Využití glykemického indexu potravin při hubnutí

Objasnění mechanismů, které souvisejí s glykemickým indexem, dává odpověď na otázku, proč navzdory oblíbenosti nízkotučných potravin celá planeta nezadržitelně tloustne a proč stoupá počet diabetiků. Konzumace potravin s vysokým glykemickým indexem, která je jedním z typických znaků westernizovaného (západního) typu stravy (bílé pečivo, koláče, sušenky, některé druhy cereálií) přispívá ke zvyšování výskytu všech civilizačních nemocí.

Glykemický index udává, do jaké míry je sacharidová potravina schopna zvýšit hladinu cukru v krvi (glykémii). Mohutné zvýšení krevního cukru po jídle s vysokým glykemickým indexem vede k vyplavení přebytku inzulínu, jež značnou část energie přetváří na tukové zásoby zejména v rizikové oblasti pasu. Tento jev, který se nazývá postprandiální glykémie, má podle nejnovějších výzkumů i toxický vliv na buňky tvořící výstelku cév (endotelu), vede tedy přes jejich opakované poškozování až ke vzniku aterosklerózy. Při redukci váhy je výhodné preferovat potraviny s nízkým glykemickým indexem. Obézním usnadní a zefektivní redukční režim. Diabetikům pomůže kompenzovat jejich stav a oddálit vznik nežádoucích komplikací.

Glykemický index se týká výhradně potravin s obsahem sacharidů (pečivo, přílohy, sladkosti, ovoce, zelenina) a zjišťuje se vždy měřením hladiny cukru u dobrovolníků.

Pro jeho výpočet je nutné měření vzestupu hladiny cukru po jídle a pak vždy v určitých časových odstupech. Čím vyšší vzestup glykémie po jídle, tím hlubší propad (hypoglykémie) a tím větší hlad po jídle nastává.

Aplikace teorie nižšího glykemického indexu je však jen další pomůckou k regulaci hmotnosti, stále je třeba brát v úvahu i energetickou hodnotu potravin a jejich obsah tuku. Ve vztahu k redukci váhy lze říci, že pokud budou dva lidé dodržovat dietu o stejné energetické hodnotě, je pravděpodobné, že zhubne více ten, který bude konzumovat převážně potraviny s nižším glykemickým indexem. Pro nejlepší efekt je výhodné kombinovat sacharidové potraviny s těmi, které mají vyšší podíl bílkovin tak, aby glykemická výslednice po jídle byla minimální a pocit sytosti delší. Do jisté míry správný výběr sacharidových potravin pomůže a učiní dietu zdravější a příjemnější.

 

Příklad jídelníčku s nižším glykemickým indexem  pro redukci váhy na 14 dní

1. den

Snídaně:

Chléb s máslem, se šunkou a okurkou

50 g žitného chleba,10 g másla, 50 g drůbeží šunky,100 g okurky

Svačina:

150 g polotučného bílého jogurtu +100 g malin

Oběd:

Pečený pstruh s citrónem, hlávkový salát,100 g brambor

pstruh o hmotnosti asi 200 g, 1 lžička rostlinného másla, 1 lžička oleje, 250 g hlávkového salátu, 1 citrón, čerstvé bylinky

Svačina:

Mozzarella s cherry rajčátky

100 g mozzarelly,150 grajčat, bazalka

Večeře:

Domácí čínská polévka

100 g kuřecích prsíček,100 g zmrazené zeleninové směsi, 20 g čerstvého pórku, 20 g čínských nudlí, kvalitní sójová omáčka ( Kikkoman), sůl. pepř, 1 lžička olivového oleje

Celkem : Energie: 5962 kJ, Bílkoviny: 112 g , Tuky: 61 g, Sacharidy: 109 g

2. den

Snídaně:

1 dalamánek (50 g), sýr cottage (100 g), 100 g salátové okurky

Svačina:

Tvaroh s borůvkami

100 g polotučného tvarohu, ovoce100 g ( může být i zmražené)

Oběd:

Kuřecí kuskus s houbami

30 g kuskusu ( v suchém stavu),100 g kuřecích prsíček,70 g žampiónů, tymián, sůl, česnek, 1 lžíce oleje

Svačina:

