferní nervové soustavy, jater, ledvin, pohlavních orgánl, svalů a kůže. Hodnota bazálního metabolismu v kJ závisí na tělesné hmotnosti a komorbiditách pacienta. Adaptivní termogeneze znamená potřebnou energii k udržení stabilní vnitřní teploty těla.
Při redukční dietě je energetický příjem okolo 6300 kJ za den. Příjem sacharidů by neměl být vyšší než 175 g za den, aby byl splněn požadavek na redukci hmotnosti.

PŘÍJEM < VÝDEJ
VÝDEJ = BAZÁLNÍ METABOLISMUS + ADAPTICNÍ TERMOGENEZE + FYZICKÁ AKTIVITA

DIETA
Dieta by měla být redukční a s nízkým obsahem volných sacharidů, dostatečným příjmem tekutin a zeleniny. Pacient by měl jíst 4 krát až 5 krát za den. Den by měl začít snídaní, která by měla obsahovat méně sacharidů než oběd nebo večeře, protože tolerance glukózy je horší po delším lačnění, a tudíž horší ráno než večer. Večeře by měla být mezi 18.00 až 21.00 a jíst nejpozději hodinu před spánkem.
Z celkového energetického příjmu by mělo být tuků méně než 35%, sacharidů 44 – 60% a bílkovin 10 – 20%. Nemocný by měl za den sníst 40 g vlákniny, 600 g zeleniny a ovoce.

Ovoce by mělo být s nižším obsahem glukózy, nevhodné je ovoce s vyšším glykemickým indexem, jako je hroznové víno, banány, ananas, papája atd.
Glykemický index vyjadřuje o kolik dané množství potraviny zvyšuje hodnotu glykémie po jídle ve srovnání s glukózou. Lepší je tedy jíst jablka, pomeranče, grepy, mandarinky, jahody… Zeleninu může pacient konzumovat syrovou nebo také dušenou. Je vhodné 4 krát týdně do jídelníčku zařadit luštěniny. Doporučuje se jíst ovoce a zeleninu 5 krát za den.

Vzorový jídelníček pro redukční diabetickou dietu s obsahem 6300 kJ a 175 g sacharidů:

Snídaně
250 ml čaje s mlékem
50 g celozrnného chleba
50 g kuřecí šunky
Přesnídávka
1 ks (100 g) jablka
Oběd
80 g kuřecího masa
150 g dušené zeleniny
15 g rostlinného tuku (na opečení masa a na omaštění zeleniny)
2 pol. lžíce vařených brambor
Svačina
200 ml polotučného mléka
30 g celozrnného pečiva
Večeře
150 g míchaného zeleninového salátu
80 g ryby
3 pol. lžíce rýže

FYZICKÁ AKTIVITA
Fyzická aktivita je v redukci hmotnosti velmi důležitá. Při výběru vhodného pohybu musíme brát ohled na pacientovy komorbidity, na věk a také na jeho hmotnost. Pro diabetika je vhodná například pravidelná chůze každý den po dobu 30 minut. Tento pohyb je vhodný skoro pro každého a není finančně náročný. Obecně je vhodnější aerobní aktivita – plavání a jízda na kole. Při těchto aktivitách tělo primárně spotřebovává pro tvorbu ATP glykogen. Proto mohou být u cukrovkářů občas tolerovány dietní prohřešky, kdy snědí například malý sladký zákusek nebo třeba hroznové víno či jiné potraviny s vysokým glykemickým indexem. Podmínkou ale je, že tentýž den pacinet zvýší svoji fyzickou aktivitu!

ČÍM SLADIT PŘI DIABETU
Pro pacienta není vhodné používat klasická sladidla, která obsahují glukózu nebo fruktózu. U pacientů s diabetem II. typu je snížená citlivost buněk periferních tkání vůči inzulínu. Sekundárně se vyvýjí deficience inzulínu (snížená schopnost β-buněk pankreatu produkovat inzulín), a proto nastává hyperglykémie.
Nejvhodnější je tedy sladit přírodními necukernými látkami sladké chuti, které jsou i nekalorické . Mezi tyto látky patří například sladký diterpen steviosid, který je v poslední době velmi populární. V přírodě se vyskytuje v listech rostliny Stevia rebaudiana, kterou můžeme pěstovat i v našich podmínkách na balkóně. Steviosid je 200 až 300 krát sladší než sacharóza, proto jedna čajová lžička může nahradit až kilo normálního řepného cukru.

ZÁVĚR
Pro diabetiky já zásadní změnit životní styl, tedy zredukovat svoji hmotnost, začít se zdravě stravovat a zařadit pohyb mezi běžné denní činnosti. S touto pro mnohé zázadní změnou by měl pacientovi pomci lékař, který mu nabídne podporu, dá potřebná doporučení a rady a na kterého se pacient může spolehnout a obrátit s dotazy.

ZDROJE:
Richard Čéška a kol.: Interna, svazek 1.
Emanuel Nečas a spolupracovníci: Patologická fyziologie orgánových systémů, část I.
Alexandra Jirkovská, Vladimíra Havlová: Jak (si) léčit obezitu při diabetu – saláty jako hlavní jídlo.
Jindřiška Perušičová: Diabetes mellitus v kostce.
Jana Psottová: odborné čláky – Terapeutické možnosti obezity a Obezita a diabetes mellitus II. typu

Lucie Krejbichová

Rubriky: Archív seminárních prací | Napsat komentář