Kazuistika – žena 32 let, 175 cm, 83 kg

Kazuistika – žena 32 let, 175 cm, 83 kg. Vykonává sedavé zaměstnání, tuk se jí ukládá v oblasti stehen a hýždí.

 Tato seminární práce se týká konkrétní pacientky, které se usazuje tuk v oblasti stehen a hýždí. Stanovím jí vzorový jídelníček na 14 dní a doporučím jí cviky na co nejefektivnější posílení problémových partií.

Myslím, že v dnešním rychlém životním tempu, stále více lidí zapomíná jak důležitá strava je. Nejčastěji si na to většina lidí právě vzpomene při vážení, kde s hrůzou začnou přemýštet, kde se stala chyba. Pravidelná a vyvážená strava má nejen vliv na tělesnou hmotnost, ale i na udržení energie a správné funkci organizmu. Proto bych chtěl svým jídelníčkem upozornit na to, že mít vyváženou stravu, mnohdy neznamená časově náročné vaření.

Výchozí údaje:

Žena 32 let, vysoká 175 cm  a vážící 83 kg.

Nejprve stanovíme tzv. BMI (body mass index) – index tělesné hmotnosti, podle kterého zjistíme do jaké kategorie pacientka patří. Výpočet pomocí hmotnosti a výšky je jednoduchý, bohužel nepočítá s dalšími faktory (podíl svalové hmoty, stavba těla…), proto není výsledek absolutní ukazatel.

Výpočet

BMI = hmotnost/ výška 2

BMI= 83/1752 = 27,75        –    Nadváha

Kategorie Rozsah BMI
Těžká podvýživa < 16,5
Podváha 16,5 – 18,5
Ideální váha 18,5 – 25
Nadváha 25 – 30
Mírná obezita 30 – 35
Střední obezita 35 – 40
Morbidní obezita > 40

Dálším důležitým údajem, je výpočet bazálního metamolismu. Je to hodnota, která nám udává minimální možství energie, které tělo potřebuje k udržení základních funkcí organizmu.

Tuto hodnotu stanovíme:

Vzorec pro ženy (kcal):

BM = 655 + 9,6 x hmotnost (v kg) + 1,8 x výška (v cm) – 4,7 x věk

BM= 655 + 796,8 + 315 – 150,4 = 1616,4 kcal (6764,6 kJ)

U naší pacientky dostáváme hodnotu 1616,4 kcal (6764,6 kJ). Když připočítáme předpokládanou energii vydanou navrženým pohybem, dostaneme 3123,5 kcal (13072,5 kJ). Redukční dietou snížíme tento příjem na 2030,2 kcal (8496,8 kJ)

14 denní vzorový jídelníček

– je důležité denně vypít minimálně 3 litry tekutin (nejlépe voda nebo neslazený čaj)

– jídlo minimálně 5 krát denně

– je dobré si zaznamenávat hmotnost, nejlépe každý den ve stejnou dobu

– hmotnost by se měla snižovat o 0,5 až 1 kg týdně

1)      Den 1.

▪   Snídaně – Knäckebrot 2 plátky, tvaroh, zelený čaj

▪   Svačina – Banán 2 ks

▪   Oběd – Hovězí maso 150 g, vařená brokolice 180 g

▪   Svačina – Mléčná kaše 150 g

▪   Večeře – špageti s pestem

2)      Den 2.

▪   Snídaně – bílý jogurt 100 g

▪   Svačina – jablko

▪   Oběd – kuřecí maso 100 g, dušená mrkev 100 g

▪   Svačina – celozrný chléb 1ks, 2 plátky sýra

▪   Večeře – rajčatová polévka 200 ml

3)      Den 3.

▪   Snídaně – vločky s mlékem 200 g

▪   Svačina – kefír 150 ml

▪   Oběd – krůtí maso 150g s fazolkami 100 g

▪   Svačina – celozrný chléb s tuňákem 100g

▪   Večeře – Pečený losos s rýží 250 g

4)      Den 4.

▪   Snídaně – Corn flakes 55 g s mlékem 150 ml

▪   Svačina – jogurt bíly 130 g

▪   Oběd – Vařená zelenina s míchanými vejci 250 g

▪   Svačina – jablečný závit 80 g

▪   Večeře – Nakrájená rajčata s plátky mozzarely 150 g, celozrný chléb 80g

5)      Den 5.

