Kazuistika – Kryolipolýza při léčbě obezity

Žena 35 let, za svůj život už držela nespočet diet, pravidelně cvičí, ale zhubnout se jí nedaří. Léčí se s Diabetes mellitus II. typu. Rozhodla se tedy pro kryolipolýzu.

Kryolipolýza, neboli liposukce zmražením, je neinvazivní zákrok zaměřený na redukci podkožního tuku a zmírnění projevů celulitidy. Metoda vychází z poznatku, že tukové buňky jsou více citlivější na chlad než jiné buňky. Při samotném zákroku tedy dochází k ochlazení podkožního tuku až na -10°C, čímž dojde k narušení obalu tukových buněk. Takto poškozené buňky jsou následně odstraněny za pomocí apoptózy, přirozeného buněčného procesu, a lymfatickým systémem odvedeny z těla ven.

Důležité je však si uvědomit, že tukové buňky se nachází např. i v krvi jako tzv. krevní lipidy a jejich chladová přeměna a následný rozpad by mohlo způsobit značné komplikace. Dále může hrozit riziko prochladnutí vnitřních orgánů a narušení okolní tkáně, které se může projevit až s odstupem.

Kontraindikace pro provedení tohoto zákroku je onkologická léčba, závažná onemocnění srdce, jater, ledvin, infekční a kožní onemocnění, oběhové a krevní komplikace (trombóza, ateroskleróza, krvácivé stavy, léky na ředění krve),  diabetes s léčbou inzulínem, implantáty z kovu v těle v místě ošetření, těhotenství a laktace, extrémní obezita.

Kryolipolýza se objevila poprvé v roce 2009. Většina odborných studií byla doposud prováděna především na zvířatech a není tedy zatím známo, jaké všechny vedlejší účinky může tato metoda způsobovat.

Jedná se tedy o metodu jednorázovou aplikovanou lokálně, nikoliv o redukční kúru. Výsledek zákroku u pacientky, která se již dlouho dobu bezúspěšně snaží zhubnout, jistě nebude dlouhodobý a efektivní. V tomto případě zákrok nedoporučuji.

U tzv. věčných dietářů je velmi častou chybou dodržování jednostranných nebo časově omezených diet, po jejichž skončení se pacienti vrací ke svým původním stravovacím zvyklostem. To po určité době způsobí opětovný nárůst váhy na stejnou, mnohdy i vyšší hranici. Cílem by tedy v tomto případě měla být snaha o komplexní změnu životního stylu, která bude spočívat ve změně jídelníčku, dodržování diabetické diety a doplnění pohybových aktivit tak, aby bylo možné dlouhodobé, popř. celoživotní dodržování.

Rozdíly mezi dietou diabetika 2. typu a dietou redukční nejsou příliš velké. Důležitá je tedy  pestrá racionální strava s dostatkem všech základních živin, minerálů a vitaminů. Při sestavování jídelního režimu se musí dbát především na doporučené množství sacharidů, energie a dalších živin na jednotlivá jídla a na výběr kvalitních potravin.

Dietní zásady redukčního režimu u diabetika 2. typu:

  • Jíst pravidelně, vícekrát denně (individuálně 3 – 6x denně), menší porce.
  • Dodržovat pravidelný ale omezený příjem sacharidů, vyvarovat se jednoduchým cukrům (cukr, med, velké množství ovoce, sladkosti, sladké nápoje).
  • V případě zachování přesnídávek a svačin, popř. 2. večeří, konzumace nízkoenergetických potravin (zelenina, ovoce).
  • Ovoce zařadit spíše jako moučník pro vyšší obsah jednoduchých cukrů.
  • Omezit množství tuku ve stravě.
  • Dát přednost tukům rostlinným a kvalitním olejům.
  • Zařadit do jídelníčku dostatek zeleniny (ideálně 5x denně).
  • Dát přednost celozrnným potravinám před rafinovanými (bílé pečivo, bílá rýže, těstoviny), neboť vyšší obsah vlákniny pozitivně ovlivňuje hladinu glykémie po jídle.
  • Dbát na dostatek kvalitních bílkovin (libové maso, nízkotučné mléčné výrobky, vejce, popř. náhražky masa).
  • Přijímat dostatečné množství tekutin denně (ideální je čistá voda, neslazené čaje a popř. minerální vody).
  • Kromě stravy je důležitá pravidelná pohybová aktivita.

 

Vzorový jídelníček na jeden týden:

1. den:

Snídaně-   celozrnný rohlík, sýr Žervé, šunka dušená, rajče

Svačina-   banán

Oběd-    zeleninový vývar + kuřecí plátek přírodní, bramborová kaše, zeleninová obloha

Svačina-   kefírové mléko bílé

Večeře-    houbové rizoto, kyselá okurka

2. den:

Snídaně-   ovocný jogurt, neslazené ovesné vločky

Svačina-   kedlubna

Oběd-    kuřecí vývar s kapáním + zapečené těstoviny se zeleninou

Svačina-   ovocný kompot Dia

Večeře-    chléb, šunka od kosti, margarín, ředkvičky

3. den:

Snídaně-   ochucený tvaroh, celozrnné pečivo, mandarinka

Svačina-   mrkev

Oběd-    zeleninový vývar + rajská omáčka Dia, těstoviny, libové hovězí maso

Svačina-   pomeranč

Večeře-    rybičková pomazánka, chléb, kapie

4. den:

Snídaně-   chléb, džem Dia, flora

Svačina-   Cottage, rajče

Oběd-    polévka vločková + vepřové kostky na kmíně, brambory, míchaný zeleninový salát

Svačina-   jablko

Večeře-    těstovinový salát s tuňákem a zeleninou

5. den:

Snídaně-   celozrnný rohlík, 1/2 hermelín Figura, margarín, mrkev

Svačina-   pomeranč

Oběd-    zeleninový vývar s vejcem + přírodní vepřový plátek s rýží, okurkový salát

Svačina-   kefírové mléko bílé

Večeře-    rybí filé, brambory, zeleninová obloha

6. den:

Snídaně-   ovocný jogurt, ovesné vločky

Svačina-   chléb, tavený sýr, paprika

Oběd-    hovězí vývar s nudlemi + rýžový nákyp s meruňkami a skořicí (DIA)

Svačina-   toastový chléb tmavý, dušená šunka, sýr Žervé

Večeře-    zeleninový salát s kuřecím masem, plátek celozrnného chleba

7. den:

Snídaně-   rohlík, plátkový sýr Eidam, margarín, rajče

Svačina-   banán

Oběd-    zeleninový vývar + masová směs s rýží, salát z červené řepy

Svačina-   bílý jogurt, celozrnný rohlík

Večeře-    tvarohová pomazánka s pažitkou, chléb, kapie

 

Dvořáková Zuzana

Příspěvek byl publikován v rubrice Archív seminárních prací. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Komentáře nejsou povoleny.