Diabetes mellitus 2.typu

Diabetes mellitus 2.typu je geneticky podmíněná choroba, ale mají na ni vliv také faktory zevního prostředí. Asi 90 % pacientů, kteří trpí onemocněním zvaným Diabetes mellitus (DM), mají DM 2.typu (non-inzulin dependentní). Významný je genetický vliv – riziko vzniku onemocnění u člověka, jehož rodič má DM, je 3,5krát vyšší oproti člověku, jehož rodiče jsou zdrávi. Riziko u člověka, u něhož v rodině jsou tímto onemocněním postiženi oba rodiče, je až 6,1krát vyšší.

U lidí, kteří jsou nositeli diabetogenů se DM nemusí vůbec projevit, a taktéž u člověka, který trpí DM II.typu nemusí být prokázaný diabetogen. Je zvýšený výskyt přenosu z matky na dítě. Při tomto typu diabetu dochází k inzulínové rezistenci, což znamená sníženou citlivost receptorů na působení inzulínu. Množství inzulínu, které je na začátku zvýšené, není schopné překonat tuto rezistenci. Po čase se produkce inzulínu snižuje, což způsobuje jeho deficit. DM 2.typu postihuje nejčastěji osoby ve věku 55 až 60 let. Úzce souvisí s obezitou, proto se tedy  v dnešní době, v některých státech, vyskytuje i u mladších lidí.

DM 2.typu způsobuje sníženou sekreci inzulínu, která může být způsobena sníženým počtem funkčních B-buněk Langerhansových ostrůvku (zvýšený počet A buněk). Novotvorba buněk není poškozena, jen je zvýšená rychlost jejich apoptózy. Časná fáze sekrece inzulínu u zdravého člověka se dostaví za 2-4 minuty, a trvá přibližně 10 minut. Oproti tomu u diabetika 2.typu chybí. Druhá fáze je oploštěná a snížená. Dále je postižena pulsní sekrece inzulínu, při níž dochází k chaotickým a nepravidelným vypuzením.

Inzulínová rezistence má mnoho metabolických projevů, např.: nedostatečné potlačení jaterní produkce glukózy, snížené vychytávaní glukózy (ve svalu, periférní tkání), snížená syntéza glykogenu a snížená lipolýza.

Vyšší energetický příjem (především tuky a sacharidy), snížená fyzická aktivita (nízký energetický výdej) znamenají vyšší příjem glukózy a vyšších mastných kyselin. Člověk je vystavěn glukotoxicitě a lipotoxicitě.

U obézních lidí je změněný metabolizmus živin, začne stoupat oxidace tuků na úkor cukrů, a změní se citlivost na inzulín (především svaly a tuková tkáň). DM 2. typu však vzniká až při poruše sekrece inzulínu, proto nestačí jenom obezita. Tato porucha má dvě příčiny, jednou z nich je vyčerpání pankreatu (necitlivost na inzulín), druhá příčina je změna v ostrůvcích slinivky (na B buňky působí toxicky zvýšená koncentrace tuků a vyšší glykémie). Pankreas produkuje inzulín nepravidelně, dlouho a pozdě, a tím se ještě více vyčerpává.

Proto člověk trpící diabetem by měl nejenom omezit a počítat sacharidy v potravě, ale celkově omezit příjem energie. Dále je důležité cvičení pro odtučnění svalů. Pro diabetiky nestačí farmakologická léčba, terapii je třeba doplnit pohybovou aktivitou. Postižení lidé trpí chronickou únavou a polyurií. Cévní komplikace nastávají až po určité době. Lidé, kteří mají diabetes, mají vyšší riziko vzniku ischemické choroby srdeční, cévního postižení mozku, ischemické choroby dolních končetin (i diabetické nohy), selhání ledvin.

Faktory ovlivňující vznik onemocnění jsou: rodinná anamnéza, vyšší hmotnost, obezita (rozložení tuku), vyšší glykémie, vyšší inzulinémie, hypertenze, léky vyvolávající diabetes, malá fyzická aktivita, nízká porodní hmotnost, zánět (zvýšené CRP).

Při léčbě jsou je důležitá změna životního stylu – hlavně redukce hmotnosti (mírný úbytek hmotnosti 5 – 10 %), chirurgické zákroky proti obezitě, dietní vlivy (vyšší příjem polynenasycených a n-3 mastných kyselin snižuje pravděpodobnost vzniku DM, vyšší příjem saturovaných tuků a trans-mastných kyselin zvyšuje výskyt DM, potraviny s nižším glykemickým indexem a vyšší obsah vlákniny snižuje výskyt DM 2. typu) a fyzická aktivita (pracovní zátěž, pravidelná chůze a sport snižují výskyt DM).

