1. Uvedení případu
Jedná se o dívku ve věku 13 let, vážící 85 kg při výšce 165 cm. Dívka byla vyšetřena na možné hormonální dysfunkce. Dle výsledků vyšetření je dívka v pořádku, nemá žádné hormonální odchylky od fyziologického stavu.
2. Současný stav dítěte
Dívka je ve věku 13 let s váhou 85 kg při výšce 165 cm. Ppodle výpočtu BMI, zohledněného k její věkové skupině, je dívka obézní. Její BMI je 31,2 a norma pro věk dívky je v rozmezí 16 – 22,7
3. Volba redukčního programu
Dětská obezitologie má svá specifika. Je potřeba pracovat s obézním dítětem během jeho dynamického růstu, který je charakterizován nefixovanými individuálními životními funkcemi metabolismu, neuromuskulární koordinací a koordinací CNS s nefixovanými pohybovými vzorci a vzorci chování. U konkrétního dítěte je také třeba zohlednit situaci, že je součástí fixovaného rodinného zázemí, kde je jasně definován cyklus VYDĚLAT – KOUPIT – UVAŘIT – SNÍST a fixovaný model pohybové aktivity. Nepochybný vliv mají samozřejmě genetické dispozice. Vycházíme z faktu, že stejně jako se dědí podoba, povahové rysy apod., dědí se také chuť k jídlu, spalování přijatých živin, tvorba a výdej tepla a mnoho dalších pochodů v lidském těle. Nesmíme ale také zapomenout, že se dědí nejen vlohy ke snadné tvorbě tukových vrstev, ale i rodinná kuchyně. Organismus dítěte se vyvíjí a velice záleží na tom v jakých podmínkách, protože i to určuje zdravotní stav každého jedince v dospělosti.
S výjimkou navrhovaného jídelníčku by bylo žádoucí zahrnout složku kognitivně behaviorální terapie a to se zaměřením nejen na dítě, ale na celou rodinu. Důležitou bude práce na změně kognicí a emocí rodičů, kteří ovlivňují prostředí, ve kterém se dítě pohybuje. U dítěte pak bude zaměření především na behaviorální faktory a to prostřednictvím pomalých, postupných, jasně definovaných a odměňovaných cílů.
Vzhledem k tomu, že dívka netrpí hormonálním onemocněním, nebude léčba obezity podpořena předepsáním léků. Snahou bude zásadní změna dosavadní životosprávy nejen dítěte, ale celé rodiny. Úprava stravy, výběr potravin a změna stravovacích návyků má cenu pouze v případě, kdy se obéznímu dítěti přizpůsobí všichni členové rodiny.
Vzhledem k tomu, že dětský organismus potřebuje všechny základní živiny, nejsou pro něj vhodné redukční diety, aby nedošlo k poškození fyzického vývoje a duševních schopností. Zdraví prospěje dlouhodobá změna životního stylu spojená současně se změnou stravovacích zvyklostí.
4. Navrhovaný stravovací plán – obecná doporučení
Potraviny doporučené: zelenina čerstvá i mražená, brambory (ne hranolky), luštěniny (fazole, čočka, hrách), ovoce čerstvé nebo upravené bez cukru, celozrnný nebo křehký chléb, dalamánky a další celozrnné pečivo, rýže, maso telecí, kuře nebo krůta bez kůže, králík, zvěřina, libové, ryby, mléčné výrobky netučné, jogurty bez zavařeniny, sýry do 30 % tuku.
Potraviny, které doporučujeme vynechat: bramborové hranolky a chipsy, bílé pečivo, smetanové zákusky, smetanová zmrzlina, smetanové omáčky, kakao, majonézy, tuky (používat jen oleje – olivový, řepkový, sójový, slunečnicový), masa – vnitřnosti, uzeniny, mletá masa, polévky – zahuštěné jíškou, smetanou, plnotučné mléko, smetana a výrobky z nich.
Jídelníček – doporučení – obecně
Snídaně
Měla by tvořit cca 20 – 25 % energie. Vhodná jsou jídla s vyšším obsahem složených cukrů, případně v kombinaci s určitým množstvím jednoduchých sacharidů, které jsou lehce stravitelné, nezatěžují trávicí trakt, a na rozdíl od tuků a bílkovin nevyžadují náročný enzymatický proces.
