KAZUISTIKA – Dívka 13 let, 85 kg při výšce 165 cm.

1. Uvedení případu

Jedná se o dívku ve věku 13 let, vážící 85 kg při výšce 165 cm. Dívka byla vyšetřena na možné hormonální dysfunkce. Dle výsledků vyšetření je dívka v pořádku, nemá žádné hormonální odchylky od fyziologického stavu.

2. Současný stav dítěte

Dívka je ve věku 13 let s váhou 85 kg při výšce 165 cm. Ppodle výpočtu BMI, zohledněného k její věkové skupině, je dívka obézní. Její BMI je 31,2 a norma pro věk dívky je v rozmezí 16 – 22,7

3. Volba redukčního programu

Dětská obezitologie má svá specifika. Je potřeba pracovat s obézním dítětem během jeho dynamického růstu, který je charakterizován nefixovanými individuálními životními funkcemi metabolismu, neuromuskulární koordinací a koordinací CNS s nefixovanými pohybovými vzorci a vzorci chování. U konkrétního dítěte je také třeba zohlednit situaci, že je součástí fixovaného rodinného zázemí, kde je jasně definován cyklus VYDĚLAT – KOUPIT – UVAŘIT – SNÍST a fixovaný model pohybové aktivity. Nepochybný vliv mají samozřejmě genetické dispozice. Vycházíme z faktu, že stejně jako se dědí podoba, povahové rysy apod., dědí se také chuť k jídlu, spalování přijatých živin, tvorba a výdej tepla a mnoho dalších pochodů v lidském těle.  Nesmíme ale také zapomenout, že se dědí nejen vlohy ke snadné tvorbě tukových vrstev, ale i rodinná kuchyně. Organismus dítěte se vyvíjí a velice záleží na tom v jakých podmínkách, protože i to určuje zdravotní stav každého jedince v dospělosti.

S výjimkou navrhovaného jídelníčku by bylo žádoucí zahrnout složku kognitivně behaviorální terapie a to se zaměřením nejen na dítě, ale na celou rodinu. Důležitou bude práce na změně kognicí a emocí rodičů, kteří ovlivňují prostředí, ve kterém se dítě pohybuje. U dítěte pak bude zaměření především na behaviorální faktory a to prostřednictvím pomalých, postupných, jasně definovaných a odměňovaných cílů.

Vzhledem k tomu, že dívka netrpí hormonálním onemocněním, nebude léčba obezity podpořena předepsáním léků. Snahou bude zásadní změna dosavadní životosprávy nejen dítěte, ale celé rodiny. Úprava stravy, výběr potravin a změna stravovacích návyků má cenu pouze v případě, kdy se obéznímu dítěti přizpůsobí všichni členové rodiny.

Vzhledem k tomu, že dětský organismus potřebuje všechny základní živiny, nejsou pro něj vhodné redukční diety, aby nedošlo k poškození fyzického vývoje a duševních schopností. Zdraví prospěje dlouhodobá změna životního stylu spojená současně se změnou stravovacích zvyklostí.

4. Navrhovaný stravovací plán – obecná doporučení

Potraviny doporučené: zelenina čerstvá i mražená, brambory (ne hranolky), luštěniny (fazole, čočka, hrách), ovoce čerstvé nebo upravené bez cukru, celozrnný nebo křehký chléb, dalamánky a další celozrnné pečivo, rýže, maso telecí, kuře nebo krůta bez kůže, králík, zvěřina, libové, ryby, mléčné výrobky netučné, jogurty bez zavařeniny, sýry do 30 % tuku.

Potraviny, které doporučujeme vynechat: bramborové hranolky a chipsy, bílé pečivo, smetanové zákusky, smetanová zmrzlina, smetanové omáčky, kakao, majonézy, tuky (používat jen oleje – olivový, řepkový, sójový, slunečnicový), masa – vnitřnosti, uzeniny, mletá masa, polévky – zahuštěné jíškou, smetanou, plnotučné mléko, smetana a výrobky z nich.

Jídelníček – doporučení – obecně

Snídaně       

Měla by tvořit cca 20 – 25 % energie. Vhodná jsou jídla s vyšším obsahem složených cukrů, případně v kombinaci s určitým množstvím jednoduchých sacharidů, které jsou lehce stravitelné, nezatěžují trávicí trakt, a na rozdíl od tuků a bílkovin nevyžadují náročný enzymatický proces.

Základem jsou celozrnné snídaňové cereálie s mléčnou porcí a přídavkem čerstvého ovoce a dostatečného množství pramenité vody nebo pečivo či chléb s kvalitním rostlinným tukem, plátkem šunky či sýra a čerstvou zeleninou.

Dopolední svačiny

Měla by pokrýt 10 – 15 % energie. Vhodný je ovocně-zeleninový základ. Má navazovat na snídani a nesmí ji zastupovat. Vedle sacharidové energetické složky má být dopolední svačina obohacena o plnohodnotné bílkoviny, které jsou základním stavebním kamenem pro zdárný růst a vývoj dětí.

Základem je ovoce či zelenina a na druhém místě pak celozrnné pečivo nebo cereální tyčinka nebo celozrnné pečivo s pomazánkou z kvalitního rostlinného tuku, to vše doplněné tvarohem či zakysaným mléčným výrobkem.

Oběd

Měla by činit 30 – 35 % energie. V převážné většině u věkové skupiny dívky zajišťován prostřednictvím školní jídelny – obědy s důrazem na minimalizaci nevhodných způsobů přípravy, jako je smažení, zahušťování jídel bílou moukou, s přídavkem jednoduchých cukrů, zeleninové přílohy.

Odpolední svačina

Má tvořit cca 10 % energie. Měla by pokrýt potřeby aktuálního pohybu, kterému se mají v odpoledních hodinách děti věnovat. Svačina doporučená na bázi mléka a mléčných výrobků s porcí ovoce nebo zeleniny.

Večeře

Má tvořit 25 – 30 % energie. V ideálním případě by měla večeře sloužit k setkání rodiny u stolu, společné stravování, komunikace členů rodiny bez televize. Měl by převažovat středomořský typ stravy s vysokým obsahem esenciálních mastných kyselin.

