Dieta podle DNA


Pokrok vědy nelze zastavit. Tentokrát stojí za vším věda zvaná nutriční genetika. Hubnout lze pomocí vlastní DNA! Kde si lze nechat analýzu DNA udělat? Stačí vyhledat odborníka a po odebrání vzorku slin počkat na výsledky 2 až 4 týdny.

DNA (deoxyribonukleová kyselina) je nositelkou genetické informace. DNA představuje kód, který předurčuje vývoj a vlastnosti organismu. Z genetických testů lze o sobě zjistit jakým způsobem a pomocí kterých potravin lze zhubnout. Jedná se o speciální výživový plán, který je sestavený na míru přesně podle DNA hubnoucí osoby. Ze svého genetického rozboru se dozvíte, ke kterému typu náležíte.

 

Existují tři základní metabolické typy:

1. Vysokosacharidový (sacharidový typ)

Tomuto typu k hubnutí nepomůže jíst maso bez příloh a jogurty. Štíhlou linii lze získat hlavně díky zelenině, ovoci a složeným sacharidům, které se vyskytují v celozrnných produktech.

2. Nízkosacharidový (proteinový typ)

Pro tento typ je efektivní zvýšit podíl bílkovin a také tuků, toto opatření povede k rychlejšímu hubnutí. K tomuto typu patří až 45 % populace.

3. Zónový (smíšený typ)

Ke snížení hmotnosti vede zlatá stření cesta. Ke shození nadbytečných kilogramů tomuto typu postačí pestrá strava bez speciálního upřednostňování jedné složky potravy.

 

Samotná analýza DNA však k úspěchu nestačí. Se svým poradcem je nutno zmapovat vlastní životní styl, a to opravdu kompletně. Ten zahrnuje zdravotní stav, pohybové aktivity, denní rytmus, oblíbené potraviny, atd.

 

 

Ukázkový jídelníček na 14 dní pro tzv. smíšený typ:

 

1. týden


PONDĚLÍ

Snídaně: 30 g cereálií se 150 ml nízkotučného mléka, banán
Svačina: celozrnný chléb (50 g) s nízkotučným sýrem (25 g), pomeranč
Oběd: Zeleninová polévka s těstovinou, přírodní kuřecí řízek prsní (150 g) s bramborami (100g ), dušená zelenina (100 g)
Svačina: Bílý jogurt s max. 1,5 % tuku (150 g)
Večeře: Vařený cous-cous (150 g) se zeleninou (150 g)

 

ÚTERÝ

Snídaně: 40 g cereálií s bílým jogurtem (150 g), jablko
Svačina: banán, 3 vlašské ořechy
Oběd: Brokolicová polévka, celozrnný rohlík (60 g) s nízkotučným sýrem a dietní šunkou (30 g)
Svačina: Nízkotučný tvarohový dezert (150 g)
Večeře: Treska (150 g) vařená v páře s vařeným bramborem 100 g, rajče

 

STŘEDA

Snídaně: 30 g cereálií se 150 ml nízkotučného mléka, mandarinka
Svačina: Strouhaná mrkev (200 g) s jablkem (150 g) a ananasem (50g)
Oběd: Drůbeží rizoto se sýrem (300 g), okurkový salát se smetanou
Svačina: Kysaný mléčný nápoj, kiwi
Večeře: Omeleta se špenátem a drůbeží šunkou (100 g), pečené brambory (100 g) omaštěné rostlinným tukem, rajče

ČTVRTEK

Snídaně: 40 g cereálií s bílým jogurtem (150 g), kiwi
Svačina: Pomeranč, ovocná cereální tyčinka
Oběd: Kuřecí maso (100 g), pečené brambory (150 g)
Svačina: Sýr cottage (80 g), červená paprika
Večeře: Pomazánka rybí (100 g), celozrnný rohlík (60 g)

PÁTEK

Snídaně: Celozrnný chléb (60 g) s rostlinným tukem, 3 plátky sýra, hruška
Svačina: Sýr cottage (75 g), knackerbrot (90 g)
Oběd: Zeleninová polévka s těstovninou, treska pečená (200 g), bramborová kaše (150 g)
Svačina: Knackerbrot (20 g) se dvěma plátky sýra (30 % tuku v sušině), rajče
Večeře: Celozrnný chléb (50 g) s tvarohovou pomazánkou, okurka

