Kazuistika pacientky po operaci žlučníku

Pacientka: žena, věk 51 let, 158 cm, váha 89 kg, v pase 97 cm. Sedavé zaměstnání, žádný pohyb navíc. Po operaci žlučníku. Tělo zadržuje velké množství vody. Úloha: doporučte dietní režim, sestavte 14ti denní příkladový jídelníček a navrhněte vhodnou pohybovou aktivitu.

Edukace pacienta

Důležitou součástí pooperační péče o pacienta po chirurgickém odstranění žlučníku (cholecystoktómii ) je edukace pacienta o potřebě dietního stravovacího režimu (dietoterapii).  Stravování v nemocnicích se řídí jednotním dietním systémem, který zahrňuje jednotlivé typy diet ( 1-14 ) tak, aby co nejlépe vyhovovalo speciálnímu stravování nemocných. V případě pacientky s 2. stupněm obezity ( BMI = 35,7 kg / m² ) a výrazným metabolickým rizikem je třeba brát v úvahu kromě zhoršené mobility další faktory, které mohou způsobit komplikace pooperační léčby ( dekubitus , tromboembolická choroba , zvýšená dušnost při pohybu , hojení operační rány a podobne).

Pacientku je také třeba poučit o dietním režimu její stravování po opuštění nemocnice do domácího ošetření, změně životního stylu a dosavadních nesprávných zažitých stravovacích návyků. Predpokladá se spolupráce pacientky s lékařem, sestrou,  nutriční sestrou nebo dietologem. Pacientce navrhuji dodržovat první tři dny po operaci žlučníku přísnou šetřící dietu ( 4S ), později dietu s omezením tuků s cílem předejít dráždění trávicího systému (bolesti žaludku, nadýmání, bolestivé koliky ) s cílem její co nejrychlejší rekonvalescence a návratu do občanského života.

Charakter diety č. 4S :

Speciální, převážně sacharidová, bez masa, vyloučen volný tuk, vaječný žloutek a živočišné bílkoviny, druh potravin je nedostatečný a přísně omezen s vyloučením živočišních tuků. Doporučený denní energetický obsah:
B – 40g, T – 20g, S – 380g , Kj – 8000
Procentuální zastoupení : B – 8,6% , T – 9,5 %, S- 81, 9%
Technologická úprava stravy:
Chemicky i mechanicky šetřící, nenadýmavá, kašovitá forma, vařená a dušená

Dieta č.  4S ( návrh )

1.den po operaci
Snídaně: Neslazený černý čaj, suchar
Oběd : šlemová vločková polévka, vařená rozmixovaná mrkev
Svačina: nastrouhané jablko
Večeře: špenátový prívarok

2.den
Snídaně: Neslazený černý čaj, suchar ( karlovarský), džem dia
Oběd: šlemová rýžová polévka, neomastená bramborová kaše
Svačina: rozmixovaný banán
Večeře : vařená suchá rýže

3.den
Snídaně: Neslazený černý čaj, starší rohlík, med
Oběd: obilná polévka, dietní těstovinový salát s rajčata (z bezvaječných těstovin )
Svačina: broskvová přesnídávka
Večeře: rýžový nákyp s ovocem

Charakteristika diety č. 4 :

Pacientka postupně přechází na dietu 4 – dieta s omezením tuků (šetřící dieta, sacharidová), která má následující charakteristiku :
Chemicky i mechanicky nedráždivá, lehce stravitelná
Technologická příprava:
Nesmažíme, negrilujeme, jen vařené a dušené, tuk v malém množství se přidává až na hotové jídlo.Vhodný jsou rostlinné tuky (Rama, Flora, Hera, máslo). Zásmažka do polévek  se dělá z mouky opražené nasucho bez tuku. Jídla nemají být studené ani horké, nekořeněné . Doporučený denní energetický obsah:
B – 80g, T – 60g , S- 380g , Kj – 10000
Procentuální zastoupení: B – 14 % , T – 22 % , S- 64 %

Vhodné a nevhodné druhy potravin:

zelenina
nenadýmavé druhy:
mrkev, rajčata bez zrnek, celer, špenát , hlávkový salát, v případě dobré snášenlivosti zelená fazole, dýně, květák, patizon, hlávkový salát, rajský protlak, dušené zelí. Nevhodný jsou: cibule, česnek, fazole, zelí, hrách

ovoce
podle snášenlivosti nemocného dobře vyzrálé druhy, nedráždivé, odkvostkované a bez slupky: jablko, švestka, pomeranč, broskev, meruňka, mandarinka, grep, banán, kiwi, džem, ovocné přesnídávky, švestkový a ringlotový kompot
Nevhodný jsou :
višně, ořechy, maliny, rybíz, hrušky, kokos, angrešt

mléko a mléčné výrobky
podle snášenlivosti netučné druhy mléka, zakysané i sladké, sýry s obsahem tuku do 30 % , netučné jogurty, tavené sýry, netučný tvaroh

obilniny, moučné výrobky

starší pečivo, bílé, starší netučná vánočka, netučné rohlíky, veka, piškoty, suchary, mouka, ovesné vločky, krupice

vaječné pokrmy
Omezené množství obsažené v potravinách, bílek bez omezení, žloutek je nevhodný

