Kazuistika – žena 24, která se chce stravovat dle zdravé životosprávy

Kazuistika – žena 24 let. Nepotřebuje zhubnout, ale chtěla by se naučit stravovat podle zásad zdravé životosprávy. Poraďte, jak na to a sestavte ukázkový jídelníček zdravé stravy.

ÚVOD

Strava dle zdravé životosprávy je jistě nejlepším řešením jak docílit naprosté fyzické a duševní pohodě, ale také k prevenci různým onemocnění. Důležité je především dbát na vhodné složení stravy, jíst pravidelně a nepřejídat se.

V naší potravě se vyskytují tři nejzákladnější druhy energie nezbytné pro život, a to jsou cukry, tuky a bílkoviny, které by měli být přijímány vyváženě v poměru 5(C):3(T):2(B), procentuálně je to => bílkoviny 12-15%, tuky 35% a cukry do 50%. Další nezbytnou složkou potravy jsou také vitaminy, voda a minerály.

CO BY MĚLA ZDRAVÁ STRAVA OBSAHOVAT NEJVÍCE:

Zdravá strava musí být pestrá a ne pouze jednostranná!

1)      Ovoce a zelenina

Zdravá strava by měla obsahovat hlavně hodně ovoce a zeleniny. Pokud máme na výběr, vybíráme spíše ovoce a zeleninu vypěstovanou ekologicky, je určitě zdravější, protože je bez chemických postřiků. Denní dávka ovoce se doporučuje kolem 200-300 g, u zeleniny je to až 400 g za den. Ovoce a zelenina je pro tělo blahodárná díky svému vysokému obsahu vitaminů (vitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín C atd…), vlákniny či minerálních látek (železo, vápník, draslík, hořčík, sodík).

2)      Maso

Z druhů masa bych doporučila upřednostňovat masa libová, hlavně ryby, které bychom měli jíst dvakrát týdně. Také maso mleté je doporučeno konzumovat alespoň jednou týdně. Maso je pro nás velkým zdrojem důležitých bílkovin.

3)      Mléčné výrobky

Denně bychom měli jíst mléčné výrobky (zakysaná smetana, sýr, mléko, máslo, kefírové mléko, jogurt). Mléčné výrobky představují důležitou potravinu ve stravě, protože obsahují kvalitní lehce stravitelné bílkoviny a tuky, vitaminy A, vitaminy D, vápník a mnoho dalších minerálních látek.

4)      Pečivo

U pečiva dejte přednost tmavému před bílým. Tmavé pečivo obsahuje více vlákniny a vitamínů. Dále má menší glykemický index než bílé, což znamená, že máme hlad po delší době než u pečiva bílého – déle se tráví. Pečivo bychom měli konzumovat také denně.

5)      Luštěniny

Další důležitá potravina, která by neměla chybět v jídelníčku jsou luštěniny. Doporučují se jíst až 2x týdně (hlavní pokrm, polévka, salát). Druhy luštěnin jsou: sója – nejhodnotnější ze všech luštěnin, cizrna – vysoce hodnotná, obsahuje velké množství vápníku, fosforu a vitamínu B, dále hrách, hrachor setý, čočka nebo fazole. Významné jsou hlavně díky obsahu lecitinu a esenciálních nenasycených mastných kyselin. Obsahují také vlákninu.

6)      Obiloviny

Další podstatnou část naší stravy tvoří obiloviny, mouka a výrobky z ní. Obiloviny jsou důležité díky svému vysokému zdroji sacharidů, převážně škrobů, kvalitních tuků, vitaminů skupiny B a vitaminu E. Z obilovin známe – pšenici, kukuřici, rýži, pohanku, merlík, ječmen, oves setý, žito či amarant.

7)      Brambory

Nejzákladnější a nejrozšířenější potravina. Jsou zdrojem vitaminů skupiny B, vitaminu C, sacharidů, minerálních látek (draslík, fosfor, hořčík, vápník, měď a železo) a organických kyselin. Doporučená denní dávka je 250 g na den.

8)      Pitný režim

Důležité je dodržovat pitný režim, alespoň 1,5 – 2l denně. Omezit alkohol, kofeinové a slazené nápoje, vhodné jsou různé bylinné čaje či neslazená voda.