5. Návrh jídelníčku na období 14 dní

1.den

  • Snídaně – čaj ovocný neslazený, celozrnná bageta, lučina, šunka, rajče
  • Dopolední svačina – mrkvový salát
  • Oběd          Polévka: Brokolicová polévka          Hlavní chod: Vepřové maso na hrášku, brambory
  • Odpolední svačina – bílý jogurt, jablko
  • Večeře – zeleninové rizoto

2.den

  • Snídaně – celozrnné cereálie s mlékem
  • Dopolední svačina – ovocný salát
  • Oběd          Polévka: zeleninová polévka          Hlavní chod: Hovězí závin, bramborové noky
  • Odpolední svačina – Cottage sýr s okurkou
  • Večeře – čočkový salát

3.den

  • Snídaně – ovesná kaše s kousky jablka, čaj neslazený
  • Dopolední svačina – pšenično-žitný chléb s máslem, paprika
  • Oběd          Polévka: Zelňačka          Hlavní chod: Kapr po italsku, těstoviny
  • Odpolední svačina – mléčný nápoj, banán
  • Večeře – zapečená brambora s tvarohem s bylinkami a zeleninou

4.den

  • Snídaně – celozrnný chléb, sýrová pomazánka s tvarohem, okurka
  • Dopolední svačina – zeleninový salát
  • Oběd          Polévka: polévka s krupicovými nočky          Hlavní chod: Maso v mrkvi, brambory
  • Odpolední svačina – bílý jogurt se skořicí a pomeranč
  • Večeře – domácí tenká pizza s bohatou zeleninovou oblohou a rajčatovým salátem

5.den

  • Snídaně – šlehaný tvaroh s hruškou, čaj
  • Dopolední svačina – celozrnný chléb, máslo, sýr, rajče
  • Oběd          Polévka: pórková          Hlavní chod: Zapečené těstoviny se šunkou a zeleninou
  • Odpolední svačina – ovocný jogurt
  • Večeře –  Rizoto s masem a se sýrem

6.den

  • Snídaně – pšenično-žitný chléb, drožďová pomazánka, paprika, čaj
  • Dopolední svačina – banán, celozrnná tyčinka
  • Oběd          Polévka: Hovězí vývar se zeleninou a noky          Hlavní chod: Brambory zapečené se šunkou
  • Odpolední svačina – bílý jogurt, jablko
  • Večeře – plněná rajčata (telecím a rýží)

7.den

  • Snídaně – dalamánek, máslo, sýr, paprika, čaj
  • Dopolední svačina – zeleninový salát
  • Oběd          Polévka: česnečka          Hlavní chod: Pečené kuře, brambory
  • Odpolední svačina – žervé šlehané s banány
  • Večeře – zapečená brokolice

8.den

  • Snídaně – celozrnný chléb, máslo, vejce, rajče, čaj
  • Dopolední svačina – jablko, ořechy
  • Oběd          Polévka: Kuřecí vývar s těstovinou          Hlavní chod: Květák se sýrem
  • Odpolední svačina – tvaroh s ovocem
  • Večeře – Brambory zapečené se šunkou

9.den

  • Snídaně – ovesná kaše s jahodami
  • Dopolední svačina – celozrnný chléb, Cottage, okurka
  • Oběd          Polévka: Polévka bulharská          Hlavní chod: Filé s tymiánem, bramborová kaše
  • Odpolední svačina – kefír s ovocem
  • Večeře  – bramborové lívanečky se sýrem

10.den

  • Snídaně – celozrnné cereálie s mlékem, borůvky, čaj
  • Dopolední svačina – zeleninový salát se sýrem
  • Oběd          Polévka: zeleninová polévka          Hlavní chod: Králík na česneku, šťouchané brambory
  • Odpolední svačina – šlehaný tvaroh se zeleninou
  • Večeře – celerový salát s jablky, celozrnný chléb

11.den

  • Snídaně – vločková omeleta, zelená paprika
  • Dopolední svačina – žitný chléb, tvaroh, jablko
  • Oběd          Polévka: Polévka kedlubnová          Hlavní chod: Krůtí rolka s tvarohem, brambory
  • Odpolední svačina – Cottage s rajčaty
  • Večeře – Masové kuličky v paprikové omáčce, rýže

12.den

  • Snídaně – ovesná kaše s ovocem, čaj
  • Dopolední svačina – celozrnná bulka, šunka, okurka
  • Oběd          Polévka: čočková          Hlavní chod: Kuřecí prsa, špenát s kukuřicí v sýrové omáčce, těstoviny
  • Odpolední svačina – kefír, banán
  • Večeře – rybí filé, brambory, zelenina

13.den

  • Snídaně – žitný chléb, máslo, šunka, rajče, čaj
  • Dopolední svačina – ovocný salát
  • Oběd          Polévka: rybí polévka          Hlavní chod: Hrachová kaše, hovězí plátek
  • Odpolední svačina – šlehaný tvaroh s ovocem
  • Večeře – zeleninový špíz, celozrnný chléb

14.den

  • Snídaně – jogurt, celozrnné cereálie, ovoce, čaj
  • Dopolední svačina – žitný chléb, máslo, sýr, paprika
  • Oběd          Polévka: hovězí vývar se zeleninou          Hlavní chod: dušená krůta, zeleninová obloha, brambory
  • Odpolední svačina – ovocný salát
  • Večeře – těstoviny s tvarohem

6. Doporučená pohybová aktivita

Hlavním cílem je nastavení pravidelného pohybového programu. Je nutné zohlednit zátěž pohybového aparátu vlivem obezity. Jsou vhodné především aktivity s odlehčením těžiště a s aerobním prvkem, které zvýší dechovou a tepovou frekvenci a tím je tělo dostatečně zásobeno kyslíkem a odčerpává energii z tuků. K udržení tepové frekvence v tomto pásmu je určené cvičení mírné až střední intenzity: chůze, plavání, cvičení ve vodě, cyklistika, tanec, modifikovaný aerobic, kondiční tělocvik, běh na lyžích, bruslení, nordic walking.

Pro tento program zvolíme chůzi a plavání / aquagymnastiku.

Chůze – jako nejpřirozenější pohyb pro člověka. Při dostatečné rychlosti by mělo být dítě lehce zadýcháno a mírně opoceno. Tím přispějeme ke zvýšení energetického výdeje. Doporučená intenzita – 30 minut denně.

Plavání a aquagymnastika – vhodné kvůli střídání svalového napětí a relaxace, působí pozitivně na pohybový aparát, srdce, cévy a dýchací soustavu. Odlehčuje nosným kloubům. Doporučená intenzita – 2x týdně 45 minut.

 

NEVORAL, J. a kol. Výživa v dětském věku. Jinočany : H & H Vyšehradská, s.r.o., 2003

MARINOV, Z. a kol. S dětmi proti obezitě. Praha : IFP Publishing & Engineering s.r.o., 2011

MARINOV, Z., PASTUCHA, D. a kol. Praktická dětská obezitologie. Praha : Grada, 2012

PASTUCHA, D. a kol. Pohyb v terapii a prevenci dětské obezity. Praha : Grada, 2011

http://www.idealni.cz/vyzkousejte_bmi2.asp

 

PETRA BROUMSKÁ

Rubriky: Archív seminárních prací | Napsat komentář

Metabolický syndrom-rizikové faktory, příznaky, projevy, léčba

Metabolický syndrom (syndrom X, Reavenův syndrom)

Metabolický syndrom je soubor klinických příznaků a metabolických odchylek, který zvyšuje riziko vzniku aterosklerózy a dalších kardiovaskulárních problémů (infarkt myokardu, ischemická choroba srdeční, ischemická choroba dolních končetin, cévní mozková příhoda).

