Tématem mé seminární práce byla kazuistika- muž 35 let, s výškou 176 cm a váhou 94 kg. Mým úkolem bylo navrhnout vhodný jídelníček a pohybovou aktivitu, aby dotyčný zhubl, ale zároveň nemusel vážit každé jídlo a počítat kalorie.
Jako první jsem přistoupila ke spočítání pacientova BMI (body mass index), které činilo 30,35, tedy kategorie prvního stupně obezity- mírná obezita. Obezita je významný rizikový faktor, který se podílí na vzniku a rozvoji mnoha závažných chorob. Mezi nimi například kardiovaskulární onemocnění, diabetes II, dýchací obtíže, kožní problémy, problémy s držením těla v závislosti na postižení kloubů a další. Proto je dobře, že se svou váhou chce pacient něco dělat. Pochopitelně ke zhubnutí je potřeba nejen upravit stravu, ale i se dostatečně pohybovat
Vzhledem k věku pacienta jsem se rozhodla jeho hubnutí založit hlavně na pohybových aktivitách. Pohybové aktivity nemusí být náročné, pacient si může individuálně vybrat co jeho samotného baví. Důležitost ale určitě přikládám pravidelnosti pohybu. Doporučila bych nějakou aktivitu na každý den, s tím, že záleží na pacientovi, jestli chce dělat každý den to stejné nebo pohybové aktivity měnit. Co by měl ale určitě dodržovat, je doba, kterou aktivitu bude vykonávat a ta by neměla být kratší než 45 minut. Vzhledem k výšce a váze pacienta bych z počátku určitě nedoporučovala začít každý den běhat. To by mohlo mít velmi neblahé následky pro jeho klouby. Z počátku bych volila spíše plavání nebo jízdu na kole, kdy klouby nejsou pod takovou zátěží. Samozřejmě s ubývající váhou bych pozvolna přidávala i tréninky běhání. V závislosti na chuti pacienta sportovat bych dále doporučila tréninky v posilovně pro zpevnění a rýsování figury. Opět by tréninky neměly hlavně ze začátku být příliš náročné, a určitě by minimálně první trénink měl vést zkušený trenér, který pacientovi jednotlivé cviky vysvětlí a ukáže jejich správné provedení, vysvětlí mu jak při cvičení správně dýchat a doporučí třeba další pohybové aktivity. Další pohyb, který bych obzvláště doporučila je chůze. Kde je možné vyměnit auto za procházku, výtah za schody-neváhat ani chvíli.
Kromě pravidelného pohybu je určitě bezpodmínečně nutné změnit i stravovací návyky. Opět přikládám velkou důležitost pravidelnosti stravování. Pacient by měl jíst pravidelně pětkrát denně- snídaně, svačina, oběd, svačina, večeře +(druhá večeře). Měl by se vyhnout přejídání, ale naopak i hladovění. Jíst po menších dávkách a častěji. Co se týká samotného jídelníčku, tak by měl být vyvážený co do obsahu jednotlivých živin, ale zároveň by neměly chybět ani důležité vitamíny. V jídelníčku by proto určitě neměla chybět zelenina a ovoce, stejně jako maso. Co by pacient mohl z jídelníčku někdy vypustit jsou klasické přílohy- brambory, hranolky atd., a mohl by je nahradit restovanou nebo i syrovou zeleninou, nebo luštěninami. Dále by mohl omezit konzumaci bílého pečiva a vyhnout se sladkému. A HLAVNĚ je nutné dodržovat pitný režim. Pokud je to možné, tak bych doporučila vyhnout se sladkým nápojům a pít co nejvíce čistou vodu. Denně by měl člověk vypít minimálně 2 litry vody.
Příkladový týdenní jídelníček:
Pondělí:
Snídaně – energetická hodnota 900 – 1100 kJ
Tmavý chléb se sýrem a plátky okurky.
