Mýty o redukčních dietách

V dnešní přísné době jsou kladeny zejména na ženy značné nároky, co se postavy týče.  Téměř každá žena má zkušenost s nějakou tou redukční dietou, ale málo z nich by mohlo říct, že tato dieta byla správná a zdravá, proto bych se chtěla v tomto příspěvku věnovat nejčastějším mýtům a chybám v redukčních dietách.

Redukční dietou nazýváme způsob stravování, při kterém přijímáme méně energie než jsme přijímali doposud, a tím snižujeme tělesnou hmotnost. Tato hodnota je pro každého člověka jiná.

1.MÝTUS

Hladovění

Hladovění je jedna z největších chyb při redukční dietě. A důvod? Při krátkodobém hladovění se z těla vytratí pouze voda, která je ihned po přechodu na normální stravu opět zadržena a váhový úbytek, ze kterého jsme se radovaly, je zpět. Při dlouhodobém hladovění naše tělo získává energie z bílkovin a to vede mimo jiné k ochabnutí svaloviny, spalujeme tak svalovou hmotu nikoliv tuky, které chceme hubnout. Dále se nám sníží hodnota bazálního metabolismu. Bazální metabolismus nebo také klidový metabolismus je energie, která je potřebná k zachování základních životních funkcí. Právě při hladovění dochází k tomu, že naše tělo začne šetřit a metabolismus se zpomalí. Když tělu pak dodáme stravu, na kterou bylo dříve zvyklé, uloží do svých zásob daleko více.

2.MÝTUS

Žádné tuky

Pro zdravé fungování lidského těla je potřeba přijímat ve stravě, jak bílkoviny a sacharidy, tak i tuky. Tuky naše tělo musí přijímat i při redukci váhy, jelikož jsou potřebné pro správnou funkci našeho mozku, jsou součástí buněčných membrán. V tucích je rozpustná i řada vitamínů. Tuky si můžeme rozdělit na živočišné a rostlinné. Živočišné tuky obsahují nasycené mastné kyseliny, rostlinné tuky naopak nenasycené mastné kyseliny. Nasycené mastné kyseliny bychom měli ve svém jídelníčku omezovat. Zejména si na ně musíme dávat pozor v uzeninách, mléčných výrobcích.

Mýtus, žádné tuky při redukční dietě, vznikl pravděpodobně kvůli vysoké energetické hodnotě, kterou spolu s tuky přijímáme. Ale jak již bylo řečeno, i při redukční dietě je tělo potřebuje, proto je lepší omezit velikost porcí nebo příjem sacharidů, a tuky do jídelníčku zařadit. Denní příjem tuků by neměl klesnout pod 20% a zároveň by neměl převýšit 35% celkového denního příjmu energie.

3.MÝTUS

Večer se nejí

Poslední jídlo v 17:00, pak zhubnu. Další mýtus, kterým se člověk má dostat ke své vysněné postavě. Pravda je však jiná. Poslední jídlo by měl člověk sníst zhruba 3 hodiny před spaním. Pokud chodíme spát o půlnoci, tak poslední jídlo v 17:00 opravdu není na místě. Ani při redukční dietě se nemusíme bát  dát si 3 hodiny před spaním lehkou večeři. Při usínání by člověk neměl být hladový, ale ani přejedený!

4.MÝTUS

Tablety na hubnutí

Tablety můžeme rozdělit na volně prodejné a potom na ty, které můžeme koupit pouze na lékařský předpis. Zaměřím se na tablety volně prodejné.

Tablety nám při redukci váhy mohou pomoci. Ne však tak, že strávíme den bez jakéhokoliv pohybu a přejídáním se, pak si prostě dáme pilulku a zhubneme. Takto to opravdu nefunguje.

Většina těchto tabletek nám dokáže pouze pomoci potlačit chuť k jídlu, a když přidáme pravidelný sport a zdravé stravování, výsledek může být větší.

Shrnutí

Při redukční dietě není třeba hladovět, ale jíst malé porce vícekrát denně.

Do jídelníčku musíme zařadit bílkoviny, sacharidy i tuky, avšak omezujeme nezdravé živočišné tuky obsahující nasycené mastné kyseliny, ať už jsou to tuky viditelné – máslo, sádlo nebo tuky skryté v uzeninách a mléčných výrobcích. Konzumujeme rostlinné tuky obsahující nenasycené mastné kyseliny.