Metabolický syndrom je diagnostikován na základě klinického vyšetření včetně vyšetření krve, kdy parametry zahrnují:

  • obvod pasu (u žen vyšší než 88cm, u mužů vyšší než 102cm)
  • krevní tlak vyšší než 130/85mmHg
  • glykémii vyšší než 6,0 mmol/l
  • triacylglyceroly vyšší než 1,7 mmol/l
  • HDL cholesterol (u žen nižší než 1,25mmol/l, u mužů nižší než 1,0mmol/l)

Rizikové faktory metabolického syndromu:

Mezi rizikové faktory vzniku metabolického syndromu patří zejména genetické vlohy, výskyt diabetu mellitus 2. typu (u nemocného nebo v rodině), vysoký krevní tlak, obezita, nízká fyzická aktivita, nezdravý životní styl, nadměrné pití alkoholu a kouření.

Příznaky a projevy metabolického syndromu:

Metabolický syndrom je komplexní onemocnění, kde jedna složka zvyšuje pravděpodobnost výskytu složky jiné.  Není to nemoc, která by postihovala pouze jeden systém či orgán a ani to není nemoc, která by dotyčného nějakým způsobem bolela.

Objevují se zejména problémy se srdcem a cévami (angina pectoris, infarkt myokardu, ischemická choroba dolních končetin), obezita a s ní spojené komplikace (např. poškození kloubů, srdeční nedostatečnost…), bolesti hlavy, atd.

Léčba metabolického syndromu:

Léčba metabolického syndromu je především založena na celkové změně životního stylu, kam patří nejen změna jídelníčku ale i změna celkového stravovacího režimu a pohybové aktivity. Základem je redukce hmotnosti, kterou dotyčný dosáhne kombinací fyzické aktivity,  psychoterapie a změnou stravy (více ovoce, zeleniny, celozrnné pečivo, snížení soli a tuků v potravě…). Významnou roli také hraje zanechání kouření a pití nadměrného množství alkoholu.

Když po celkové změně životního stylu nedojde ke zlepšení, přichází na řadu farmakologická léčba. Obecně bývají předepisovány antidiabetika, antihypertenziva, antiobezitika.

Prevence metabolického syndromu:

Metabolickému syndromu nemůžeme předejít v plné míře, ale minimálně můžeme ovlivnit řadu faktorů, které zdravotní stav zhoršují. Základem prevence by mělo být dodržování zdravého životního stylu, zdravé výživy a přiměřená pohybová aktivita.

Použité zdroje:

Svačina, Š., Souček, M., Šmahelová, A., Češka, R. (2011). Metabolický syndrom, nové postupy. Praha: Grada Publishing, a.s., 2011.

http://www.wikiskripta.eu/index.php/Metabolick%C3%BD_syndrom

http://nemoci.vitalion.cz/metabolicky-syndrom/

Cviky na břicho

Sed-leh

Lehněte si na zem na záda, pokrčte kolena a nohy si dejte mírně od sebe (cca 40-50cm). Chodidla můžete mít volně položené nebo si je můžete o něco zapřít či vám je může někdo přidržet. Ruce si dejte za hlavu (popř. si můžete ruce překřížit přes hrudník-menší námaha břišních svalů). Pomalu se zvedejte pomocí přitahování ramen ke kolenům tak, abyste cítili zabírání břišních svalů.

Sed-leh si můžete zpestřit šikmým cvičením, kdy se vám budou posilovat boční břišní svaly. Ve fázi přitahování ramen ke kolenům směřujte levé rameno k pravému koleni a opačně, tzn. pravé rameno k levému koleni.

Pro začátek cvičte tento cvik 4-5 sérií po 10-20 opakování a nezapomeňte při přitahování vydechovat.

Ukázka sed-leh

Přitahování kolen v sedě

Sedněte si na lavičku a přidržte se rukama lavičky. Narovnejte nohy tak, aby byly vodorovně se zemí. Koleny pomalu přitáhněte nohy k prsům a přitom je pokrčujte. Následně spouštějte nohy do původní vodorovné polohy a zároveň je v kolenou natahujte.

Pro začátek cvičte tento cvik 4-5 sérií po 10-15 opakování a nezapomeňte při přitahování noh k hruníku vydechovat.

Ukázka přitahování kolen v sedě

Sklapovačky

Lehněte si na zem na záda a současně zvedejte nohy do 900 úhlu tak, abyste nohy postupně pokrčovali v kolenou a rameny současně přitahujte hrudník směrem dopředu. Ruce mějte za hlavou a nepomáhejte si jimi. Poté se rameny i nohami vracíte do původní polohy.

Pro začátek cvičte tento cvik 5 sérií po 10-15 opakování.

Ukázka sklapovačky

Použité zdroje:

http://cviky.naschudnutie.sk/cviky/cviky-na-brucho

Aneta Dolejšová

Rubriky: Archív seminárních prací | Napsat komentář

Dieta podle DNA


Pokrok vědy nelze zastavit. Tentokrát stojí za vším věda zvaná nutriční genetika. Hubnout lze pomocí vlastní DNA! Kde si lze nechat analýzu DNA udělat? Stačí vyhledat odborníka a po odebrání vzorku slin počkat na výsledky 2 až 4 týdny.

DNA (deoxyribonukleová kyselina) je nositelkou genetické informace. DNA představuje kód, který předurčuje vývoj a vlastnosti organismu. Z genetických testů lze o sobě zjistit jakým způsobem a pomocí kterých potravin lze zhubnout. Jedná se o speciální výživový plán, který je sestavený na míru přesně podle DNA hubnoucí osoby. Ze svého genetického rozboru se dozvíte, ke kterému typu náležíte.

 

Existují tři základní metabolické typy:

1. Vysokosacharidový (sacharidový typ)

Tomuto typu k hubnutí nepomůže jíst maso bez příloh a jogurty. Štíhlou linii lze získat hlavně díky zelenině, ovoci a složeným sacharidům, které se vyskytují v celozrnných produktech.

2. Nízkosacharidový (proteinový typ)

Pro tento typ je efektivní zvýšit podíl bílkovin a také tuků, toto opatření povede k rychlejšímu hubnutí. K tomuto typu patří až 45 % populace.

3. Zónový (smíšený typ)

Ke snížení hmotnosti vede zlatá stření cesta. Ke shození nadbytečných kilogramů tomuto typu postačí pestrá strava bez speciálního upřednostňování jedné složky potravy.