Dále bych doporučila omezit množství kuchyňské soli, sladkostí, smažených pokrmů, tučných, mastných nebo uzených výrobků. Jídlo bychom samozřejmě neměli jíst ve spěchu a náš poslední pokrm by měl být podáván nejpozději 2 hodiny před spánkem.

Stravu bychom měli přijímat pravidelně 5x denně.

Snídaně………20 – 25%

Přesnídávka….10%

Oběd………….30 – 35%

Svačina……….10%

Večeře…………20 – 30%

Energetická potřeba by se měla rovnat energetické spotřebě.

 

UKÁZKOVÝ JÍDELNÍČEK:

  1. DEN:
    Snídaně: zelený čaj, celozrnné pečivo se sýrem a rajčetem
    Přesnídávka: jablko
    Oběd: dýňová polévka, pstruh na bylinkách s vařenými brambory,míchaný zeleninový salát s krutonky
    Svačina: kefírové mléko, tmavý chléb s pomazánkovým máslem
    Večeře: celozrnné těstoviny s grilovanou zeleninou a parmezánem
  2. DEN
    Snídaně: bílá káva, bílý jogurt s müsli, mandarinka
    Přesnídávka: chalva
    Oběd: zeleninový vývar s nočky, holandský řízek s bramborovou kaší a                kyselou okurkou
    Svačina: tvarohová pomazánka s ředkvičkou a tmavým pečivem
    Večeře: Šopský salát s balkánským sýrem
  3. DEN
    Snídaně: cereálie s mlékem, černý čaj
    Přesnídávka: ovocný salát s jogurtovou zálivkou
    Oběd: bramborová polévka, čočka na kyselo s vařeným vejcem
    Svačina: müsli tyčinka
    Večeře: zapečená brokolice v sýrové omáčce se šťouchaným                       bramborem
  4. DEN
    Snídaně: ovesná kaše s mandlemi a ovocem, bílá káva
    Přesnídávka: celozrnný rohlík se sýrem
    Oběd: brokolicový krém, rizoto s krůtím masem a zeleninou
    Svačina: jogurtový nápoj
    Večeře: těstovinový salát s tuňákem
  5. DEN
    Snídaně: zelený čaj, míchané tofu
    Přesnídávka: kukuřičné lupínky s banánem
    Oběd: kuřecí vývar, zapečená treska se zeleninou, okurkový salát
    Svačina: jogurt s jahodami
    Večeře: brambory pečené v alobalu s česnekovým tvarohem a červenou paprikou
  6. DEN
    Snídaně: ovocný čaj, grahamový toast s arašídovým máslem
    Přesnídávka: sušené ovoce
    Oběd: česneková polévka, sójové karbanátky s bramborovou kaší, rajčatový salát
    Svačina: jahodový mléčný koktejl
    Večeře: kuskus se žampiony, špenátem a sýrem
  7. DEN
    Snídaně: kakao, celozrnné pečivo s džemem
    Přesnídávka: pečený banán
    Oběd: hrachová polévka, kuřecí plátek s bramborovým salátem, salát z červené řepy
    Svačina: obložený sýrový talíř se zeleninou
    Večeře: vařený chřest s hořčicovou omáčkou
  8. DEN
    Snídaně: čaj roiboos, lívanečky s tvarohem a ovocem
    Přesnídávka: křehký chléb se sýrem cottage, rajče
    Oběd: penne se sýrovou omáčkou, rukolou a rajčátky
    Svačina: mrkvový salát s ananasem
    Večeře: roastbeef, opečené brambory se zeleninovou oblohou
  9. DEN
    Snídaně: bílá káva, krupicová kaše s kakaovou polevou
    Přesnídávka: jablečný štrůdl
    Oběd: hovězí vývar s fridátovými nudlemi, vepřová kýta na kmíně s rýží
    Svačina: celozrnná bulka se šunkou
    Večeře: rajčata s mozzarellou, rozpečená bagetka s bylinkovým máslem

Šírová Lucie

Příspěvek byl publikován v rubrice Archív seminárních prací. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Komentáře nejsou povoleny.