Dopolední svačina – energetická hodnota 300 – 500 kJ
Jeden kus ovoce (jablko / pomeranč / grep / nektarinka / broskev)
Oběd – energetická hodnota 1500 – 1800 kJ
Krůtí medailonky s dušenými fazolovými lusky, bazalkou a česnekem
Odpolední svačina – energetická hodnota 700 – 1000 kJ
salát z ananasu a nastrouhané mrkve
Večeře – energetická hodnota 900 – 1100 kJ
Krabí salát s bílým jogurtem, pórkem a čerstvou zeleninou
Úterý:
Snídaně – energetická hodnota 900 – 1100 kJ
Grahamový chléb s lučinou a rajčaty
Dopolední svačina – energetická hodnota 300 – 500 kJ
Bílý jogurt s jahodami
Oběd – energetická hodnota 1500 – 1800 kJ
Špagety s dušenými žampióny a cuketou
Odpolední svačina – energetická hodnota 700 – 1000 kJ
Tmavý chléb s tuňákem a mladou cibulkou
Večeře – energetická hodnota 900 – 1100 kJ
Omeleta se špenátem, rajčaty a strouhaným sýrem
Středa:
Snídaně – energetická hodnota 900 – 1100 kJ
Celozrnný chléb s paštikou a pažitkou
Dopolední svačina – energetická hodnota 300 – 500 kJ
Tvaroh s jablkem
Oběd – energetická hodnota 1500 – 1800 kJ
Kuřecí plátek se směsí dušené zeleniny.
Odpolední svačina – energetická hodnota 700 – 1000 kJ
Šopský salát s balkánským sýrem
Večeře – energetická hodnota 900 – 1100 kJ
Zeleninové rizoto s houbami.
Čtvrtek:
Snídaně – energetická hodnota 900 – 1100 kJ
Bílý jogurt s musli.
Dopolední svačina – energetická hodnota 300 – 500 kJ
Jeden kus ovoce (jablko / pomeranč / grep / nektarinka / broskev)
Oběd – energetická hodnota 1500 – 1800 kJ
Hovězí plátek na česneku a cibuli s rýží.
Odpolední svačina – energetická hodnota 700 – 1000 kJ
Chléb s vajíčkovou pomazánkou
Večeře – energetická hodnota 900 – 1100 kJ
Zeleninový salát s mozarellou
Pátek:
Snídaně – energetická hodnota 900 – 1100 kJ
Žitný chléb s drůbeží šunkou a paprikou
Dopolední svačina – energetická hodnota 300 – 500 kJ
Sýr cottage s ředkvičkami
Oběd – energetická hodnota 1500 – 1800 kJ
Zeleninová krémová polévka, grilovaná vepřová panenka s neloupanou rýží.
Odpolední svačina – energetická hodnota 700 – 1000 kJ
Čerstvý salát o olivami a paprikou.
Večeře – energetická hodnota 900 – 1100 kJ
Fazolové lečo s vejcem
Sobota:
Snídaně – energetická hodnota 900 – 1100 kJ
Croassant s máslem.
Dopolední svačina – energetická hodnota 300 – 500 kJ
Strouhaná mrkev s jablkem.
Oběd – energetická hodnota 1500 – 1800 kJ
Masový vývar s kořenovou zeleninou, vařené kuřecí maso s dušenou zeleninou
Odpolední svačina – energetická hodnota 700 – 1000 kJ
Zavináč s vícezrnným chlebem
Večeře – energetická hodnota 900 – 1100 kJ
Salát z červeného zelí s vejcem, mrkví, pórkem
Neděle:
Snídaně – energetická hodnota 900 – 1100 kJ
Vajíčko naměkko s celozrnnou žemlí a paprikou
Dopolední svačina – energetická hodnota 300 – 500 kJ
Drůbeží šunka s okurkou a ředkvičkou
Oběd – energetická hodnota 1500 – 1800 kJ
Bramborová polévka s celerem, dušené telecí maso s kedlubnem
Odpolední svačina – energetická hodnota 700 – 1000 kJ
Celozrnné pečivo s ricottou
Večeře – energetická hodnota 900 – 1100 kJ
Zapékaný ovčí sýr s rajčaty a bazalkou
Jídelníček se samozřejmě může upravit podle chutí, potřeb a možností pacienta. Ale zachovala bych základní strukturu- bez příloh, hodně ovoce, zeleniny, salátů, tmavé a celozrnné pečivo, pravidelně střídat druhy masa atd.
V případě, že se pacient bude držet přibližně stanoveného jídelníčku, dodržovat pitný režim a hlavně se pravidelně dostatečně pohybovat, mělo by se to určitě již během prvního měsíce režimu projevit na jeho váze i celkové tělesné pohodě.
Špornová Tereza