 

Samotná analýza DNA však k úspěchu nestačí. Se svým poradcem je nutno zmapovat vlastní životní styl, a to opravdu kompletně. Ten zahrnuje zdravotní stav, pohybové aktivity, denní rytmus, oblíbené potraviny, atd.

 

 

Ukázkový jídelníček na 14 dní pro tzv. smíšený typ:

 

1. týden


PONDĚLÍ

Snídaně: 30 g cereálií se 150 ml nízkotučného mléka, banán
Svačina: celozrnný chléb (50 g) s nízkotučným sýrem (25 g), pomeranč
Oběd: Zeleninová polévka s těstovinou, přírodní kuřecí řízek prsní (150 g) s bramborami (100g ), dušená zelenina (100 g)
Svačina: Bílý jogurt s max. 1,5 % tuku (150 g)
Večeře: Vařený cous-cous (150 g) se zeleninou (150 g)

 

ÚTERÝ

Snídaně: 40 g cereálií s bílým jogurtem (150 g), jablko
Svačina: banán, 3 vlašské ořechy
Oběd: Brokolicová polévka, celozrnný rohlík (60 g) s nízkotučným sýrem a dietní šunkou (30 g)
Svačina: Nízkotučný tvarohový dezert (150 g)
Večeře: Treska (150 g) vařená v páře s vařeným bramborem 100 g, rajče

 

STŘEDA

Snídaně: 30 g cereálií se 150 ml nízkotučného mléka, mandarinka
Svačina: Strouhaná mrkev (200 g) s jablkem (150 g) a ananasem (50g)
Oběd: Drůbeží rizoto se sýrem (300 g), okurkový salát se smetanou
Svačina: Kysaný mléčný nápoj, kiwi
Večeře: Omeleta se špenátem a drůbeží šunkou (100 g), pečené brambory (100 g) omaštěné rostlinným tukem, rajče

ČTVRTEK

Snídaně: 40 g cereálií s bílým jogurtem (150 g), kiwi
Svačina: Pomeranč, ovocná cereální tyčinka
Oběd: Kuřecí maso (100 g), pečené brambory (150 g)
Svačina: Sýr cottage (80 g), červená paprika
Večeře: Pomazánka rybí (100 g), celozrnný rohlík (60 g)

PÁTEK

Snídaně: Celozrnný chléb (60 g) s rostlinným tukem, 3 plátky sýra, hruška
Svačina: Sýr cottage (75 g), knackerbrot (90 g)
Oběd: Zeleninová polévka s těstovninou, treska pečená (200 g), bramborová kaše (150 g)
Svačina: Knackerbrot (20 g) se dvěma plátky sýra (30 % tuku v sušině), rajče
Večeře: Celozrnný chléb (50 g) s tvarohovou pomazánkou, okurka

SOBOTA

Snídaně: 30 g přírodních cereálií se 150 ml nízkotučného mléka, banán
Svačina: Celozrnný chléb (50 g), 3 plátky sýra
Oběd: Vařená čočka (300 g) omaštěná máslem, vařené vejce, okurka
Svačina: Jahodový jogurt s max. 1,5 % tuku (150 g)
Večeře: Zeleninový salát (400 g), lžíce olivového oleje, celozrnný rohlík (60 g)

NEDĚLE

Snídaně: 40 g cereálií (150 g), mandarinka
Svačina: 7 sušených meruněk, 3 kešu ořechy
Oběd: Kuře na kari (100 g), vařená rýže (100 g), kiwi
Svačina: Tvarohový dezert s ovocem (150 g)
Večeře: Salát šopský (200 g)

 

2. týden

 

PONDĚLÍ

Snídaně: 30 g cereálií se 150 ml nízkotučného mléka, banán
Svačina: celozrnný chléb (50 g) s nízkotučným sýrem (25 g), pomeranč
Oběd: Zapečené těstoviny se sójovým masem (400 g), okurkový salát (200 g), rajče Svačina: Bílý jogurt s max. 1,5 % tuku (150 g)
Večeře: Vařený cous-cous (150 g) se zeleninou (150 g)

ÚTERÝ

Snídaně: 40 g cereálií s bílým jogurtem (150 g), jablko
Svačina: banán, 3 vlašské ořechy
Oběd: Písmenková polévka, divočák pečený na zelenině (150 g), bramborové knedlíky Svačina: Nízkotučný tvarohový dezert (150 g)
Večeře: Treska (150 g) vařená v páře s vařeným bramborem 100 g, rajče

STŘEDA

Snídaně: 30 g cereálií se 150 ml nízkotučného mléka, mandarinka
Svačina: Strouhaná mrkev (200 g) s jablkem (150 g) a ananasem (50g)
Oběd: Pstruh (200 g) na másle, vařené brambory (150 g), rajče
Svačina: Kysaný mléčný nápoj, kiwi
Večeře: Omeleta se špenátem a drůbeží šunkou (100 g), pečené brambory (100 g) omaštěné rostlinným tukem, rajče

ČTVRTEK

Snídaně: 40 g cereálií s bílým jogurtem (150 g), kiwi
Svačina: Pomeranč, ovocná cereální tyčinka
Oběd: Kuřecí řízek přírodní (100 g), americké brambory (150 g)
Svačina: Sýr cottage (80 g), červená paprika
Večeře: Pomazánka rybí (100 g), celozrnný rohlík (60 g)

PÁTEK

Snídaně: Celozrnný chléb (60 g) s rostlinným tukem, 3 plátky sýra, hruška
Svačina: Sýr cottage (75 g), knackerbrot (90 g)
Oběd: Hrachová kaše s cibulkou (200g), vařené vejce, chléb šestizrnný
Svačina: Knackerbrot (20 g) se dvěma plátky sýra (30 % tuku v sušině), rajče
Večeře: Celozrnný chléb (50 g) s tvarohovou pomazánkou, okurka

SOBOTA

Snídaně: 30 g přírodních cereálií se 150 ml nízkotučného mléka, banán
Svačina: Celozrnný chléb (50 g), 3 plátky sýra
Oběd: Boloňské špagety s kuřecím masem a sýrem (250g), zeleninová přízdoba
Svačina: Jahodový jogurt s max. 1,5 % tuku (150 g)
Večeře: Zeleninový salát (400 g), lžíce olivového oleje, celozrnný rohlík (60 g)

NEDĚLE

Snídaně: 40 g cereálií (150 g), mandarinka
Svačina: Grapefruit (400 g)
Oběd: Losos (150 g) na másle, pečené brambory (150 g), hlávkový salát
Svačina: Tvarohový dezert s ovocem (150 g)
Večeře: Salát italský (200 g)

 

Horáková Hana

Rubriky: Archív seminárních prací | Napsat komentář

Sestava cviků na posílení zádových svalů

Sestava cviků na posílení zádových svalů

Svaly zádové bývají bohužel často opomíjené. A to i u cvičící části populace.  Přitom jejich správné procvičování může zamezit bolestem zad, vadnému držení těla a přispívá k pěknému vzhledu postavy.

