Kazuistika, muž 50 let

Kazuistika

Muž 50 let, přestal kouřit, omezil alkohol. Přibral 10 kg. Od té doby se mu vždy podaří zhubnout maximálně 3 kilogramy a následně je nabere zpět. Doporučte redukční kúru, sestavte 14ti denní dietní příkladový jídelníček a navrhněte vhodnou pohybovou aktivitu.

Základy stravování:

Redukční dieta neznamená absolutní omezení příjmu jídla, ale spíše výběr ze zdravých alternativ,způsobu přípravy jídla a pravidelného stravovaní.

Zdravé alternativy:

Například bílé pečivo se zamění za celozrnné, vepřová šunka za dušenou krutí nebo kuřecí šunku, tučný sýr za 30%eidam, tučná pomazánková másla za gervais či lučinu, hranolky za vařené brambory, bramborový salát s bílým jogurtem místo majonézy, večerní chipsy se dají chutně zaměnit za zeleninu s omáčkou z bílého jogurtu s česneku atd.

Příprava pokrmů:

Jídla by se měla připravovat nejlépe dušením, vařením, vařením v páře, zapékáním, smažením na malé vrstvě tuku. Živočišný tuk by měl být zaměněn za rostlinný např.olivový,řepkový,slunečnicový olej. Měla by být omezena sůl.

Pravidelnost:

Jídlo by mělo být přijímáno pravidelně a to nejlépe 5krát denně. Snídaně, svačina, oběd, svačina, večeře. Pokud i po večeři nastane hlad, může se přidat druhá večeře například ve formě zeleniny nebo lehkého bílého jogurtu. Je důležité nezapomínat na pravidelný příjem tekutin. Za den by měl člověk vypít 3 litry vody. Do tohoto příjmu se ale nepočítá káva,černý čaj a mléko. Sladké nápoje jako coca-cola jsou absolutně nevhodné pro vysoký obsah sacharidů.

Snídaně:

V dnešní uspěchané době mnoho lidi nemá čas na snídani, to vede k nedostatečné energii v průběhu dopoledne a brzdí to celkový metabolismus člověka. Proto je velmi důležité se ráno nasnídat. Každá snídaně by se měla skládat ze sacharidů, jako je například pečivo, ovesné vločky, ovoce a bílkovin jako kuřecí či krutí šunka, plátkový sýr s obsahem 30%tuku,jogurty, kefírové nápoje a podobně. Slanou snídani je vhodné doplnit zeleninou. K pití pak nejlépe čaje, ale může být i káva.

Svačina:

Dopolední svačina by měla tvořit asi 15%denního přijmu a odpolední 10% příjmu. V dopoledních svačinách je vhodné konzumovat porci ovoce, mléčné výrobky, pečivo se sýrem, šunkou. V odpoledních svačinách je lepší vynechat ovoce a nahradit ho mléčným výrobkem a zeleninou.

Oběd a večeře:

Dvě hlavní jídla by měla tvořit zhruba 60 % denního energetického příjmu. Při  hubnutí by se energetická hodnota každého hlavního jídla měla pohybovat okolo 1500 – 2 000 kJ. Základ správně zvoleného jídla je, aby polovinu talíře tvořila zelenina, čtvrtinu bílkovina (libové maso, ryby, drůbež, šunka, sýr, vajíčko) a čtvrtina příloha. Příjem energie se může hlavně omezit výběrem vhodných surovin (omezení skrytých tuků a cukrů) a vhodnou technologickou úpravou jídla. Pokud se nezdaří pokrm připravit méně kalorický, lze využít alespoň metody, kdy se sní polovina porce.

Vhodná pohybová aktivita:

Pravidelně prováděný pohyb by měl být prováděn v nejlepším možném provedení, aby nedocházelo ke svalové nerovnováze. Svalová nerovnováha může být způsobena následkem dlouhodobého jednostranného zatěžování, v důsledku nadváhy, práce na PC atd.