Diabetes v těhotenství

Prognóza těhotných pacientek s DM 1. typu jsou lepší než s DM 2.typu, protože DM 2.typu se před těhotenstvím nepozná a zjistí se často až po časné fázi organogeneze, kdy může dojít k poškození plodu. Pokud bylo u pacientky zjištěno onemocnění diabetem, a má pouze dietní léčbu, nechá se tato léčba s pravidelným kontrolováním glykémie v prvním trimestru, ale ve druhém a třetím se většinou začne podávat inzulín. Pokud má pacientka už před otěhotněním i perorální antidiabetika, změní se na léčbu inzulínem hned v prvním trimestru. Ideální je však převod ještě před početím. Po porodu se podávaní inzulínu ukončí až po kojení, a pacientka opět přechází na původní léčbu před těhotenstvím.

Gestační diabetes

Bývá poprvé diagnostikován v těhotenství a po porodu ihned vymizí. Jedná se o poruchu tolerance sacharidů. Rizikové faktory jsou: obezita, věk nad 25 let, DM v rodině, v předchozím těhotenství, porucha glukózové tolerance s užíváním hormonální antikoncepce, spontánní potraty, porod mrtvého plodu, glykosurie na začátku těhotenství. Nejčastěji se projevuje mezi 24. a 28. týdnem těhotenství. V léčbě je důležitá hlavně úprava stravy, to znamená snížený obsah sacharidů, více menších porcí za den. Dále k léčbě patří zvýšená fyzická aktivita (nemůže způsobit děložní kontrakce a mateřskou hypertenzi). Když nedojde k úpravě glykémie, zahájí se léčba inzulínem (u 5 – 30 % pacientek).

Porodnická péče je standartní jako u zdravých pacientek, ale jsou častěji vyšetřovány ultrazvukem (od 24. týdne po 3 až 4 týdnech) a kontrolovány v posledních týdnech těhotenství. Porod by neměl být po 41. týdnu.

Dietní program pro diabetiky na 14 dní:

1.den: snídaně – kakao, chleba, máslo (200 g mléka, 3 g kakaa, sacharín, 100 g chleba, 10 g másla)
svačina – suchý salám, chleba, zelená paprika (50 g suchý salám, 50 g chleba, 100 g zelená paprika)

oběd – polévka se zeleninou, hovězí dušené na rajčatech se celerem, brambory, jablko (polévka: 5 g oleje, 5 g cibule, 50 g květák, červená paprika, sol, zelený petržel, maso: 100 g hovězího masa bez kostí, 10 g oleje, 10 g cibule, 30 g rajčatový protlaku, 100 g celeru, sol, sacharín, brambory: 150 g brambor, sol, ovoce: 100 g jablek)

svačina – bílá káva, chleba (200 g mléka, černá káva, sacharín, 100 g chleba) večeře – rizoto, hlávkový salát (10 g oleje, 10 g cibule, 80 g hovězího masa, 30 g mrkvy, 55 g rýže, 50 g hrášku, 100 g karfiolu, sol, zelený petržel, salát: 100 g hlávkového salátu, sol, ocet, sacharín)

2.den: snídaně – bílá káva, chleba s máslem (200 g mléka, černá káva, sacharín, 100 g chleba, 10 g másla)
svačina – vejce na měkko, chleba, jablko (100 g vajec, 50 g chleba, 100 g jablek)

oběd – kapustová polévka, vepřové pečené na česneku, brambory, okurkový salát (polévka: 100 g kapusty, 5 g oleje, 5 g hladké mouky, 5 g cibule, sol, červená paprika, kmín, maso: 100 g chudého vepřového masa, sol, česnek, brambory: 300 g brambor, sol, salát: 300 g okurek, sol, sacharín)
svačina – kyselé mléko, chleba s máslem (200 g kyselého mléka, 50 g chleba, 10 g másla)
večeře – plněná paprika, brambory (100 g zelené papriky, 80 g hovězího masa, 10 g oleje, 10 g cibule, 20 g ryže, 5 g hladké mouky, 30 g protlaku, sol, sacharín, brambory: 300 g brambor, sol)

3.den: snídaně – bílá káva, chleba s máslem (200 g mléka, černá káva, sacharín, 100 g chleba, 10 g másla)
svačina – párky, chleba, rajčata (100 g parkov, 50 g chleba, 100 g rajčat)

oběd – masová polévka, vařené hovězí maso, kelový omáčka, brambory, slivky (polévka: 100 g hovězího masa, 40 g kořenové zeleniny, sol, 10 g těstoviny, omáčka: 200 g kelu, 10 g oleje, 5 g hladké mouky, 10 g cibule, 200 g brambor, sol, česnek, ovoce: 100 g slivek)

svačina – kakao, chleba (250 g mléka, 3 g kakaa, sacharín, 100 g chleba )

večeř – masové karbonátky, brambory, hlávkový salát (50 g chudého hovězího masa, 30 g chudého vepřového masa, 10 g cibule, 25 g vejce, 10 g oleje, sol, koření, brambory: 200 g brambor, sol, salát: 150 g hlávkového salátu, ocet, sol, sacharín)