Svaly zad se skládají ze čtyř skupin:

První (povrchovou) vrstvu tvoří dva svaly. Sval trapézový přitahuje a fixuje lopatku k páteři a stahuje ramena dozadu. Jeho horní část zvedá lopatku a dolní část táhne lopatku dolů. Oba trapézové svaly zaklánějí hlavu a kontrakce jednoho svalu uklání hlavu na jeho stranu. Široký sval zádový je velký plochý sval, nejpovrchověji uložený. Připažuje, zapažuje a vtáčí kost pažní v ramenním kloubu směrem dovnitř. Stahuje dolů rameno a je pomocným dýchacím svalem.

V druhé vrstvě najdeme velký a malý sval rombický (dolní fixátor lopatky), které přibližují lopatku k páteři směrem nahoru a dovnitř. Zdvihač lopatky (horní fixátor lopatky) zdvihá lopatku a přibližuje ji k páteři. Při fixované lopatce uklání krční páteř.

Třetí vrstva obsahuje dva ploché tenké svaly, pilovitý sval zadní horní a zadní dolní (dolní fixátor lopatky). Tyto svaly zdvihají horní žebra, fixují  a sklání dolní žebra a jsou pomocným dýchacím svalem.

Čtvrtá (hluboká) vrstva svalů je tvořena složitým komplexem vlastních zádových svalů probíhajících  podélně od kosti křížové ke kosti týlní. Tato vrstva má funkci fixační, vytváří tzv. svalový korzet kolem páteře, a funkci dynamickou – zajišťuje pohyb obratlů, rotace, úklony, předklony a záklony trupu. Podle své funkce se jí také říká vzpřimovač trupu a hlavy.

Pro posilování doma se hodí cviky s vahou vlastního těla. Před cvičením by se měl cvičenec vždy rozehřát krátkou  (5-10min) dynamickou rozcvičkou, např. lehkým klusem, dřepy,jumping-jackem apod. Rozehřátí svaly prokrví, připraví na zátěž a pomáhá předcházet zraněním při cvičení.

Vlastní cviky je nutné provádět správnou technikou. Jen to zaručí, že cvik bude účinný a bezpečný.  Cvik provádíme 30x ve třech sériích. Nadechujeme se při uvolnění svalu (návratu do původní polohy), vydechujeme při jeho stažení (kontrakci).

Cvik č.1

Lehneme si na břicho, paty k sobě, upažíme a pokrčíme paže, aby v lokti svíraly pravý úhel, čelo opřeme o zem. Zvedneme hlavu a paže od země tak, aby předloktí zůstalo vodorovně se zemí, mezi trupem a paží a v lokti je úhel 90 stupňů. Hlava je v prodloužení páteře.

Cvik č.2

Lehneme si na břicho, paty k sobě, vzpažíme a čelo položíme na zem. Zanožíme pravou dolní končetinu a vzpažíme levou paži, hlava je v prodloužení páteře. Neprohýbáme se v bedrech. Totéž s levou dolní končetinou a pravou paží.

Cvik č.3

Sedneme si, nohy natáhneme, špičky ohneme nahoru, předpažíme a otočíme dlaně k sobě. Tahem zapažíme pokrčmo levou paži, mírně otočíme trup, stáhneme břišní a hýžďové svaly a vytáhneme se z pasu. Totéž na druhou stranu.

Cvik č.4

Sedneme si pokrčmo, zvedneme špičky, předkloníme se a předpažíme. Dáme ruce v pěst, prsty rukou směřují k sobě. Zatáhneme lokty vzad do úhlu 90 stupňů, zakloníme trup, stáhneme lopatky k sobě, nehrbíme se. Pohyb jako při veslování.

Cvik č.5

Uděláme vzpor stojmo, nohy roznožíme a opřeme o pološpičky, dlaně položíme na šířku ramen, prsty směřují vpřed. Provedeme klik, držíme lokty podél těla, předloktí musí být kolmo k zemi a úhel v lokti je 90 stupňů. Váhu přeneseme na paže.

Cvik č.6

Provedeme vzpor klečmo, vzpažíme a dlaně položíme na zem v šíři ramen, hlava je v prodloužení páteře. Nehrbíme se a nesedíme na patách. Otočíme trup i hlavu vlevo, vzpažíme levou paži a stáhneme břišní svaly. Neprohýbáme se v bedrech.

Cvik č.7

Zaujmeme stoj rozkročný v šíři boků, rovně se předkloníme, hlava je v prodloužení páteře. Spustíme paže svisle k zemi, dlaně dáme v pěst. Provedeme vzpřímený stoj a zároveň připažíme.

 

Cvik č.8

Stojíme v mírném stoji rozkročném a připažíme. Zvedáme ramena nahoru a opět dolů.

 

 

Cvik č.9

Jsme ve stoji rozkročném v šíři boků, dáme ruce v týl, lokty otevřeme stranou, nezvedáme ramena. Upažujeme střídavě pravou a levou paži.

 

Cvik č.10

Stoj rozkročný v šíři boků, vzpažíme, dáme ruce v pěst, nezvedáme ramena. Stáhneme lokty do upažení pokrčmo poníž.

 

Po posilování bychom namáhané svaly měli protáhnout několika protahovacími cviky. Protažení zamezí zkracování svalů, pomáhá udržovat plný rozsah pohybů a vyplavit metabolity z krve.

Romana Vrbová

 

Rubriky: Archív seminárních prací | Napsat komentář

Ako zmenšiť brucho a zlepšiť si zdravie

Už dlhšiu dobu sa fyzická hmotnosť populácie zvyšuje a tým samozrejme rastie podiel tuku v tele, čo nepriaznivo vplýva na zdravotný stav. Aj keď zdravý životný štýl začína byť trendom, hmotnosť sa neustále zvyšuje a obvod pásu rastie. Čím to je ? Veľa ľudí nevie, čo má robiť,aby soju hmotnosť znížili a jednak dochádza k prílišnému jedeniu – prejedaniu sa. Podľa mňa sú najväčším problémom fast foody a málo pohybu, lebo ľudia si myslia, že nemajú čas, ale to nie je pravda, lebo ak sa chce, všetko sa dá.

Najhoršie partie, čo sa týka ukladania tuku, sú brucho,zadok,boky,stehná. Ja sa skôr zamerám na brucho, aj keď ostatné partie nebudú „odstrčené“.