Mezi nejjednodušší pohybové aktivity patří chůze tzv. kondiční chůze, která splňuje všechna pravidla aerobní pohybové. Chůze je ideální pohybovou aktivitou pro většinu lidí. Nezatěžuje  dramaticky klouby, optimální je věnovat se chůzi alespoň 3x týdně po dobu alespoň 30-ti minut. Záleží na fyzické kondici, zdravotním stavu a trénovanosti.  Lepší je začínat pomalu  a postupně přidávat dobu trvání a rychlost. Intenzita chůze by měla být mírného až středního charakteru.

Intenzivnější variantou chůze je tzv. nordic walking (chůze s holemi). Dochází k intenzivnímu zapojení paží, ramen a zádového svalstva a tím k odlehčení pohybového aparátu dolních končetin. Při používání holí se zvyšuje prokrvení celé horní části těla, neboť se střídá napětí s uvolněním svalstva paží a ramen.  Výhoda holí je, že slouží i jako opora.

Jízda na kole je ideální pohybová aktivita v přírodě, alternativou v tělocvičně  je např. rotoped.

Plavání patří mezi oblíbené pohybové aktivity a je také doporučováno lidem s nadváhou. Dochází při něm k odlehčení všech nosných kloubů a zatížení většiny velkých svalů. Důležitá je také správná technika plavání s pravidelným vydechováním do vody.

SNÍDANĚ SVAČINA OBĚD SVAČINA 2 VEČEŘE
celozrnný chléb,,gervais,madeland light jablko přírodní kuřecí plátek,fazolové lusky,brambor keiserka,lučina,okurka zeleninový salát s mozzarelou
celozrnný rohlík,cottage,rajče kefírový nápoj losos,šťouchané brambory,zelenina celozrnný chléb,krutí šunka tzaziky,celozrnný rohlík
bílý jogurt,musli celozrnný chléb,hlíva šmakoun krůtí směs,mražená zelenina,rýže celozrnný rohlík,sýr 30% olomoucké tvarůžky,máslo,chléb,mléko
celozrnný chléb,máslo,kuřecí šunka,okurka jogurt bílý krabí tyčinky,brambor,zeleninový salát dalamánek, gervais,kuřecí šunka kuřecí tlačenka,celozrnný rohlík
lisovaný chléb žitný,máslo,vajíčko na tvrdo,rajče kefírový nápoj telecí maso,bramborový salát se zeleninou rajče,suchary racio zeleninový salát tvrdým tvarohem a balsamicem
activia ananas,rohlík banán zeleninový salát s tuňákem celozrnný chléb,lučina,sýr 30% zapečená brokolice s kuřecím masem a parmazánem
celozrnný rohlík,tvaroh polotučný,ředkvička lisovaný chléb,zeleninový tvaroh nudle šmakoun,kuřecí maso,mražená zelenina jogurt vajíčkový salát, toastová chléb
celozrnná bagetka,zottarela,rajče,bazalka activia jahoda dušená mrkev s hovězím masem tvaroh květákové karbanátky s bramborem
Madeta fitness,rohlík hruška těstovinový sálát s kuřecím masem toast se sýrem,zelenina špagety z čerstvých rajčat a mletým hovězím masem
dalamánek,cottage,okurka choceňský jogurt vepřové maso,špenát,vařený brambor sucahry,kedlubna zeleninový salát s rukulou a tuňákem
celozrnný chléb,gervais,krutí šunka jihočeský zákys kuřecí zeleninová směs s pohankou activia zapečené těstoviny s lilkem a sýrem
toastový chléb,lučina,paprika podmáslí zeleninový salát s cizrnou a tofu kornšpitz, cotagge kuřecí směs s fazolovými lusky
ovesné vločky,tvaroh ovofit celozrnný chléb,lučina,sýr 30% králík,vařený brambor,kyselé zelí paprika,racio vajíčko na měkko, celozrnný rohlík
celozrnný rohlík,mrkev+jablko kefírový nápoj hovězí plátek a čočka kefírový nápoj zapečená cuketa plněná mletým hovězím masem

Seznam použité literatury:

www.stob.cz

www.obezita.cz

Bohnerová Beáta

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Archív seminárních prací. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Komentáře nejsou povoleny.