4.den: snídaně – bílá káva, pečivo (200 g mléka, černá káva, sacharín, 30 g pečiva
svačina – sýr, chléb, zelená paprika (50 g sýra, 100 g chleba, 100 g zelenej papriky)
oběd – květáková polévka, hovězí dušené na hubách, rýže, kapustový salát, hrozny (polévka: 100 g karfiolu, 5 g oleje, 5 g hladké mouky, soľ, sekaný zelený petržel, maso: 100 g masa bez kosti, 5 g oleje, 100 g čerstvých hub, 10 g cibule, sol, koření, rýže: 55 g ryže, 5 g oleje, sol, salát: 150 g hlávkové kapusty, 10 g cibule, sol, ocet, sacharín, ovoce: 100 g hrozny)
svačina – suchý salám, chleba, rajčata (50 g suchého salámu, 100 g chleba, 150 g rajčat)
večeře – telecí přírodní, brambory, dušená zelenina (120 g telecího masa, 10 g oleje, sol, 3 g hladké mouky, brambory: 200 g brambor, sol, zelenina: 50g mrkvy, 100 g kedlubna, 50 g celeru, 5 g oleje, 3 g mouky, sol, zelený petržel)
5.den: snídaně – bílá káva, chleba s máslem (200 g mléka, černá káva, sacharín, 100 g chleba, 10 g másla)

svačina – bílá káva, chleba (200 g mléka, černá káva, sacharín, 100 g chleba)

oběd - polévka z kostí se zeleninou, srbské vepřové, brambory, jabka (polévka: 100 g kostí, 80 g zeleniny, 10 g cibule, sol, koření, maso: 100 g chudého vepřového masa, 5 g oleje, 10 g cibule, 100 g zelenej papriky, 100 g rajčat, sol, 3 g hladké mouky, brambory: 180 g brambor, sol, ovoce: 150 g jablek)
svačina – uzenáč, chleba, cibule (100 g uzenáče, 80 g chleba, 50 g cibule)

            večeře – houbová omeleta, brambory, hlávkový salát (100 g vajec, 10 g oleje, 100 g hub, 10 g cibule, sol, koření, brambory: 150 g brambor, sol, salát: 150 g hlávkového salátu, sol, ocet, sacharín)

6.den: snídaně – kakao, pečivo (250 g mléka, 3 g kakaa, sacharín, 30 g pečiva)
svačina – sýr, chleba, jabko (50 g sýra, 100 g chleba, 100 g jabek)

oběd – fazulová polévka, dušené kuře, rýže, paprikový salát (polévka: 100 g fazulky, 5 g oleje, 5 g  hladké mouky, 5 g cibule, sol, maso: 150 g kuřete, 5 g másla, sol, ryže: 55 g ryže, 5 g oleje, sol, salát: 100 g zelenej papriky, 10 g cibule, ocet, sol, sacharín)
svačina – bílá káva, chleba, máslo (200 g mléka, černá káva, 100 g chleba, 10 g másla)
večeře – plněná kapusta, brambory (200 g kapusty, 80 g vepřového masa, 10 g oleje, 10 g cibule, 20 g ryže, 25 g vejce, sol, červená paprika, 5 g hladké mouky, brambory: 200 g brambor, sol)
7.den: snídaně – bílá káva, chleba (200 g mléka, černá káva, sacharín, 100 g chleba)
svačina – salám, chleba, rajčata (100 g šunkové salámy, 50 g chleba, 100 g rajčat)
oběd – špenátová polévka, vepřové pečené, brambory, dušená kapusta, pomeranč (polévka: 50 g špenátu, 5 g másla, 5 g hladké mouky, 5 g cibule, 50 g mléka, sol, koření, maso: 120 g vepřového masa, 5 g cibule, sol, česnek, brambory: 300 g brambor, sol, zelí: 300 g zelí, 5 g oleje, 5 g cibule, 3 g mouky, sol, ocet, ovoce: 100 g pomeranče)

svačina – kyselé mléko, chleba (200 g kyselého mléka, 50 g chleba)

večeře – lečo s klobásou, brambory (10 g oleje, 10 g cibule, 100 g zelené papriky, 100 g rajčat, 80 g klobásy, brambory: 200 g brambor, sol)
8.den: snídaně – bílá káva (se sójovým mlékem), 125 g celozrnný chleba, pomazánka z tofu sýra (25 g tofu + rostlinné máslo Flora), 25 g kuřecí šunka, zelenina (rajčata, paprika), 340 g ovoce (grapefruit)
oběd – polévka žampiónová s bramborami, 80 g dušené telecí rolky plněné listovým špenátem (120 g telecí maso v surovém stave), 6 PL (135 g) vařená ryže, hlávkový salát, 180 g ovoce (jablko)
večeře - zapékaný karfiol, 6 PL (200 g) vařené brambory, okurkový salát, 600 ml bifidové mléko s vlákninou