Večeřet je dovoleno i při redukční dietě. Když budeme jíst naposled v 17:00, půjdeme spát hladoví a bude se nám špatně usínat, protože usínání je energeticky náročný proces. V žádném případě to neznamená jít spát s plným žaludkem, večeře by se měla dostat ze žaludku do dvanáctníku, proto jíme naposled cca 3 hodiny před spaním. Večeře nepotřebuje být vydatná, protože při spánku se spotřebovává málo energie.

Tabletky jsou pouze doplněk stravy, který ale nebudeme vůbec potřebovat, když se začneme stravovat zdravě a změníme životní styl.

Důležitým faktorem při redukci váhy je pohyb, který bychom měli zařadit do svého života. Při redukci váhy bychom měli provozovat vytrvalostní pohyb a to déle než 40 minut. Nejprve organismus využívá jako zdroj energie pouze glykogen, který je uložený ve svalech.Teprve po 40 minutách vytrvalostní sportovní aktivity organismus začne spalovat tukové zásoby. Jedná se o sportovní aktivity jako např. rychlá chůze, běh, cyklistika, plavání. Pokud bychom provozovali namísto vytrvalostního pohybu pohyb intenzivní, nedocházelo by ke spalování tukové tkáně, ale naopak k vytvoření a nárůstu vláken svalových. Jednalo by se o tzv. posilování.

Výše již padla zmínka o zdravém životním stylu. Pravě zdravý životní styl je tím nejlepším řešením, jak se vyrovnat s nadváhou. Zařadit do svého jídelníčku zdravou a pestrou  stravu, jíst pravidelně, mít dostatek pohybu je základ. Pokud člověk začne žít zdravým životním stylem, nemusí již nikdy řešit slovo dieta.

Níže přikládám návrh zdravého 14-ti denního jídelníčku. Připomínám, že jídelníček je pro každého člověka jiný, individuální a musí být sestaven na míru odborníkem.

Jídelníček:(2020 kcal; 76g B, 278g S, 67g T)

1.den

  • Sn:Celozrnný slunečnicový chléb (120g), máslo (15g), sýr 30% (50g), rajče (150g)
  • Sv:Jablko (150g), vlašské ořechy (15g)
  • Ob:Sekaná (110g), bramborová kaše (200g brambor + 100ml mléka), okurkový salát (150g)
  • Sv: Bílý jogurt (3% tuku) (150g), mysli sypané (50g)
  • Ve:Zeleninové rizoto (100g rýže, 50g zeleniny), sýr (30g)

2.den

  • Sn:Tmavý žitný chléb (120g), Rama (20g), šunka drůbeží (70g), ledový salát (120g)
  • Sv:Ovocný salát (jablko 60g, banán 60g, pomeranč 70g), slunečnicová semínka (15g)
  • Ob:Zapečený bulgur(120g) se zeleninou (100g) a krůtím masem (80g), olej (10g), kompot z červené řepy (150g)
  • Sv:Knackebrot (50g), bylinkový tvaroh (70g)
  • Ve:Lasagne Bolognese (350g), rajče (100g)

3.den

  • Sn: Grahamový rohlík (120g), máslo (15g), med (20g)
  • Sv:Bílý jogurt (150g), banán (100g)
  • Ob: Pečený pstruh (200g), brambory (250g), salát z červeného zelí (150g)
  • Sv:Šopský salát (150g), knackebrot (20g)
  • Ve:Dušená mrkev (200g mrkve, 10g másla), šmakoun (150g), bílý chléb (80g)
4.den
  • Sn:Celozrnný toast (100g) s Ramou(20g), šunkou (40g) a sýrem (20g), okurka (100g)
  • Sv:Pomeranč (140g), ořechy (20g)
  • Ob:Vepřový plátek na houbách (100g masa), rýže natural (80g), paprikový salát (150g)
  • Sv:Kefírové mléko (200ml), jablko (150g)
  • Ve:Francouzské brambory (250g), mrkvový salát (150g)

5.den

  • Sn:Tmavý žitný chléb (120g), avokádo (80g), Cottage (100g), (+citr. Šťáva, sůl)
  • Sv:Hroznové víno (150g), BeBe dobré ráno (25g)
  • Ob:Čočka na kyselo (200g), vejce (60g), grahamový rohlík (60g)
  • Sv:Rýžový chlebíček Racio (40g), ovocný tvaroh (120g)
  • Ve:Karbanátky z červené čočky (150g), hlávkový salát se zálivkou (250g)

6.den

  • Sn:Ovesná kaše s jablkem (70g vloček, 150g jablka), rozinkami (10g), ořechy (10g), sluneč. semínky (10g) a skořicí
  • Sv:Bílý jogurt(150g), banán (100g)
  • Ob:Dušený losos (120g) na špenátu (150g), pečené brambory (200g), rajčatový salát (200g)
  • Sv:Mrkvový salát (150g mrkve) s olejem (5g), knackebrot (35g)
  • Ve:Zapečená pohanka (80g) s kysaným zelím (100g) a tofu (60g), sýr 30% (25g)