Základem jsou celozrnné snídaňové cereálie s mléčnou porcí a přídavkem čerstvého ovoce a dostatečného množství pramenité vody nebo pečivo či chléb s kvalitním rostlinným tukem, plátkem šunky či sýra a čerstvou zeleninou.
Dopolední svačiny
Měla by pokrýt 10 – 15 % energie. Vhodný je ovocně-zeleninový základ. Má navazovat na snídani a nesmí ji zastupovat. Vedle sacharidové energetické složky má být dopolední svačina obohacena o plnohodnotné bílkoviny, které jsou základním stavebním kamenem pro zdárný růst a vývoj dětí.
Základem je ovoce či zelenina a na druhém místě pak celozrnné pečivo nebo cereální tyčinka nebo celozrnné pečivo s pomazánkou z kvalitního rostlinného tuku, to vše doplněné tvarohem či zakysaným mléčným výrobkem.
Oběd
Měla by činit 30 – 35 % energie. V převážné většině u věkové skupiny dívky zajišťován prostřednictvím školní jídelny – obědy s důrazem na minimalizaci nevhodných způsobů přípravy, jako je smažení, zahušťování jídel bílou moukou, s přídavkem jednoduchých cukrů, zeleninové přílohy.
Odpolední svačina
Má tvořit cca 10 % energie. Měla by pokrýt potřeby aktuálního pohybu, kterému se mají v odpoledních hodinách děti věnovat. Svačina doporučená na bázi mléka a mléčných výrobků s porcí ovoce nebo zeleniny.
Večeře
Má tvořit 25 – 30 % energie. V ideálním případě by měla večeře sloužit k setkání rodiny u stolu, společné stravování, komunikace členů rodiny bez televize. Měl by převažovat středomořský typ stravy s vysokým obsahem esenciálních mastných kyselin.
5. Návrh jídelníčku na období 14 dní
1.den
- Snídaně – čaj ovocný neslazený, celozrnná bageta, lučina, šunka, rajče
- Dopolední svačina – mrkvový salát
- Oběd Polévka: Brokolicová polévka Hlavní chod: Vepřové maso na hrášku, brambory
- Odpolední svačina – bílý jogurt, jablko
- Večeře – zeleninové rizoto
2.den
- Snídaně – celozrnné cereálie s mlékem
- Dopolední svačina – ovocný salát
- Oběd Polévka: zeleninová polévka Hlavní chod: Hovězí závin, bramborové noky
- Odpolední svačina – Cottage sýr s okurkou
- Večeře – čočkový salát
3.den
- Snídaně – ovesná kaše s kousky jablka, čaj neslazený
- Dopolední svačina – pšenično-žitný chléb s máslem, paprika
- Oběd Polévka: Zelňačka Hlavní chod: Kapr po italsku, těstoviny
- Odpolední svačina – mléčný nápoj, banán
- Večeře – zapečená brambora s tvarohem s bylinkami a zeleninou
4.den
- Snídaně – celozrnný chléb, sýrová pomazánka s tvarohem, okurka
- Dopolední svačina – zeleninový salát
- Oběd Polévka: polévka s krupicovými nočky Hlavní chod: Maso v mrkvi, brambory
- Odpolední svačina – bílý jogurt se skořicí a pomeranč
- Večeře – domácí tenká pizza s bohatou zeleninovou oblohou a rajčatovým salátem
5.den
- Snídaně – šlehaný tvaroh s hruškou, čaj
- Dopolední svačina – celozrnný chléb, máslo, sýr, rajče
- Oběd Polévka: pórková Hlavní chod: Zapečené těstoviny se šunkou a zeleninou
- Odpolední svačina – ovocný jogurt
- Večeře – Rizoto s masem a se sýrem
6.den
- Snídaně – pšenično-žitný chléb, drožďová pomazánka, paprika, čaj
- Dopolední svačina – banán, celozrnná tyčinka
- Oběd Polévka: Hovězí vývar se zeleninou a noky Hlavní chod: Brambory zapečené se šunkou
- Odpolední svačina – bílý jogurt, jablko
- Večeře – plněná rajčata (telecím a rýží)
7.den
- Snídaně – dalamánek, máslo, sýr, paprika, čaj
- Dopolední svačina – zeleninový salát
- Oběd Polévka: česnečka Hlavní chod: Pečené kuře, brambory