Podobně nevhodný jsou saláty s majonézou, vejce v malém množství na měkko

maso
Kuřecí, ryby ( pstruh, kapr, filé ), libové vepřové a hovězí, telecí, krůtí, holub, srnčí, králík, jehněčí
Nevhodný jsou: tučné maso, husa, kačka, vnitřnosti

uzeniny

Šunka, dietní šunkový salám ( vepřová , krůtí , kuřecí )

Nevhodný jsou : tučné maso,slanina, uzené maso , trvanlivé salámy, paštiky , měkké salámy, tlačenka ,klobása, jitrnice, konzervovaná

tuky
maximálně 55g/den, margaríny ( veto, rama , flora), máslo, jednodruhové rostlinné oleje

 

polévky 

Slabé vývary, vločková, obilní, rýžová, zeleninová, mrkvová, jíška bez tuku na sucho osmažená mouka

příkrmy
Rýže, brambory, bramborová kaše, těstoviny ( bezvaječné ), dietní knedlík, nudle

spůsob přípravy jídel
Vaření, dušení, pečení, nesmažené, nemastené
jemně omastit malým množstvím másla případně olivového oleje u hotového jídla
menší porce, jíst 5-6 krát denně, jídlo má být čerstvé a neohřívané

kořeniny

omezeně, tlučený kmín, skořice, vanilka, majoránka

sladidla

Cukr, hroznový cukr , med, třtinový cukr, sladidla

nápoje
teplé anebo vlažné, dostatečný pitný režim 2-2,5 litru denně (nejlépe čistá voda), bylinkové čaje, slabá káva, minerálky nesycené, nevhodný jsou: alkoholické nápoje, silná zrnková káva

ostatní
kouření třeba vyloučit zcela

Dieta č. 4 ( návrh )

4. den
Snídaně : Černý čaj, suchá houska, flora 10g, marmeláda
Přesnidávka: rohlík, kyselé mléko
Oběd : celerová polévka, zeleninový salát s kuřecím masem
Svačina : sušenky Bebe, bílá káva
Večeře: bramborová kaše, ovocný rosol

5. den
Snídaně: Černý čaj s mlékem, míchaná vejce z bílků
Přesnidávka: rohlík, 10g másla, ovoce
Obě : bramborová polévka, pečené kuře, rýže, rajčatový salát
Svačina: čaj, houska, med
Večeře: nudlový nákyp s jablky

6. den
Snídaně: Ovocný čaj, rohlík, drůbeží šunka 50g
Přesnidávka: starší vánočka, med , čaj
Oběd: zeleninová polévka, pečená ryba, vařené brambory, červená řepa
Svačina: Přesnídávky jablečno – mrkvová, piškoty
Večeře: rýžový nákyp s ovocem

7. den
Snídaně : Ovocný čaj, veka , flora 10g, marmeláda
Přesnidávka: chléb, sýrová pomazánka
Oběd: květáková polévka, telecí řízek s bešamelem , vařené brambory
Svačina: piškoty Opavia, čaj s mlékem
Večeře: jemné povidlové knedlíky se strouhankou

8. den
Snídaně: Černý čaj, bílý jogurt Vitalinea, karlovarský rohlík
Přesnidávka: kaše z ovesných vloček
Oběd: slabý slepičí vývar s nudlemi, kuřecí řízek na zelenině, rýže
Svačina: ovocný rosol, sušenky
Večeře: jemný zeleninový pudink, bramborová kaše

9. den
Snídaně: Černý čaj, houska, rybičková pomazánka
Přesnidávka: meruňková přesnídávka, piškoty
Oběd: špenátová polévka, pečené telecí kotlety, houskové knedlík, rajčatový salát
Svačina: houska, džem, čaj
Večeře: lehká krupicová kaše se skořicí

10. den
Snídaně: zakysaných nízkotučný jogurtový nápoj , rohlík
Přesnidávka : banán, chleb, máslo
Oběd : mrkvová polévka, dietní cuketa s kuřecím masem, rýže
Svačina: jablečný kompot, palačinka
Večeře: zeleninové špagety