Začnem pri jedálničku. Moje heslo: „JESŤ NORMÁLNE A S MIEROU“, čo značí, že sa neprejedať a nemať extrémne obmedzený jedálniček, lebo človek dlho nevydrží držať diétu.

Avšak sú potraviny, ktorým sa určite treba vyhýbať:

  • FAST FOOD a rýchle občerstvenie

  • majonéza, tatarská omáčka

  • nadmerne solené jedlá

  • vyprážané jedlá

  • sladené nápoje

  • alkohol

  • čipsy, slané tyčinky a iné „dobroty“

Rovnako odporúčam obmedziť:

  • sladkosti

  • potraviny, ktoré nafukujú(spôsobujú plynatosť) : paprika,kapusta,strukoviny,chlieb

Jedálniček:

Raňajky: podľa chuti a bohaté – jogurt,musli,ovocie,pečivo,syr,šunka,zelenina

nápoje: čaj/kakao/voda/mlieko/džús

Desiata: ovocie, prípadne MALÁ sladkosť

nápoje: čaj/voda/džús

Obed: nejaké hlavné menu dňa v menze/reštaurácii (nezabúdame žiadne vyprážané jedlá a FAST FOOD)

nápoje:čaj/voda/džús

Olovrant: zelenina, ovocie,cestoviny so zeleninou – niečo ľahké

nápoje:čaj/voda

Večera: zelenina a žiadne sladkosti, niečo ľahké, aby sme nezaťažili žalúdok a mohli pokojne zaspať a spať

nápoje:čaj/voda/mlieko

  • najneskôr 2 hodiny pred spaním

Bez cvičenia to určite nepôjde preto, ako som už spomínala zameriam sa skôr na brucho,teda,

denne:

  • 10×20 polobrušákov – zameranie na vrchnú časť brucha

(Ľahneme si na chrbát, pokrčíme kolena,ruky dáme za hlavu a pomaly sa dvíhame asi 30cm nad zem.)

  • 100 úklonov na stranu – 50 na jednu stranu 50 na druhú

(Postavíme sa, nohy dáme mierne od seba a pri úklone si pomáhame vzpaženou hornou končatinou opačnej strany tela než, na ktorú sa ukláňame a ktorá kopíruje náš pohyb, tento cvik môžeme vykonávať aj pomocou cvičiacej gumy ), zamerané na šikmé brušné svaly

  • 50 prinožení k trupu – zamerané na spodnú časť priameho brušného svalu, ale aj na štorhlavý sval stehna. (sadneme si ruky dáme dozadu na podložku, oprieme sa o ne, pokrčíme kolena,trochu sa nakloníme dozadu a môžeme začať s postupním prinožovaním a vyrovnávaním nôh, pri lepšej kondícii túto aktivitu môžeme robiť aj bez podopretia rúk; vynechať pri problémoch s kolenami)

  • 90-sekundová výdrž – sadneme si, nakloníme sa dozadu tak, aby sme boli približne 30cm nad podložkou, nohy jemne pokrčíme, ruky dáme na stehna (netlačíme nimi na stehna, sú iba nich položené a môžeme začať odpočítavať 90sekúnd-najlepšie si zapnúť stopky, bude to bolieť, ale za tú námahu to stojí.) – zaberá stredná, dolná časť priameho brušného svalu

    - pre ozajstných odvážlivcov: http://www.youtube.com/watch?v=CVgJyW4rO2k

a bez ostatných partií to ozaj nepôjde, tak si precvičíme aj tie:
  • denne vyjdenie aspoň 150 schodov – dobrý kardiotréning, posilňujeme sedacie svaly, svaly stehna a lýtka

  • prechádzka aspoň 3x v týždni min. 1 hodina ( ideálne 30minút denne)

  • skoky na mieste alebo cez švihadlo 100krát – posilňujeme nohy, kardiotréning

  • 10 klikov- posilniť treba aj ruky a s vlastnou váhou je to najlepšie

    Odporúčané aktivity:

  • plávanie – precvičí všetky svaly

  • aerobic – zaberá na nohy aj na brucho

  • rýchla chôdza

Toto cvičenie nám zlepší kondíciu, zníži hmotnosť, objem brucha a vyplavuje endorfíny, takže budeme šťastnejší.

Znížením obvodu pása znižujeme riziko kardiovaskulárnych ochorení, vyzeráme lepšie, ženy majú väčšiu šancu otehotnieť,posilnením brušných svalov pomáhame chrbtovým svalom ku lepšiemu držaniu tela, „zmenší“ sa zadok, lebo brušné svaly ho ťahajú dopredu a už nie je vysunutý dozadu.

Nezabúdame, že NAJŤAŽŠIE je ZAČAŤ, preto to neodkladajme na zajtra.

zdroje a odporúčané odkazy:

Seňavová Jana

Rubriky: Archív seminárních prací | Napsat komentář

Metabolický syndrom-rizikové faktory, příznaky, projevy, léčba

Metabolický syndrom (syndrom X, Reavenův syndrom)

Metabolický syndrom je soubor klinických příznaků a metabolických odchylek, který zvyšuje riziko vzniku aterosklerózy a dalších kardiovaskulárních problémů (infakrt myokardu, ischemická choroba srdeční, ischemická choroba dolních končetin, cévní mozková příhoda).

Metabolický syndrom je diagnostikován na základě klinického vyšetření včetně vyšetření krve, kdy parametry zahrnují:

  • obvod pasu (u žen vyšší než 88cm, u mužů vyšší než 102cm)
  • krevní tlak vyšší než 130/85mmHg
  • glykémii vyšší než 6,0 mmol/l
  • triacylglyceroly vyšší než 1,7 mmol/l
  • HDL cholesterol (u žen nižší než 1,25mmol/l, u mužů nižší než 1,0mmol/l)

Rizikové faktory metabolického syndromu:

Mezi rizikové faktory vzniku metabolického syndromu patří zejména genetické vlohy, výskyt diabetu mellitus 2. typu (u nemocného nebo v rodině), vysoký krevní tlak, obezita, nízká fyzická aktivita, nezdravý životní styl, nadměrné pití alkoholu a kouření.

Příznaky a projevy metabolického syndromu:

Metabolický syndrom je komplexní onemocnění, kde jedna složka zvyšuje pravděpodobnost výskytu složky jiné.  Není to nemoc, která by postihovala pouze jeden systém či orgán a ani to není nemoc, která by dotyčného nějakým způsobem bolela.

Objevují se zejména problémy se srdcem a cévami (angina pectoris, infarkt myokardu, ischemická choroba dolních končetin), obezita a s ní spojené komplikace (např. poškození kloubů, srdeční nedostatečnost…), bolesti hlavy, atd.