9.den: snídaně – čaj, 125 g celozrnné pečivo, 1 ks (200 ml) bílý jogurt, zelenina (ředkvička, pažitka), 220 g ovoce (meruňka)
oběd – polévka fazulová se zeleninou, 120 g grilované rybí filé (150 g rybí filé v surovém stave), zeleninová obloha (salát z červenej kapusty s kukuřicí, 3 PL (65 g) kukuřice), 6 PL (200 g) vařené brambory, müsli tyčinka
večeře - fliačky s kapustou (8 PL (180 g) vařené fliačky), 150 g ovoce (mandarínka), 15 až 25 g knäckebrot

10.den: snídaně – čaj, 125 g celozrnný chleba, syrová pomazánka (50 g nízkotučný sýr + rostlinné máslo Flora), zelenina (čínská kapusta, rajčata), 230 g strouhaná mrkev s pomerančem
oběd – hrášková polévka s těstovinou, 80 g dušené kuřecí maso s kukuřicí a žampiónmi (120 g kuřecí maso v surovém stave), 6 PL (200 g) vařené brambory, salát z hlávkové kapusty, 180 g ovoce (třešně)
večeře - těstovina zapékaná se zeleninou (8 PL – 180 g vařená bezvaječná těstovina), okurkový salát, 200 ml bílý jogurt, 2 PL ovesné vločky

11.den: snídaně – bílá káva (se sójovým mlékem), 125 g celozrnný chleba, rostlinné máslo Flora, 50 g kuřecí šunka, zelenina (rajče, okurka), 90 g ovoce (hruška), 15 až 25 g knäckebrot
oběd – polévka česneková s ječmennými krupami, 80 g dušené hovězí maso s hráškem (120 g hovězí maso v surovém stave), 6 PL (200 g) vařené brambory, paprikový salát, 540 g ovoce (meloun)
večeře - zeleninové rizoto se žampiónama, 8 PL (180 g) vařená ryže, hlávkový salát, šlehaný tvaroh (100 g tvarohu) s jahodami (320 g čerstvých nebo mrazených jahod

12.den: snídaně – čaj, 125 g celozrnné pečivo, tvarohová pomazánka s pažitkou a ředkvičkou (50 g tvaroh + rostlinné máslo Flora), 140 g ovoce (banán)
oběd – polévka zeleninová s těstovinou. Plněný kapustný list (120 g), sójové maso (150 g sójového masa v surovém stave), 6 PL (135 g) vařená ryže, 50 g vícezrnný chleba, 240 g ovoce (broskev)
večeře - rýžový nákyp s ovocím, 15 až 25 g knäckebrot, 70 g ovoce (hrozny)

13.den: snídaně – čaj, 125 g celozrnný chleba, rybí pomazánka (50 g ryb, rostlinné máslo Flora), 260 g míchaný ovocný salát (150 g pomeranč, 110 g kivi)
oběd – polévka kapustová s hubami, 80 g plněné krůtí řízky (120 g krůtí řízky v surovém stave), 6 PL (135 g) vařená rýže, cviklový salát, müsli tyčinka
večeře - strukoviny s dušenou kapustou, 6 PL (200 g) vařené brambory, 340 g ovoce (grapefruit)

14.den: snídaně – čaj, 125 g celozrnný chleba, rostlinné máslo Flora, 50 g krůtí šunka, zelenina (ředkvička, paprika), 70 g ovoce (hrozny), 5 až 25 g knäckebrot
oběd – polévka z drobkov s těstovinou, 80 g kuřecí stehna na zelenině (120 g kuřecí stehna v surovém stave), 6 PL (200 g) vařené brambory, okurkový salát, ovocný puding nesladěný (1 kompotová mistička)
večeře - spagety s tuňákem (8 PL – 180 g vařené bezvaječné spagety), salát z čínské kapusty, 600 ml bifidové mléko s vlákninou

Flimmelová Patrícia

Příspěvek byl publikován v rubrice Archív seminárních prací. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Komentáře nejsou povoleny.