seminární práce: Úprava jídelníčku a životního stylu, Karolina Janoutová

Tato seminární práce na téma Úprava jídelníčku a změna životního stylu se týká konkrétně ženy (Anna, 30), která před rokem porodila a nemůže se zbavit nadbytečných kil, získaných během těhotenství.

Myslím, že je opravdu těžké změnit svoje návyky k lepšímu a trvale se udržovat v dobré kondici. Ráda bych v této seminární praci pomohla Anně se začátkem dlouhodobého procesu. Lidé se často mylně domnívají, že pokud dokáží za týden či měsíc zhubnout 10kg mají vyhráno a váha se jim udrží. Z toho důvodu se nechávají zlákat nesmyslnými dietami, které už koncem dne nemohou vydržet. Je třeba si uvědomit, že není třeba vidět výsledek okamžitě, ale raději se k němu pomalu propracovat. Důvodem obezity je nevyrovnanost příjmu potravy a výjede energie.

 

Domnívám se, že nejlepší je metoda postupného snižování příjmu kalorií. Snižovat budeme postupně tak, že si Anna nebude ani uvědomovat, že jí méně a spotřebuje méně kalorií.

 

 

Výchozí hodnoty Anny aneb na čem jsme!

 

věk: 30 let

výška: 173 cm

váha: 85 kg

 

 

BMI neboli index tělesné hmotnosti je číslo, které nám pomůže určit do jaké z níže uvedených kategorií se máme zařadit. Umožňuje nám porovnání tělesné hmotnosti s výškou. U konkrétního jedince BMI ignoruje spoustu důležitých faktorů (stavba těla, svalstvo…), proto jej nelze brát jako absolutního ukazatele.

 

BMI=kg/m2 =85/2,9929= 28,4

 

Kategorie Rozsah BMI
Těžká podvýživa < 16,5
Podváha 16,5 – 18,5
Ideální váha 18,5 – 25
Nadváha 25 – 30
Mírná obezita 30 – 35
Střední obezita 35 – 40
Morbidní obezita > 40

 

 

 

 

 

 

Bazální metabolismus nám udává rychlost tělesného metabolismu, nutná k udržení nezbytně nutných životních funkcí a tělesné teploty.

 

Výpočet pro ženy: BM (kcal) = 655 + 9,6 x hmotnost + 1,8 x výška – 4,7 x věk

BM = 655 + 816 + 311,4 – 141 = 1 641,4 kcal

1641,4 kcal = 6 870 kJ

 

První úkol, který ode mne Anna dostala je  po dobu nejméně jednoho týdne zaznamenáme přesně co a kolik snědla a vypila. Nesnaží se jíst méně, jí tak jak je zvyklá. Z tohoto týdenního jídelníčku vypočítáme počet kalorií spotřebovaných za den.

 

Příjem potravy za 1 den

 

Potravina

 Množství g

 Energetická

hodnota(kJ)Jogurt, ovocný120 g850Banán200 g463Jablko150 g390Mandarinka60 g109Sušenky, musli3×60 g3×1200Polévka, vývar230 g172Vepřové maso250 g3750Těstoviny100 g1600Coca-cola1l1680Čokoláda, zmrzlina150g3100Chleba, pšeničný100 g1500Sýry100 g1500   Celkem 18 714 kJ

 

Anny denní příjem potravy hodně převyšuje její bazální metabolizmus. Pokud chce dosáhnout ideální váhy a tím pádem se těšit dobrému zdravotnímu stavu, musí omezit příjem kalorií.

Doporučuji vyměnit nezdravé, kalorické jídlo za zdravé a méně kalorické. Například pokud pije Coca-colu, vyměníme ji za vodu nebo džus, kávu s cukrem nejprve zkusíme bez cukru a později přejdeme na neslazený čaj.

Navrhla jsem pro Annu redukční dietu složenou ze dvou jídelníčků přesně na míru. První jídelníček sníží příjem kalorií. Tento jídelníček bude Anna dodržovat po obu 1-2 měsíců, až si na něj naprosto zvykne a nebude jí dělat žádné problémy ani ji nijak omezovat. Potom přejde na 2. jídelníček, který už snižuje příjem kalorií na ideální hodnotu a který by si měla osvojit natolik, aby jej byla schopná dodržovat napořád.

Ze začátku je doporučováno si přesně zapisovat kolik čeho sním. Člověk často nemá představu a neumí dobře odhadnout kolik kalorií za den snědl.

Jednotlivé jídelníčky umožňují časté změny jídel a nejednotvárnost stravy.

 

 

Redukční jídelníček č.1 >>> 8360 kJ

 

Denní příjem tekutin: 3l – voda, neslazený čaj, 1 sklenice džusu denně

Důležité je jíst min. 5 x denně a NIKDY se nedostat do stavu, kdy máme hlad. Pokud hladovíme, sníme toho o mnoho více.

Jíst se má pomalu, nerozptylovat se u jídla televizí a soustředit se na jídlo.

Každý týden by se měla váha snížit o 0,5-1 kg, nutné se každý týden ve stejnou dobu ( nejlépe ráno před snídaní) vážit a váhu zaznamenávat.