Léčba metabolického syndromu:

Léčba metabolického syndromu je především založena na celkové změně životního stylu, kam patří nejen změna jídelníčku ale i změna celkového stravovacího režimu a pohybové aktivity. Základem je redukce hmotnosti, kterou dotyčný dosáhne kombinací fyzické aktivity,  psychoterapie a změnou stravy (více ovoce, zeleniny, celozrnné pečivo, snížení soli a tuků v potravě…). Významnou roli také hraje zanechání kouření a pití nadměrného množství alkoholu.

Když po celkového změně životního stylu nedojde ke zlepšení, přichází na řadu farmakologická léčba. Obecně bývají předepisovány antidiabetika, antihypertenziva, antiobezitika.

Prevence metabolického syndromu:

Metabolickému syndromu nemůžeme předejít v plné míře, ale minimálně můžeme ovlivnit řadu faktorů, které zdravotní stav zhoršují. Základem prevence by mělo být dodržování zdravého životního stylu, zdravé výživy a přiměřená pohybová aktivita.

Použité zdroje:

Svačina, Š., Souček, M., Šmahelová, A., Češka, R. (2011). Metabolický syndrom, nové postupy. Praha: Grada Publishing, a.s., 2011.

http://www.wikiskripta.eu/index.php/Metabolick%C3%BD_syndrom

http://nemoci.vitalion.cz/metabolicky-syndrom/

Cviky na břicho

Sed-leh

Lehněte si na zem na záda, pokrčte kolena a nohy si dejte mírně od sebe (cca 40-50cm). Chodidla můžete mít volně položené nebo si je můžete o něco zapřít či vám je může někdo přidržet. Ruce si dejte za hlavu (popř. si můžete ruce překřížit přes hrudník-menší námaha břišních svalů). Pomalu se zvedejte pomocí přitahování ramen ke kolenům tak, abyste cítili zabírání břišních svalů.

Sed-leh si můžete zpestřit šikmým cvičením, kdy se vám budou posilovat boční břišní svaly. Ve fázi přitahování ramen ke kolenům směřujte levé rameno k pravému kolenu a opačně, tzn. pravé rameno k levému koleni.

Pro začátek cvičte tento cvik 4-5 sérií po 10-20 opakování a nezapomeňte při přitahování vydechovat.

Přitahování kolen v sedě

Sedněte si na lavičku a přidržte se rukama lavičky. VYSTRITE nohy tak, aby byly vodorovně se zemí. Koleny pomalu přitáhněte nohy k prsům a přitom je pokrčujte. Následně spouštějte nohy do původní vodorovné polohy a zároveň je v kolenou VYSTIERAJTE.

Pro začátek cvičte tento cvik 4-5 sérií po 10-15 opakování a nezapomeňte při přitahování noh k hruníku vydechovat.

Sklapovačky

Lehněte si na zem na záda a současně zvedejte nohy do 900 úhlu tak, abyste nphy postupně pokrčovali v kolenou a rameny současně přitahuje hrudník směrem dopředu. Ruce mějte za hlavou a nepomáhejte si jimi. Poté se rameny i nohami vracíte do původní polohy.

Pro začátek cvičte tento cvik 5 sérií po 10-15 opakování.

Použité zdroje:

http://cviky.naschudnutie.sk/cviky/cviky-na-brucho

Dolejšová Aneta

Rubriky: Archív seminárních prací | Napsat komentář

Vliv fastfoodů na obezitu

Téma práce, zdůvodnění jeho výběru.

Ke své seminární práci v předmětu Monitoring a terapie obezity jsem si vybral téma „Vliv fastfoodů na obezitu“ z toho důvodu, že se jedná v současnosti o celosvětově velmi aktuální téma. Dle mého názoru je třeba na něj dostatečně upozorňovat, a tak věřím, že tato seminární práce k tomu může alespoň malou měrou přispět.

Obsah práce.

Jelikož je téma dosti obecné, je možné jej pojmout mnoha způsoby. Já bych se však rád zaměřil především na fakt, jak nabourává strava z fastfoodů energetický příjem a také na celosvětovou korelaci míry obezity k množství fastfoodových restaurací v daných státech. Na míře obezity však nelze opomenout ani mnohé socio-ekonomické a demografické faktory, které mají vliv na to, zda se lidé stravují (případně mohou) stravovat v takovýchto zařízeních, nebo zda je jim tato možnost z důvodů finančních či jiných odepřena. Detailní kompletní analýza by však byla nad požadovaný rámec textu.

Definice obezity

Obezita je stav organismu, kdy dochází ke zvětšení tukových buněk (hypertrofie) a k jejich zmnožení (hyperplazie). To vede ke zvětšenému množství tuku v těle.

Klasifikace obezity

Existuje více hledisek podle kterých můžeme obezitu rozdělovat. Velmi známou formou dělení je ta podle Body Mass Indexu (BMI). BMI se vypočítá jako podíl tělesné hmotnosti (v kg) ku druhé mocnině výšky (v metrech). Takto rozdělujeme obezitu na mírnou (BMI 30 až 35), střední (35 až 40) a morbidní (více než 40). Nesmíme zapomínat, že problém s tělesnou hmotností mají již lidé s BMI vyšším než 25 – zde se jedná o nadváhu. Ideální váha je dle BMI mezi 18,5 a 25. 16,5 až 18,5 klasifikujeme jako podváha, Body Mass Index nižší nebo roven 16,5 je pak již těžká podvýživa.

Definice fastfoodu, historie, nejvýznamnější řetězce

Fastfood je specifický typ restaurace, který podává zákazníkům jídla rychle připravovaná, zpravidla teplá a většinou s vysokým obsahem energie ( a často hlavně tuku…). Není výjimkou, že nemají takovéto provozovny ani místa k sezení a jídlo je tzv. „to take away“. Velké řetězce však mají většinou formát běžných restaurací s velkým množstvím stolů, či jinak upravených míst k sezení.

První restaurace tohoto typu byla založena roku 1919 firmou A&W, následoval White Castle v roce 1921. Následovaly další řetězce KFC (1930), McDonald’s (1940), Burgerking (1953) či Subway (1965) a mnohé další.  V současné době vévodí žebříčku fastfoodových restaurací firma Subway (více než 36 000 provozoven), následuje McDonald’s (více než 35 000), třetí místo drží StarBucks (17 000); čtvrté je KFC (16 500); páté a u nás neznámé Pizza Hut (13 400); šestý je Burgerking (12 200); a dále doplňují top 10 ještě Dunkin‘ Donuts, Wendy’s, Taco Bell a Sonic Drive In – všechny působící především v Americe.