7.den

  • Sn:Cornspitz (125g), pomazánkové máslo (45g), paprika (150g)
  • Sv:Ovocná přesnídávka (190g), ovesné sušenky (15g)
  • Ob:Kuře alá bažant (100g masa), těstoviny celozrnné (80g nevařené), hlávkový salát (150g)
  • Sv:Knackebrot (35g), rybí pomazánka (40g), rajče (100g)
  • Ve:Luštěninová hrstková polévka se zeleninou (300ml), slunečnicový chléb (120g), máslo (15g)

8.den

  • Sn:Celozrnný chléb (120g), máslo (15g),  mozzarella (60g), rajče (150g)
  • Sv: Tvaroh (100g), banán (120g)
  • Ob:Karbanátky z vepřového masa se sýrem (100g), šťouchané brambory ve slupce (120g), jogurtový dip s ředkvičkami (50g)
  • Sv:Mrkvová šťáva (200ml), Racio chlebíčky skořicové (35g)
  • Ve:Těstoviny zapečené (100g) s riccottou (50g), smetanou (50ml) a květákem (150g), vejce (1/2)

9.den

  • Sn:Tmavý žitný chléb (120g), Rama (20g), bylinkový Cottage (150g), okurka (150g)
  • Sv:Mléčná rýže vanilka (140g), jahody (100g)
  • Ob:Kuřecí kostky (100g) na zelenině (150g), rýže natural (120g)
  • Sv:Knackebrot (35g), pomazánka z tvarohu, okurky a česneku (120g)
  • Ve:Karotkový krém se zázvorem (300ml), rozpečená celozrnná bageta (120g) se sýrem (30g)

10.den

  • Sn:Celozrnná bageta (120g), Rama (15g), šunka kuřecí (40g), sýr (30%) (25g), ledový salát (100g)
  • Sv:Ananas (200g), dýňová semínka (15g)
  • Ob:Pečené rybí filé (200g) na rajčatech (150g), brambory vařené ve slupce (250g)
  • Sv:Caro s mlékem (50ml mléka), jablečná buchta (80g)
  • Ve: Zapečená quinoa (80g) s brokolicí (150g), smetanou (10%) (50ml), vejcem (1/2) a sýrem (30%) (25g)

11.den

  • Sn:Sojový rohlík (120g), máslo (20g), džem (20g)
  • Sv:Jablko (150g), ořechy (15g)
  • Ob:Hovězí plátek (100g), rajská omáčka, těstoviny (80g)
  • Sv:Celerovo-mrkvová šťáva (200ml), Racio chlebíček (35g)
  • Ve:Vaječná omeleta se zelenými fazolkami (2ks vejce, 100g fazolek), celozrnný chléb (120g)

12.den

  • Sn:Tmavý žitný chléb (120g), avokádo (80g), Lučina jogurtina (40g)
  • Sv:Mandarinka (160g; 2 ks), BeBe dobré ráno (25g)
  • Ob:Cizrnová musaka zapečená s lilkem, rajčaty a mozzarellou (350g)
  • Sv:Jogurtové mlékoActivia (150ml), kukuřičný chlebíček (25g)
  • Ve:Rizoto s cuketou a parmezánem (100g rýže, 100g cukety, 30g sýru) 

13.den

  • Sn:Mléčná ovesná kaše (70g rýže, 200ml mléka) s kokosem (10g), višňová zavařenina (10g)
  • Sv:Jablko (150g), mandle (15g)
  • Ob:Treska na bylinkách (200g ryby, 10g oleje, cibule, bylinky)), vařené brambory (250g), šopský salát (150g)
  • Sv:Kefírové mlékopolotuč. (250g), jahody (150g)
  • Ve:Kornspitz (120g), rybí pomazánka (50g), rajčatový salát s kysanou smatanou (200g)

14.den

  • Sn:Chléb pšenično-žitný (120g), máslo (15g), šunka (70g), paprika (150g)
  • Sv:grapefruit (250g), vlašské ořechy (15g)
  • Ob:Pečená kuřecí prsa obalená v mandlích (150g), bramborovo-celerové pyré (250g)
  • Sv:Bílý jogurt (3% tuku) (150g), mysli sypané (50g)
  • Ve:Polévka z červené čočky  (300ml), chléb (120g), máslo (15g)
Brejchová Aneta

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Archív seminárních prací. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Komentáře nejsou povoleny.