11. den
Snídaně : ovocný čaj, chléb, flora 10g, šunka 50g, zelenina ( rajče)
Přesnidávka : kiwi, dia buchta, čaj s mlékem
Oběd: dýňová polévka , dušené krůtí maso ve vlastní šťávě , tarhoňa
Svačina: bílá káva, houska, džem
Večeře: rizoto s masem, salát z červené řepy

12. den
Snídaně: ovocný čaj, jogurt Vitalinea- meruňkový, rohlík karlovarský
Přesnidávka: jablko, pečivo, med
Oběd: slabý hovězí polévkový vývar s rýží, zapékané těstoviny s mletým masem
Svačina: ovocná přesnídávka, dia sušenky
Večeře: nudle s nízkotučným tvarohem

13. den
Snídaně: Černý čaj, houska, nízkotučný sýr
Přesnidávka: vánočka, džem, rama 10g
Oběd: polévka rajská, pečené rybí filé, bramborová kaše
Svačina: ovocné musli, bílá káva
Večeře: zapékaná těstoviny s brokolicí

14. den
Snídaně: Ovocný čaj, vanilkové acidofilní mléko, pečivo
Přesnidávka: chléb, džem, jablko
Oběd: špenátová polévka, dietní hovězí dušené na zelenině, jemný knedlík
Svačina: piškotový řez s tvarohem
Večeře: dýňový přívarek, brambory

stravovací režim
Při propuštění z nemocnice ( po nekomplikovaném laparoskopickém zákroku na 4.den ) je pacientka náležitě poučena o domácím dietním režimu ve stravování a životosprávě a potřebě dodržovat dietní režim 4-6 týdnů . Dostává od dietologické sestry letáček ( brožuru, internetové linky ) kde je vysvětleno, které potraviny jsou při žlučníkové dietě vhodné a nevhodné, jaké jsou zásady jejich tepelné úpravy a jak se stravovat, pokud musí dodržovat více druhů diet. Důležité je také sledovat snášenlivost určitých druhů potravin, která může být individuální .

životospráva
Třeba nadále dodržovat dietologický režim, vyhýbat se stresu a nadměrné fyzické námaze. Procentuální asi 15-16% pacientů po cholecystoktomii i nadále trpí trávicími potížemi, přičemž jako spouštěč problémů často udávají kromě dietologické chyby i stres a nadměrnou fyzickou zátěž. Je nutno vyloučit kouření a také alkoholické nápoje. Pokud problémy přetrvávají, třeba se o dalším postupu poradit s ošetřujícím lékařem, případně dietologem .

vhodné pohybové aktivity, redukce hmotnosti
Jelikož jde o pacientku se sedavým zaměstnáním, obezitou 2. stupně a nedostatkem pohybu, je třeba zvýšit přiměřeným způsobem tělesnou aktivitu a pohyb. Příjem a energetický výdej musí být přiměřený stupni obezity, věku, pohlaví, zdravotnímu stavu a povolání pacientky. Proto je dietní stravování vhodné doplňovat méně náročnými sportovními aktivitami s cílem zredukovat hmotnost přibližně 0,5 – 1kg za 7-10 dnů. Vhodné  jsou tyto sportovní aktivity:
Plavání, jízda na kole ( rotoped ), rychlá chůze, nenáročná turistika. Důležitá je frekvence cvičení a intenzita. Zpočátku postačí 10 min / denně,  později je možné postupně zátěž pomalu zvýšit na 30 min/denne při střední intenzitě cvičení. Vhodné  jsou také nenáročné cvičení na redukci břišního tuku (jízda na kole vleže ve vzduchu,  leh na zádech pohyb nohama přes sebe a podobně).  Je prokázáno, že redukce hmotnosti o 5-10% vede k rapidnímu snížení zdravotních potíží a k poklesu rizika závažných onemocnění (  kardiovaskulární systém, diabetes, nemoci pohybového aparátu a podobně). Léčba obezity si u pacientky výžádá dlouhodobú léčbu, a muže být podporována vhodnou farmakoterapiou pod dohledem  lékaře.

zavodnění organismu
Zadržování vody v těle také může souviset s nevhodnými stravovacími návyky pacienta. Doporučuji zařadit do jídelníčku potraviny s diuretickým účinkem: okurka , chřest , špenát , petržel, meloun. Naopak je třeba omezit příjem solí v jídle, sodík a zvýšit příjem vápníku a draslíku (banán, brokolice) . Pravidelný pohyb a dostatečný pitný režim má také příznivý vliv na metabolismus a vylučování solí z organismu.

Kováčiková Romana

Příspěvek byl publikován v rubrice Archív seminárních prací. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Komentáře nejsou povoleny.