 

Snídaně 1890 kJ

1 potravina ( obsahující bílkovinnou složku) + 1 potravina ( obsahující sacharidovou složku)
Vejce    100 g Pečivo celozrné   82 g
Lučina   105 g Vločky   77 g
Šunka libová    85 g Musli ovocné   72 g
Jogurt bílý   170 g Corn flakes   55 g
Jogurt ovocný   170g
Tvaroh   170 g
Sýr tvrdý nízkotučný   85 g
Mléko polotučné   230 ml

+ 50g ovoce nebo 100g zeleniny

 

Dopolední svačina (Odpolední svačina) 600 kJ

Mléko polotučné nebo kefír 400 g
Jogurt + ovoce 150 g + 50 g
Pečivo + tvaroh / lučina 40 g + 30 g

 

Oběd 2460 kJ (Večeře)

1 potravina (bílkovinná) + 1 potravina (sacharidová)
Kuřecí   230 g Brambory vařené   300 g
Králík   230 g Těstoviny vařené   180 g
Hovězí / libové vepřové   145 g Rýže vařená   155 g
Rybí filé   315 g Luštěniny vařené   230 g
Drůbeží párek   140 g Houskový knedlík   135 g
Hermelín   80 g Pečivo   90 g

+ olej (10g) / rostlinné máslo (20g)

+ zelenina 200 g nebo ovoce 100 g

 

2. Večeře 350 kJ

Zelenina   200 g Ovoce   100 g
Pečivo   20 g

 

Je nutné přesně vážit potraviny, které jíme a udělat si čas na přípravu jednotlivých jídel. Na druhý redukční jídelníček je možné přejít až po naprostém zvládnutí prvního (tedy minimálně po 1-2 měsících). Nezapomínáme na dostatečný příjem tekutin.

 

Redukční jídelníček č.2  >>> 7000 kJ

 

Druhý redukční jídelníček už má příjem kalorií o dost menší než první a měl by mít tolik, kolik byl původní bazální metabolizmus nebo o něco málo více.

 

Snídaně 1500 kJ

1 potravina ( obsahující bílkovinnou složku) + 1 potravina ( obsahující sacharidovou složku)
Vejce    85 g Pečivo celozrné   70 g
Lučina   90 g Vločky   65 g
Šunka libová    75 g Musli ovocné   60 g
Jogurt bílý   150 g Corn flakes   45 g
Jogurt ovocný   150g
Tvaroh   150 g
Sýr tvrdý nízkotučný   60 g
Mléko polotučné   200 ml

+ 50g ovoce nebo 100g zeleniny

 

Dopolední svačina (Odpolední svačina) 350 kJ

Mléko polotučné nebo kefír 300 g
Jogurt + ovoce 120 g + 90 g
Pečivo + tvaroh / lučina 35 g + 30 g

 

Oběd 2300 kJ (Večeře)

1 potravina (bílkovinná) + 1 potravina (sacharidová)
Kuřecí   190 g Brambory vařené   180 g
Králík   190 g Těstoviny vařené   110 g
Hovězí / libové vepřové   115 g Rýže vařená   95 g
Rybí filé   250 g Luštěniny vařené   140 g
Drůbeží párek   110 g Houskový knedlík   85 g
Hermelín   63 g Pečivo   55 g

+ olej (10g) / rostlinné máslo (20g)

+ zelenina 200 g nebo ovoce 100 g

 

2. Večeře 200 kJ

Zelenina   200 g Ovoce   100 g

 

Redukční jídelníčky jsou pouze doporučeným návodem kolik, čeho a kolikrát denně jíst. Je to náš počáteční pomocník, pokud si jídelníček osvojíme můžeme si ho libovolně měnit jen počet celkových kalorií by se neměl zvyžšovat.

 

 

 

 

 

 

 

             Pohybová aktivita

 

Redukce příjmu kalorií sama o sobě ke zdravému tělu nestačí, proto doporučuji Anně i pohybovou aktivitu. Nejlepší aktivitou obzlášť pro začátek je chůze. Svižná procházka po ceste z práce cca tak na půl až hodinku.

Pokud Vás chůze moc nebaví nebo chcete větší rozmanitost, připravila jsem tabulku základních sportovních aktivit a kolik kJ při nich spálíte.

Anně doporučuji minimálně jednu pohybovou aktivitu denně.

 

Chůze 4km/hod 800 – 1000 kJ/hod
Chůze 6km/hod 1000 – 1500 kJ/hod
Běh 7min/km 1500 – 1900 kJ/hod
Cyklistika 9km/hod 400 – 800 kJ/hod
Jednoduché cviky 400 – 800 kJ/hod
Plavání lehké (prsa) 1000 – 1500 kJ/hod
Bruslení 1500 – 1900 kJ/hod
Tanec 1900 – 2100 kJ/hod
Volejbal 1000 – 1500 kJ/hod
Sjezdové lyžování 1900 – 2100 kJ/hod
Domácí práce 1000 – 1500 kJ/hod
Zahradnické práce (lehké) 400 – 800 kJ/hod
Vaření 250 – 400 kJ/hod
Šití 250 – 400 kJ/hod

 

 

 

            Závěrem…

 

To, čím bychom se při redukci naší váhy měli hlavně řídit, je tato jednoduchá rovnice:   Lépe jíst + více se hýbat = zdravě žít!

Měli bychom si ujasnit své cíle a nesnažit se donutit do jednosměrných a často nesmyslných diet, ale pokusit se pomalu a nenásilně pozměnit svůj životní styl k lepšímu, a to jak v oblasti příjmu potravin, tak i u pohybových aktivit.

Anně přeji mnoho zdaru a hlavně, aby se začala cítit vitálnější a plná života.

Karolina Janoutová

Příspěvek byl publikován v rubrice Archív seminárních prací. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Komentáře nejsou povoleny.