SOBOTA

Snídaně: 30 g přírodních cereálií se 150 ml nízkotučného mléka, banán
Svačina: Celozrnný chléb (50 g), 3 plátky sýra
Oběd: Vařená čočka (300 g) omaštěná máslem, vařené vejce, okurka
Svačina: Jahodový jogurt s max. 1,5 % tuku (150 g)
Večeře: Zeleninový salát (400 g), lžíce olivového oleje, celozrnný rohlík (60 g)

NEDĚLE

Snídaně: 40 g cereálií (150 g), mandarinka
Svačina: 7 sušených meruněk, 3 kešu ořechy
Oběd: Kuře na kari (100 g), vařená rýže (100 g), kiwi
Svačina: Tvarohový dezert s ovocem (150 g)
Večeře: Salát šopský (200 g)

 

2. týden

 

PONDĚLÍ

Snídaně: 30 g cereálií se 150 ml nízkotučného mléka, banán
Svačina: celozrnný chléb (50 g) s nízkotučným sýrem (25 g), pomeranč
Oběd: Zapečené těstoviny se sójovým masem (400 g), okurkový salát (200 g), rajče Svačina: Bílý jogurt s max. 1,5 % tuku (150 g)
Večeře: Vařený cous-cous (150 g) se zeleninou (150 g)

ÚTERÝ

Snídaně: 40 g cereálií s bílým jogurtem (150 g), jablko
Svačina: banán, 3 vlašské ořechy
Oběd: Písmenková polévka, divočák pečený na zelenině (150 g), bramborové knedlíky Svačina: Nízkotučný tvarohový dezert (150 g)
Večeře: Treska (150 g) vařená v páře s vařeným bramborem 100 g, rajče

STŘEDA

Snídaně: 30 g cereálií se 150 ml nízkotučného mléka, mandarinka
Svačina: Strouhaná mrkev (200 g) s jablkem (150 g) a ananasem (50g)
Oběd: Pstruh (200 g) na másle, vařené brambory (150 g), rajče
Svačina: Kysaný mléčný nápoj, kiwi
Večeře: Omeleta se špenátem a drůbeží šunkou (100 g), pečené brambory (100 g) omaštěné rostlinným tukem, rajče

ČTVRTEK

Snídaně: 40 g cereálií s bílým jogurtem (150 g), kiwi
Svačina: Pomeranč, ovocná cereální tyčinka
Oběd: Kuřecí řízek přírodní (100 g), americké brambory (150 g)
Svačina: Sýr cottage (80 g), červená paprika
Večeře: Pomazánka rybí (100 g), celozrnný rohlík (60 g)

PÁTEK

Snídaně: Celozrnný chléb (60 g) s rostlinným tukem, 3 plátky sýra, hruška
Svačina: Sýr cottage (75 g), knackerbrot (90 g)
Oběd: Hrachová kaše s cibulkou (200g), vařené vejce, chléb šestizrnný
Svačina: Knackerbrot (20 g) se dvěma plátky sýra (30 % tuku v sušině), rajče
Večeře: Celozrnný chléb (50 g) s tvarohovou pomazánkou, okurka

SOBOTA

Snídaně: 30 g přírodních cereálií se 150 ml nízkotučného mléka, banán
Svačina: Celozrnný chléb (50 g), 3 plátky sýra
Oběd: Boloňské špagety s kuřecím masem a sýrem (250g), zeleninová přízdoba
Svačina: Jahodový jogurt s max. 1,5 % tuku (150 g)
Večeře: Zeleninový salát (400 g), lžíce olivového oleje, celozrnný rohlík (60 g)

NEDĚLE

Snídaně: 40 g cereálií (150 g), mandarinka
Svačina: Grapefruit (400 g)
Oběd: Losos (150 g) na másle, pečené brambory (150 g), hlávkový salát
Svačina: Tvarohový dezert s ovocem (150 g)
Večeře: Salát italský (200 g)

 

Horáková Hana

Příspěvek byl publikován v rubrice Archív seminárních prací. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Komentáře nejsou povoleny.