- Odpolední svačina – žervé šlehané s banány
- Večeře – zapečená brokolice
8.den
- Snídaně – celozrnný chléb, máslo, vejce, rajče, čaj
- Dopolední svačina – jablko, ořechy
- Oběd Polévka: Kuřecí vývar s těstovinou Hlavní chod: Květák se sýrem
- Odpolední svačina – tvaroh s ovocem
- Večeře – Brambory zapečené se šunkou
9.den
- Snídaně – ovesná kaše s jahodami
- Dopolední svačina – celozrnný chléb, Cottage, okurka
- Oběd Polévka: Polévka bulharská Hlavní chod: Filé s tymiánem, bramborová kaše
- Odpolední svačina – kefír s ovocem
- Večeře – bramborové lívanečky se sýrem
10.den
- Snídaně – celozrnné cereálie s mlékem, borůvky, čaj
- Dopolední svačina – zeleninový salát se sýrem
- Oběd Polévka: zeleninová polévka Hlavní chod: Králík na česneku, šťouchané brambory
- Odpolední svačina – šlehaný tvaroh se zeleninou
- Večeře – celerový salát s jablky, celozrnný chléb
11.den
- Snídaně – vločková omeleta, zelená paprika
- Dopolední svačina – žitný chléb, tvaroh, jablko
- Oběd Polévka: Polévka kedlubnová Hlavní chod: Krůtí rolka s tvarohem, brambory
- Odpolední svačina – Cottage s rajčaty
- Večeře – Masové kuličky v paprikové omáčce, rýže
12.den
- Snídaně – ovesná kaše s ovocem, čaj
- Dopolední svačina – celozrnná bulka, šunka, okurka
- Oběd Polévka: čočková Hlavní chod: Kuřecí prsa, špenát s kukuřicí v sýrové omáčce, těstoviny
- Odpolední svačina – kefír, banán
- Večeře – rybí filé, brambory, zelenina
13.den
- Snídaně – žitný chléb, máslo, šunka, rajče, čaj
- Dopolední svačina – ovocný salát
- Oběd Polévka: rybí polévka Hlavní chod: Hrachová kaše, hovězí plátek
- Odpolední svačina – šlehaný tvaroh s ovocem
- Večeře – zeleninový špíz, celozrnný chléb
14.den
- Snídaně – jogurt, celozrnné cereálie, ovoce, čaj
- Dopolední svačina – žitný chléb, máslo, sýr, paprika
- Oběd Polévka: hovězí vývar se zeleninou Hlavní chod: dušená krůta, zeleninová obloha, brambory
- Odpolední svačina – ovocný salát
- Večeře – těstoviny s tvarohem
6. Doporučená pohybová aktivita
Hlavním cílem je nastavení pravidelného pohybového programu. Je nutné zohlednit zátěž pohybového aparátu vlivem obezity. Jsou vhodné především aktivity s odlehčením těžiště a s aerobním prvkem, které zvýší dechovou a tepovou frekvenci a tím je tělo dostatečně zásobeno kyslíkem a odčerpává energii z tuků. K udržení tepové frekvence v tomto pásmu je určené cvičení mírné až střední intenzity: chůze, plavání, cvičení ve vodě, cyklistika, tanec, modifikovaný aerobic, kondiční tělocvik, běh na lyžích, bruslení, nordic walking.
Pro tento program zvolíme chůzi a plavání / aquagymnastiku.
Chůze – jako nejpřirozenější pohyb pro člověka. Při dostatečné rychlosti by mělo být dítě lehce zadýcháno a mírně opoceno. Tím přispějeme ke zvýšení energetického výdeje. Doporučená intenzita – 30 minut denně.
Plavání a aquagymnastika – vhodné kvůli střídání svalového napětí a relaxace, působí pozitivně na pohybový aparát, srdce, cévy a dýchací soustavu. Odlehčuje nosným kloubům. Doporučená intenzita – 2x týdně 45 minut.
NEVORAL, J. a kol. Výživa v dětském věku. Jinočany : H & H Vyšehradská, s.r.o., 2003
MARINOV, Z. a kol. S dětmi proti obezitě. Praha : IFP Publishing & Engineering s.r.o., 2011
MARINOV, Z., PASTUCHA, D. a kol. Praktická dětská obezitologie. Praha : Grada, 2012
PASTUCHA, D. a kol. Pohyb v terapii a prevenci dětské obezity. Praha : Grada, 2011
http://www.idealni.cz/vyzkousejte_bmi2.asp
PETRA BROUMSKÁ