Jogurtový nápoj Activia lehká a fit (320 g)

Večeře:

Pomazánka ze šunky v paprikách, 2 knäckebroty

100 g šunky, sýr ricotta (50 g), 1 kyselá okurka, 1 lžíce salátového dresinku, 1 lžíce bílého jogurtu, 1 velká červená paprika

Celkem : Energie: 5667 kJ, Bílkoviny: 102 g , Tuky: 56 g, Sacharidy: 115 g

3. den

Snídaně:

Mrkvová pomazánka s vejcem, celozrnný rohlík

60 g rohlík,100 g mrkve, 50 g polotučného bílého jogurtu, 1/2 vejce

Svačina:

Jablko a semínka

30 g dýňových nebo slunečnicových semínek, 1 menší jablko

Oběd:

Telecí ( hovězí) na houbách, vařené těstoviny ( semolina)

100 g masa,100 g hub, cibule, 1 lžička oleje, 1 lžíce smetany,100 g vařených těstovin

Svačina:

Paprika s hermelínem, chléb

150 g žluté papriky, 40 g hermelínu, 20 g celozrnného chleba

Večeře:

Míchaný salát s feta sýrem a šunkou

Ledový salát, 1 rajče, 1 paprika, jarní cibulka, 50 g sýra feta,50 g šunky,  1 lžička oleje,

1 lžíce zelených oliv

Celkem : Energie: 6078 kJ, Bílkoviny: 88 g , Tuky: 54 g, Sacharidy: 158 g

4. den

Snídaně:

Kaše z ovesných vloček s ostružinami

3 lžíce ovesných vloček, 150 ml polotučného mléka, 100 g ovoce, skořice

Svačina:

Chléb se žervé a kedlubnou

1 plátek chleba silně potřeného žervé, bylinky, kedlubna

Oběd:

Krůtí prsa s brokolicí, brambory

Krůtí prsa 100 g, 200 g brokolice, 1 brambor, 1 lžička oleje

Svačina:

Kefír 0,5 l

Večeře:

Thajská zelenina s tofu

Zmrazená zelenina ( celé balení), 100 g tofu, 1 lžíce sójové omáčky, 1 lžička oleje

Celkem : Energie: 5952 kJ, Bílkoviny: 92 g , Tuky: 46 g, Sacharidy: 164 g

5. den

Snídaně:

Dalamánek s odlehčeným Hermelínem

50 g dalamánku lehce potřený pomazánkovým máslem, 50 g hermelínu figura, ředkvičky

Svačina:

Jogurt se špaldovými vločkami a nektarinkou

1 bílý jogurt, 1 lžíce špaldových vloček, 1 nektarinka

Oběd:

Vepřové maso s ananasem, vařená rýže ( Basmati)

100 g libového masa, 50 g ananasového kompotu, 1 lžíce dezertního vína, 1 lžíce oleje

100 g vařené rýže

Svačina:

Okurka  plněná česnekovým tvarohem

1/2 salátové okurky,100 g tvarohu, bylinky, česnek

Večeře:

Salát Caprese

200 g rajčat, 100 g mozzarelly, 1 lžička oleje, bazalka

Celkem : Energie: 6320 kJ, Bílkoviny: 84 g , Tuky: 77 g, Sacharidy: 123 g

6. den

Snídaně:

Sendvič s uzeným lososem, ledový salát

50 g celozrnné housky, 1 plátek uzeného lososa, plátek sýra

Svačina:

Jablko a polovina sýra cottage

Jablko (125 g), 75 g cottage

Oběd:

Tvarohové knedlíky s broskvemi

90 g netučného tvarohu, 35 g hrubé mouky, 40 g tvarohu na strouhání, 150 g broskví, 5 g cukru moučka

Svačina:

Šopský salát, chléb

100 g salátové okurky,70 g zelená paprika,40 g rajčat, 20 g balkánského sýra, 40 g slunečnicového chleba

Večeře:

Omeleta brokolice a šunka

100 g vařené brokolice, 50 g šunky, 1 vejce, 2 bílky, 1 lžička oleje

Celkem : Energie: 5745 kJ, Bílkoviny: 81 g , Tuky: 47 g, Sacharidy: 140 g

7. den

Snídaně:

Celozrnná bulka s lučinou a hroznovým vínem

50 g pečiva, 50 g sýra lučina linie, 100 g hroznového vína

Svačina:

fazolový salát s křenem, půl vařeného vejce, chléb

170 g zelených sterilovaných fazolek, 1/2 vařeného vejce, křen, 40 g slunečnicového chleba

Oběd:

Krůtí prsíčka v bylinkách, okurkový salát, vařený brambor

120 g krůtích prsíček, 2 lžičky oleje, 1 bílek, 100 g vařených brambor,  200 g salátové okurky

Svačina:

Jogurt s jahodami a müsli

1 polotučný jogurt, 100 g jahod, 2 lžíce müsli (30 g)

Večeře:

Ledový salát se sýrem cottage a černými olivami

200 g salátu, 100 g cottage, 1 lžíce černých oliv, 1 lžička olivového oleje

Celkem : Energie: 5743 kJ, Bílkoviny: 85 g , Tuky: 50 g, Sacharidy: 148 g

8. den

Snídaně:

Tvaroh s ovesnými vločkami a ovocem, sójové mléko

100 g polotučného tvarohu, 50 g kiwi, 2 lžíce ovesných vloček, 200 ml sójového mléka

Svačina:

Cherry rajčátka se šunkou

200 g rajčátek, 50 g šunky

Oběd:

Brokolice zapečená se sýrem, vařený brambor

200 g brokolice, česnek, 50 g  sýra ementál, 1 lžička oleje,  2 lžíce jogurtu, 100 g brambor

Svačina:

Chléb se žervé a kedlubnou

50 g celozrnný chléb, 50 g žervé , 1/2 kedlubny

Večeře:

Polévka ze zeleniny a červené čočky, šmakoun

100 g kořenové zeleniny, 1/2 cibule,30 gčočky ( v suchém stavu), 100 g šmakouna, koření

Celkem : Energie: 5748 kJ, Bílkoviny: 93 g , Tuky: 57 g, Sacharidy: 120 g

9. den

Snídaně:

Sendvič se sýrem Mozzarella

50 g celozrnného chleba, 50 g sýra mozzarella, rajčata, 1 lžička Flora light

Svačina:

pudinkový krém s ovocem

125ml polotučného mléka, 40 g netučného tvarohu, 10 g vanilkového pudinku, 100 g ovoce

Oběd:

Hovězí na rajčatech s provensálským kořením, rýže

100 g libového masa,100 g rajčat, 30 g rajský protlak, 100 g rýže, 1 lžička oleje

Svačina:

Paprika s Hermelínem, chléb

150 g  papriky, 40 g hermelínu, 20 g celozrnného chleba

Večeře:

Salát s kuřecími kousky a tatarskou omáčkou

100 g kuřecích prsíček, 1 rajče, 1/2 okurky, ledový salát, 1 lžíce tatarky, 1 lžička oleje, bylinky, aceto balsamico

Celkem : Energie: 5988 kJ, Bílkoviny: 87 g , Tuky: 47 g, Sacharidy: 162 g

10. den

Snídaně:

Dýňová bulka se šunkovo – celerovou pomazánkou

50 g bulka, 50 g šunky, 30 g tvarohu, 1 lžíce jogurtu, 50 g řapíkatého celeru

Svačina:

Jogurtový nápoj Activia lehká  a fit (320 g)

Oběd:

Vepřová játra , bramborová kaše, salát s červené řepy

100 g jater, 1 lžička oleje, 30 ml smetany 6 % tuku, 100 ml nízkotučného mléka,             150 g bramborové kaše,150 g sterilovaná červená řepa

Svačina:

Sýrovo – jablečné jednohubky

50 g sýra eidam 30 % tuku, 1 jablko

Večeře:

Pikantní fazole se sójovými plátky

30 g sójových plátků,15 g bílých a červených fazolí v konzervě, 20 g pikantní kečup, cibule, česnek, 1 lžička oleje

Celkem : Energie: 6170 kJ, Bílkoviny: 102 g , Tuky: 45 g, Sacharidy: 162 g

11. den

Snídaně:

