Kazuistika pacientky trpící nadváhou

Pacientka trpí nadváhou, přibrala 10 kg po operaci kyčle provedené v roce 2009, kdy byla dva týdny hospitalizovaná a dále docházela na rehabilitace, i po usilovném snažení má stále problém vrátit se na svou původní váhu, to jest 62 kg. Pacientka dříve nadváhou ani obezitou netrpěla, obezita se v její rodině nevyskytuje.

Váha:72 kg

Výška: 160 cm

BMI:28

Věk: 53 kg

Typ postavy: gynoidní

Pro pacientku jsem zvolila Atkinsovu dietu, která patří mezi nejúčinnější a zabírá i u pacientů, kteří mají normálně problém hubnout. Výhoda této diety je, že se pacient nesetkává s pocitem hladu, vždy se nají do sytosti, nevýhodou je pocit únavy, ten však byl prokázán jen u některých pacientů. Tato dieta spočívá v omezení sacharidů, nedostatečná hladina cukru v krvi nevyvolává produkci inzulinu,tudíž nedochází k ukládání tuku do zásob. Dieta má tři fáze, v první dieta obsahuje maximálně 20 gramů sacharidů denně (1.-2. Den žádný, 3.den zvýšení hladiny), v druhé fázi pacient konzumuje 25 gramů sacharidů denně. Třetí fáze spočívá v konzumaci ovoce, tuto fázi doporučuje autor diety dodržovat doživotně. Mezi zakázané jídlo patří: pečivo, moučná jídla,kukuřice,hrách ,  čočka a jiné. Dieta se skládá zejména z konzumace ryb, masa, drůbeže, plodů moře, vajec, sýrů, zeleniny a koření. V závorce udávám množství sacharidů.

VZOROVÝ JÍDELNÍČEK 1.FÁZE:

1.den:

-snídaně: vaječná omeleta se slaninou, plátek žitného chleba (13), čaj nebo káva

-svačina: proteinová tyčinka

-oběd: Kuřecí salát: 225 g kuřete, 6 plátků okurky (2), kopr, 2 lžičky majonézy, 2 listy salátu (2) , vinný ocet

-svačina:celerová nať(4)

-večeře: 225 g kuřecích prsou s tomatovou šťávou

2.den:

-snídaně: vaječná omeleta,žitný chléb (13)

-svačina: proteinová tyčinka

-oběd: salát z mořských plodů s ledovým salátem (4 listy) (4)

-svačina:proteinová tyčinka

-večeře: grilované kuře, zeleninová obloha- 2 plátky okurky (2) a 4 ředkvičky (1)

3.den:

-snídaně:vaječná omeleta, paprika zelená 3 plátky (3)

-svačina: celerová nať (4)

-oběd: cuketové lívance (ingredience: 2 vejce, nastrouhaná 1 cuketa,pepř, česnekový prášek, cibulový prášek,parmezán) (4)

-svačina: borůvková zmrzlina bez přidaného cukru

-večeře: pečený mořský okoun s rajčetem (9)

4.den:

-snídaně: chléb z lněné vlákniny (1 plátek, vaječná omeleta)

-svačina: želé

-oběd: pečeně se zelím

-svačina: proteinová tyčinka

-večeře: brokolicová omeleta (ingredience: 2 vejce, 1ks brokolice, pepř, parmezán)

Tuto dietu navrhuji pacientce opakovat po dobu dvou týdnů,poté dojde k druhé fázi,kdy se zvýší obsah sacharidů o 5 g/den.

2.FÁZE:

Začíná po 2 týdnech a končí v momentě, kdy se pacient dostane na svoji vysněnou váhu. Jak jsem již zmínila, spočívá v příjmu 25g sacharidů na den.  Zezačátku jsem jídelníček naplánovala tak, aby měl 5 chodů a každý chod obsahoval 5gramů sacharidů. Šestý den jsem zvolila jídelníček pouze 3krát denně, udělala jsem to proto, aby si pacientka vyzkoušela obě možnosti a uznala za vhodné, co jí více vyhovuje.

VZOROVÝ JÍDELNÍČEK 2.FÁZE:

1.den:

-snídaně: míchaná vajíčka (2 ks), 40 g šunky, cibule, lžíce oleje

-svačina: proteinová tyčinka

-oběd: kaše z dýně Hokaido (ingredience: 300 g očištěné dýně hokaido,300 ml vody ,  ½ lžičky mletého kmínu , špetka mořské soli)

-večeře: 100 g syrečků, zeleninová obloha

2.den:

-snídaně: 2 – 3 kuřecí pochoutkové párky (100 g), hořčice
-svačina: 150 g nízkotučného jogurtu, 10 g vloček
-oběd: 200 g hovězího steak s křenovou nezahuštěnou omáčkou, zelenina
-svačina: 1 vejce na hniličku
-večeře: 100 g syrečků, zeleninová obloha

3.den:

-snídaně: Florentinská omeleta: 2 vajíčka, 56 g čedaru , 3 hrnky nasekaných špenátových lístků ,6 plátky slaniny
-svačina: 1/2 avokáda
-oběd: Kuřecí salát: 225 g kuřete, 1/2 hrnku okurky , 1/2 hrnku cherry rajčátek , kopr, 2 lžičky majonézy, 2 hrnky salátu , vinný ocet
-večeře: 1 hrnek bujónu, krevety opečené na másle, česneku ,petrželi, 2 hrnky salátu, 5 černých oliv, dresing

4.den:

-snídaně:  vaječná omeleta, ½ balíčku rajčat

-svačina: mandle (30 gr)

-oběd: dušený nákyp (obsahující ½ šálku kapusty,100 g smetanového sýra)

-svačina: celer

-večeře: žluté fazole (1/2 sáčku)

5.den:

-snídaně: vajíčková omeleta, 15 plátků okurky

-svačina: dýňová semínka (30g)

-oběd: drůbeží maso s dušenou mrkví (1 velká mrkev)

-svačina: arašídy (30gr.)

-večeře: balkánský sýr (30g), okurka 12 plátků

6.den:

-snídaně: vařené vejce, žitný chléb (13)

-oběd: zapečené kuřecí maso s brokolicí (8)

-večeře: 1 šálek kuřecí husté polévky

7.den:

-snídaně:1 plátek žitného chleba (13) s čedarem (30 g čedaru odpovídá 13 g sacharidů)

-oběd:zapečená brokolice s kuřecím masem (8)

-večeře: vařená kapusta (3,7) s masem

3.FÁZE:

Tuto fázi doporučuje autor dodržovat doživotně, zakládá se hlavně na konzumaci ovoce. Třetí fáze slouží k udržení váhy.

PITNÝ REŽIM

Ten je nejen u této diety velmi důležitý, pacient může pít vodu, neslazenou minerálku, čaj a kávu bez kofeinu.

Pro udržení kondice a úbytek váhy doporučuji pacientce sportovat. Vzhledem ke zdravotním problémům s kyčlemi doporučuji aerobik,tenis, popřípadě svižnější běh. Nesmíme také zapomenout na důležitost spánku (za hodinu se spálí 294 kJ).

Pacientka po prvním týdnu 1.fáze hlásí úbytek váhy a to o 0,7 kg.

Pauchová Karolína

Příspěvek byl publikován v rubrice Archív seminárních prací. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Komentáře nejsou povoleny.