Cambridge diet

ÚVOD

V praxi nutričního terapeuta se setkáváme s lidmi, kteří neustále experimentují s různými dietami. Musíme mít tedy přehled, jak je která dieta nastavena a v čem spočívá. V poslední době se stále více skloňuje dieta Cambridge. Nepříliš levná, ale prý plnohodnotná náhražka pestré stravy. Jak je tomu ve skutečnosti? Měla jsem příležitost se s tímto výživovým plánem po tři roky seznamovat a udělat si na něj svůj názor. Ráda bych stručně nastínila pro koho je tento výživový plán vhodný, ale především se dotknu problematiky „odborníků,“ kteří tento plán ordinují klientům.

Co je Cambridge?

Cambridge byla vyvinuta pro osoby, které si přejí rychle snížit svoji váhu a následně si ji udržet. Je to klinicky testovaný dietní program, který byl vyvinut před více než 25 lety vědeckými pracovníky z Cambridge University. Denní strava je nahrazena polévkami, nápoji, kašemi a tyčinkami, kdy každá porce má v průměru 140kcal. Jedna porce obsahuje v průměru 15g sacharidů, 14g bílkovin, 3g tuků a třetinu doporučené denní dávky vitamínů, minerálů a stopových prvků. Principem programu je nízký příjem sacharidů, jde tedy o ketogenní dietu. Klient má při plné dietě 3-4 porce na den.

Klinické studie ukazují, že při konzumaci jen této nadefinované stravy je průměrný váhový úbytek u žen 6-8 kilo za měsíc, u mužů o něco více. Za tři roky praxe musím říct, že váhové úbytky po měsíci na dietě byly spíše okolo 10kg.

Kde dietu seženu?

Produkty Cambridge nejsou běžně k zakoupení v lékárně, prodejně zdravé výživy či na internetu. Pokud klient má o tuto dietu zájem musí si vyhledat poradce, nejlépe v místě svého bydliště, a ten mu produkty prodá nejprve po absolvování vstupní konzultace a vyplnění zdravotního dotazníku. S touto zásadou musím jen souhlasit, zabrání se tak zneužití diety nezletilými či nemocnými klienty. Dieta nesmí být předávána dalším osobám, k čemuž se klient zavazuje podpisem.

Jak snadné stát se poradcem

Pokud shrnu předchozí odstavec, musím konstatovat že dieta je opravdu dobře zabezpečena proti zneužití. Tím více je pro mne zklamání, jak snadno se člověk může stát poradcem pro tento výživový plán. V podstatě stačí absolvovat krátké školení zakončené testem, po kterém budete moci samostatně pracovat jako certifikovaný poradce.

Ministerstvo zdravotnictví tuto dietu povýšila z potravinového doplňku na nízkoenergetickou potravinu pro zvláštní výživu při snižování tělesné hmotnosti. Jsem přesvědčena, že takto nízkoenergetickou dietu by měl klientům za určitých předpokladů doporučovat pouze lékař či nutriční terapeut nikoliv proškolená kosmetička, manikérka či účetní.

Dle mého názoru 3 roky studia, po kterém může nutriční terapeut vykonávat praxi bez odborného dohledu, je minimum, které by poradce této diety měl splňovat. Člověk, který nemá alespoň základní zdravotnické vzdělaní, může těžko poradit při fyziologických problémech, které při této dietě mohou nastat. Problém se totiž opravdu může vyskytnout i u plně zdravého klienta.

Další problémovou častí je přechod z diety na racionální stravu. Doporučení, „teď musíte jíst zdravě“ je poněkud nedostačující. Aby se váha nevrátila zpět, je nezbytný opravdu odborný přechod na racionální stravu a to někteří z poradců Cambridge nesplňují.