Medové müsli s oříšky, bílý jogurt, kakao

150 g bílého jogurtu do 3 g tuku, 20 g müsli, 250 ml mléka 1 % tuku

Svačina:

Cottage, mrkev

180 g mrkve, 120 g cottage

Oběd:

Zeleninové špagety s Tofu

150 g tofu, 200 g míchané zeleniny, 100 g vařených těstovin, 1 lžička oleje

Svačina:

Chléb s pomazánkou z Nivy, okurka

40 g celozrnného lámankového chleba, 40 g netučného tvarohu,15 g nivy, 70 g salátové okurky

Večeře:

Zeleninový salát s bramborem  a žampióny

40 g brambor, 120 g žampiónů, 150 g zeleniny ( brokolice, květák, mrkev), 100 g bílého jogurtu, 1 lžička hořčice, 10 lžička oleje, 1/2 vejce, 20 g toastového chleba

Celkem : Energie: 6270 kJ, Bílkoviny: 97 g , Tuky: 48 g, Sacharidy: 169 g

12. den

Snídaně:

Tvaroh s červenou kapií, celozrnný rohlík

100 g netučného tvarohu, 20 ml polotučného mléka, 50 g červené kapie, 60 g rohlíku

Svačina:

Ledový salát s citrusovým ovocem a mandlemi

100 g ledový salát, 70 g pomeranče, 90 g grapefruitu, 50 g mandarinky, 50 g netučného bílého jogurtu, 10 g strouhaných mandlí

Oběd:

Krůtí směs zapečená v Parmezánu, zeleninová obloha

80 g krůtích prsou,150 g brambor, 20 g parmezánu, 1 lžička oleje

Svačina:

Plátkový sýr  s okurkou, Knuspi

40 g sýra eidam 30 % t. v. s.,  200 g salátové okurky, 20 g knuspi

Večeře:

Salát se šunkou a volským okem

100 g hlávkového salátu, 1 rajče, 1/2 žluté papriky, 100 g šunky, 1 vejce, dresink z jogurtu

Celkem : Energie: 5736 kJ, Bílkoviny: 103 g , Tuky: 42 g, Sacharidy: 150  g

13. den

Snídaně:

Sardinky v tomatové marinádě s cibulí, chléb

100 g sardinek v tomatové remuládě, 10 g cibule, 60 g celozrnný chléb

Svačina:

Jogurt s meruňkami

100 g meruněk, 1 polotučný bílý jogurt (150 g)

Oběd:

Kuřecí kousky na medu, rýže, ledový salát se strouhanou mrkví

130 g kuřecího masa, 5 g medu, 5 g oleje, 120 g vařené rýže

Svačina:

Paprika plněná česnekovým tvarohem

1 červená paprika, 100 g polotučného tvarohu, česnek, sůl

Večeře:

Grilovaný Hermelín v alobalu, dalamánek, zeleninová obloha

40 g hermelínu, 20 g eidamu 20 % t. v. s., 50 g dalamánku

Celkem : Energie: 5925 kJ, Bílkoviny: 99 g , Tuky: 45 g, Sacharidy: 129l g

14. den

Snídaně:

Sendvič s uzeným lososem

50 g celozrnného pečiva, 1 plátek uzeného lososa, 1/2 lžičky másla, list salátu

Svačina:

Ovocný koktejl

200 ml polotučného mléka, 1/2 banánu

Oběd:

Zapečená zelenina s vepřovým masem

50 g vepřové kýty, 150 g brambor, 150 g brokolice,150 g květáku, 50 g rajčat ,5 g olivového oleje, 20 g cibule, 15 g eidamu 20 % t. v. s.

Svačina:

Müsli tyčinka s jogurtem

1 müsli tyčinka bez polevy, 150 g polotučného bílého jogurtu

Večeře:

Rajský salát se sýrem a jogurtem, slunečnicový chléb

200 g rajčat, 50 g netučného bílého jogurtu, 50 g eidamu 20 % t. v. s., 5 g hořčice,           50 g pečiva

Celkem : Energie: 5928 kJ, Bílkoviny: 83 g , Tuky: 54 g, Sacharidy: 160  g

 

Boučková Jana

Příspěvek byl publikován v rubrice Archív seminárních prací. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Komentáře nejsou povoleny.