▪   Snídaně – Knäckebrot 2 plátky, 2 plátky sýra

▪   Svačina – pomeranč

▪   Oběd –  těstoviny kuřecími kousky a kukuřicí 250 g

▪   Svačina – řecký jogurt s olivami 100 g

▪   Večeře – grilovaná zelenina se sýrem Fetta 200g

6)      Den 6.

▪   Snídaně –žitný chléb, 2 rajčata

▪   Svačina – jahody 80 g

▪   Oběd – kuskus s grilovaným  lilkem 200 g

▪   Svačina – pomerančový džus 200 ml

▪   Večeře – houbové rizoto 150 g

7)      Den 7.

▪   Snídaně – müsli s mlékem 200 g

▪   Svačina – žitný chléb s tvarohem

▪   Oběd – kuřecí řízek s rýží 200 g

▪   Svačina – jogurt s ovocem 130 g

▪   Večeře – chřestový krém 200 ml

8)      Den 8.

▪   Snídaně – bílý jogurt 120 g

▪   Svačina – Knäckebrot 2 plátky, 2 plátky šunky

▪   Oběd – rybí filé s bramborem 250 g

▪   Svačina – müsli tyčinka 80 g

▪   Večeře – salát Ceasar 200 g

9)      Den 9

▪   Snídaně – ovesná kaše s medem 150 g

▪   Svačina – jablko

▪   Oběd – losos s houbovou omáčkou 200 g

▪   Svačina – pomerančový džus 200 ml

▪   Večeře – řecký salát s bagetou 250 g

10)  Den 10

▪   Snídaně – celozrný chléb s medem

▪   Svačina – banán

▪   Oběd – grilované fazolky se šunkou a vejci 250 g

▪   Svačina – bílý jogur

▪   Večeře – česnekový krém 200 ml, bruschetta

11)  Den 11

▪   Snídaně – Corn flakes s mlékem 200 ml

▪   Svačina – bíly jogurt 130 g

▪   Oběd – špageti s česnekem a olivovým olejem 200 g

▪   Svačina – jahody 100 g

▪   Večeře – rajčatová polévka 200 ml

12)  Den 12

▪   Snídaně – ovesná kaše s ovocem 150 g

▪   Svačina – žitný chléb s rajčaty

▪   Oběd – zapečené kuřací plátky s cuketou 200 g

▪   Svačina – jablko

▪   Večeře – losos s rýží 200 g

13)  Den 13

▪   Snídaně – jablečný závin 150 g

▪   Svačina –bruschetta s rajčaty 100 g

▪   Oběd – vepřové maso, dušené houby 200 g

▪   Svačina – jablečný džus

▪   Večeře – těstoviny se sýrovou omáčkou 150 g

14)  Den 14

▪   Snídaně – míchaná vejce s žitným chlebem 200 g

▪   Svačina – banán

▪   Oběd –  zapečená brokolice se sýrem a šunkou 200 g

▪   Svačina – pomerančový džus 180 ml

▪   Večeře –  grilovaný pstruh na másle s rýží 250 g

Uvedený vzorový jídelníček je dobré zkombinovat s nasledujícimi cviky.

Cviky na posílení hýžďových a steheních svalů:

– jednotlivé cviky opakujeme 15 až 20 krát

1) Unožování v leže na boku – lehneme si na bok, hlava je položená na jedné ruce. S výdechem unožíme a s nádechem vrátíme do výchozí polohy. Je důležité mít záda v jedné rovině a pánev by měla být podsazená.

2)Dřepy – učinný cvik na tvarování stehen a hýždí.

3)Nůžky – cvik na posílení vnitřní strany stehen. Položíme se na záda, ruce dáme podél těla. Natažené nohy překřižujeme ve výšce 30 cm nad zemí.

4) Výpady – ze stoje vykročíme jednou nohou vpřed a snížíme těžiště. Koleno přední nohy nepřesahuje přes špičku. Poté se vracíme do původní polohy a nohy vystřídáme.

5) Výstupy – položíme jednu nohu na stupínek, přitom druhá je stále na zemi. Provedeme výstup a po stejné dráze se vracíme zpět. Opakujeme několikrát, poté vystřídáme nohy.

Použitá literatura:

www.nadváha.cz

www.wikiskripta.cz

www.obezita.cz

e-learning monitoring a terapie obezity

Tomeček Filip

Příspěvek byl publikován v rubrice Archív seminárních prací. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Komentáře nejsou povoleny.