ZÁVĚR

V žádném případě jsem neměla v úmyslu všem budoucím klientům tuto dietu hanět. Naopak jsem přesvědčená, že jako doplňková strava ke klasické racionální či redukční stravě je velmi vhodná. Jen nejsem zastáncem varianty jako jediného příjmu potravy. Váhové úbytky jsou v takovém případě až příliš rychlé a nese to s sebou zdravotní rizika. Pokud se i přes to někdo pro plnou dietu rozhodne, měl by to být jen zdravý člověk spadající do kategorie nadváhy a nedržet dietu jako jediný zdroj stravy déle než 14 dní. Pro obezitu I. a II. stupně doporučuji nahradit Cambridge produktem jedno hlavní jídlo např. večeři.

Nejlepším doporučením je však mít svou váhu stále pod kontrolou, věnovat se dostatečně pohybu a zajímat se o to co konzumujeme. Z každé diety se totiž stejně jednou budeme muset vrátit ke klasické stravě, takže proč rovnou nezačít změnou stravovacích návyků.

Níže je ukázka dvou redukčních jídelníčků, z něhož v prvním je zahrnuta Cambridge jako náhrada večeře a druhý je jen na základě racionální stravy.


1.Redukční jídelníček s Cambridge

Každá z uvedených potravin má 400KJ. Jednotlivá jídla lze sestavovat podle potřeby, tak aby součet za celý den byl cca 5000 až 5200KJ.

Snídaně: Snídaně by měla mít 1000 až 1200KJ. Její základ by měly tvořit kvalitní bílkoviny. Ráno si však můžeme dovolit i více sacharidů než ve zbytku dne. Naučte se snídat i trochu zeleniny či ovoce.

Potraviny: plátkový sýr 45g, celozrnný chléb 40g, cottage sýr 90g, kornspitz 35g, tvaroh 140g, křehký chléb 30g, lučina 70g, rohlík světlý 40g, kuřecí šunka 100g, bageta světlá 35g, bílky 200g, rýžový chléb 25g, Activia 140g, třená bábovka 25g, Ovofit tvaroh 140g, tažený závin 45g, jogurt Pierot 65g, buchta 25g, stříbrňák 50g, kobliha 20g, hermelín 25g, lupínky Chocapic 25g, šunkový salám 50g, Cini minis 23g, vysočina 20g, Dobrá vláknina 30g, vepřová šunka 60g, džem, med 30g

Zelenina v neomezené míře, ovoce do 250g.

Oběd: Hodnota oběda by se měla pohybovat kolem 1600KJ. Optimálně by se měla skládat z bílkovin (maso, sýr, lušniny), sacharidů (těstoviny, rýže, brambory, pečivo), a zeleniny.

Potraviny: treska 135g, vařené brambory 130g, kuřecí prsa 100g,           vařená rýže 80g, hovězí zadní 50g, vařené špagety 70g, losos 50g, čočka 90g, krůta 70g, bramborová kaše 135g, kuřecí játra 70g, hranolky smažené 35g, králičí maso 60g, hranolky pečené 75g, krevety 130g, krokety 35g, krabí tyčinky 100g, tvarohové knedlíky 40g, makrela 60g, zelené fazolky 250g, hovězí kližka 60g, květák 250g, hovězí mleté 30g, hrášek 130g, tofu 85g, brokolice 290g, uzený tempeh 30g, žampiony 270g, smažený sýr 20g, olivy 90g, pstruh 80g, kuskus 105g, telecí maso 70g, bramb. knedlík 55g, shmaky 180g, housk. knedlík 40g, olomoucké tvarůžky 70g, rýžové nudle 25g, pangasius 130g, dalamánek 35g, tuňák ve vl. šťávě 90g, tortila 30g, tuňák v oleji 38g, vafle 20g, vepřová sekaná 35g, toastový chléb 35g, moravské uzené 35g, lilek 250g, vepřová krkovice 30g, kedlubny 310g, strouhaný sýr 35g, mrkev 210g, niva 25g, rukola 400g, sterilované zelí 500g, špenát 290g, halušky 50g       

Večeře: K večeři doporučuji polévku Cambridge do které navíc přidejte dušenou brokolici nebo květák.

Svačiny: Energetický příjem svačin je 400KJ.

Potraviny: zeleninový tvaroh 110g, ananas 220g, sardinky v tomatě 80g, pomeranč 200g, jogurtový nápoj 120g, hroznové víno 140g, paštika 50g, švestky 140g, tavený sýr 35g, žlutý meloun 350g, tvrdý tvaroh 75g, vodní meloun 360g, žervé 55g, broskev 180g, drůbeží tlačenka 55g, meruňka 170g, podmáslí 260g, banán 100g, mozzarela 40g, mango 140g, madeland 40g, avokádo 40g, ementál 25g, grapefruit 230g, balkánský sýr 40g, kiwi 190g, jablko 120g, třešně 150g, jahody 220g, hruška 140g, maliny 170g, černý rybíz 250g

 

2. Redukční jídelníček bez Cambridge


Pondělí
Snídaně 1 ks celozrnné pečivo (do 60 g), 100 g krůtí šunka, rajče
Přesnídávka 100 g jahody
Oběd 150 g krůtí plátek na žampiónech, 100 g vařené rýže, rajčatový salát
Svačina 1 ks nízkotučný jogurt s ovocem do 2% tuku v sušině
Večeře 150 g kuře pečené bez kůže, 200 g dušená zelenina
  Úterý Snídaně 1 ks celozrnného pečiva, 50 g Eidam sýr, paprika
Přesnídávka 1 ks jablko
Oběd 150 g losos, 200 g dušená brokolice
Svačina 250 ml Vitalinea drink
Večeře 50 g rybí pomazánka s tvarohem, 2ks Knuspi chléb, rajče
  Středa Snídaně 1 pl. žitný chléb 60g, 50 g Tartare sýr, ředkvičky
Přesnídávka 1 ks pomeranč
Oběd 200 g zapečené těstoviny se šunkou, zeleninou a sýrem, ledový salát
Svačina 1 ks tvaroh nízkotučný (Milko, Ovofit)
Večeře 100 g sýry do 30 % tuku v sušině, 200 g zelenina
  Čtvrtek Snídaně 1 ks dalamánek, 50 g Lučina light, 100 g čerstvá okurka
Přesnídávka 1 ks banán
Oběd 140 g čočka na kyselo nezahuštěná , 1 ks vařené vejce, okurka
Svačina 50 g Eidam sýr 30 % tuku v sušině, 1 ks mrkev
Večeře 300 g filé se zeleninou pečené v alobalu
  Pátek Snídaně 1 pl. celozrnného chleba, 50 g tvarohová pomazánka, mrkev
Přesnídávka 1 ks hruška
Oběd 200 g zeleninové rizoto se sýrem, 100 g červená řepa
Svačina 1 ks jogurt nízkotučný
Večeře 250 g zeleninový salát s tuňákem (50 g)
  Sobota Snídaně 1 ks celozrnný sendvič se sýrem, rajče
Přesnídávka 1 ks jablko
Oběd 150 g kuřecí špíz se zeleninou (paprika, cibule, rajče, lilek), 150 g brambory, 100 g zeleninový salát
Svačina 1 ks nanuk Mrož
Večeře 150 g grilované nebo pečené maso (krůtí, kuřecí, králík, hovězí) , 200 g zeleninový salát
  Neděle Snídaně 1 pl. celozrnný chléb, 25 g šunka, 25 g tvrdý sýr, okurka, rajče
Přesnídávka 200 g grep
Oběd 100 g roštěná, 100 g rýže, ledový salát
Svačina 250 ml mléčný koktejl s jahodami (maliny, borůvky, nízkotučné mléko)
Večeře 200 g Hermelínový salát s hruškami (jogurt, Hermelín Figura)

Kryslová Helena

Příspěvek byl publikován v rubrice Archív seminárních prací. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Komentáře nejsou povoleny.