Příčiny vzniku obezity

V odborné literatuře se zpravidla setkáváme s několika hlavními skupinami příčin obezity. Jsou to: a) zvýšený energetický příjem než je nutné; b) genetické dispozice; c) metabolické problémy; d) vliv léčiv; e) psychické vlivy; f) nevhodné jídelní stereotypy; g) vlivy hormonů. Je více než zřejmé, že ne vždy je člověk za svou nadváhu nebo obezitu zcela zodpovědný, neboť se mohou uplatnit právě vlivy genetiky atd. Míru stravování ve fastfoodech však člověk rozhodně ovlivnit může a skýtá se v ní tak zásadní dopad na obezitu daného jedince.

Správný energetický příjem, vyvážená strava a vliv jídel z fastfoodů

Vzhledem k věku, fyzické aktivitě, hmotnosti a dalším faktorům se velmi výrazně liší nároky různých lidí na správný resp. doporučený denní energetický příjem. Na většině obalů potravin se setkáváme s DDD energie 2000 kcal, což je cca 8374 kJ. Takovéto množství energie by měl člověk přijmout v poměru: 50% sacharidy : 30% tuky : 20% bílkoviny. Jedná se však o průměrnou hodnotu, sportovci potřebují výrazně více, lidé s kancelářskou profesí často vystačí ještě s nižším příjmem energie. Hlavním problémem stravování ve fastfoodech je to, že člověk poté většinou nemůže splnit ani podmínku DDD energie, ani správné rozložení jednotlivých složek (50% sacharidů : 30% tuků : 20 % bílkovin). Jídla z fastfoodů jsou tak právem nazývána „kalorickými bombami“. Pokud se například podíváme na nutriční hodnoty některých sendvičů v řetězci McDonald’s, získáme lepší představu. Například sendvič Big Mac, výrobcem označován jako opravdová legenda, složený z housky, 2 plátků hovězího masa, okurky, sýru, salátu a omáčky, zajistí konzumentům 510 kcal, což je více než 25 % DDD energie, navíc v nevhodném poměru sachahridy : tuky : bílkoviny. Rovněž obsahuje 2,2 g soli, což je více než 40 % DDD u normotoniků. A jak mnohé výzkumy prokazují, vliv soli na hypertenzi a následně na obezitu je potvrzený. Jako další příklad uvedu asi energeticky největší hit řetězce McDonald’s – sendvič Big Tasty Bacon. Ten obsahuje celých 890 kcal, což je neuvěřitelných 44,5 % DDD energie. Zároveň 55 gramů tuků, což je přes 80% DDD a také velmi vysoké množství soli – 3,4 g. Pozadu nezůstává ani řetězec KFC se sendvičem Texas Grander, který je je o něco méně vydatný než Big Tasty Bacon. U nás méně známý, ale expandující řetězec Burgerking nabízí podobný typ chodů, jako dvě předchozí firmy. Naopak největší světový řetězec Subway se specializuje více na chody bagetového typu, které obsahují menší množství energie, než jeho hamburgeroví konkurenti, avšak stále se nemusíme zdráhat hovořit o „kalorických bombách“. Například The Big Philly Cheesesteak nebo Meatball Marinara obsahují kolem 500 kcal. Z těchto údajů jasně vyplývá, že pokud člověk dodržuje běžný režim 5 chodů denně – tj. snídaně, dopolední svačina, oběd, odpolední svačina a večeře, je velmi pravděpodobné, že se nedokáže vejít do DDD a nachází se na nejlepší cestě k nadváze či obezitě. Většinou se také člověk nespokojí při návštěvě fastfoodu jen s jedním sendvičem, a tak si dopřeje například nápoj Coca Cola, který je tak běžný v McDonald’s. Ten dodá dalších 220 kcal. Nesmíme zapomenout na hranolky, jejichž střední porce u McDonald’s dodá 340 kcal. Když tak sečteme hodnoty 890 kcal za sendvič, 220 kcal za nápoj a 340 kcal za přílohu, dostáváme se na neuvěřitelných 1450 kcal, což už je 72,5 % DDD energie za jedinou návštěvu. Není pak již ani podstatné, zda se jednalo o svačinu, či oběd. Pokud totiž předpokládáme, že to není naše jediné jídlo dne (což v naprosté většině případů není), mohou návštěvníci přesáhnout DDD klidně o více než 100%. Například anglická snídaně složená z vejce, slaniny, klobásy, rajčete, fazolí, hub a toastu obsahuje kolem 600 kcal. Pokud k večeři navíc doma zkonzumujeme 1 porci francouzských brambor o téměř 700 kcal a doplníme ještě svačinami o 2 tatrankách, které obsahují zhruba 500 kcal, je naprosto evidentní, jaké mohou být z dlouhodobého hlediska následky. Pokud není uzpůsobena strava po zbytek dne, je zřejmé, že je to právě jídlo z fastfoodu, které dostává konzumenta svými nutričními hodnotami nad doporučené denní dávky,

Míra obezity ve světě, korelace obezity ve vztahu k množství fastfoodů

Podle nejnovějších dat se v žebříčku obezity obyvatelstva dle států na prvních deseti místech umístily tyto země:

1)* Spojené státy americké – zde je více než 34 % obyvatelstva obézních.

2)** Mexiko – soused USA, ve kterém je postiženo obezitou 30% populace.

3) Austrálie – 28% obyvatel trpících obezitou.

4) Nový Zéland – 27% obézních

5) Velká Británie – 25% obézních

6) Kanada – 24%

7) Irsko – 23%

8) Chile – 22%

9) Island – 20%

10) Maďarsko – 19,5%

* , **- dle dat z roku 2013 už dokonce Mexiko předstihlo USA, avšak protože jsem nenalezl žebříček upravený pro současný měsíc, ponechávám tyto údaje.

Ačkoliv se nedá stoprocentně tvrdit, že ve všech zemích je hlavní příčinou existence velkého množství fastfoodových restaurací, řada faktů a výzkumů to potvrzuje. Například ve Spojených státech amerických, kde je přes 160 tisíc fastfoodových restaurací a denně je navštíví 50 milionů lidí, je jasný úkaz, že prvenství jak počtu fastfoodů tak míře obezity spolu souvisí. Mezinárodní tým expertů provedl výzkum, který se týkal počtu restaurací Subway na 100 000 obyvatel ve 26 vyspělých zemích a dospěl k podobným závěrům. Do svého výzkumu zahrnuly i další faktory jako počet osob na 15 let s vyšším BMI, výši hrubého národního produktu, míru urbanizace, připojení k internetu… Došli k závěrům, které publikovali v časopise Critical Public Health, že v zemích s vyšší hustotou restaurací (USA, Kanada) je vyšší prevalence obezity, než v zemích s nižší (Japonsko či Norsko). Výjimkou je Mexiko, kde za hlavní příčinu obezity považujeme extrémní konzumaci tzv. soft drinků – Coca Cola, sody s příchutí atp.

Závěr

Je na každém z nás, aby přizpůsobil svůj jídelníček tak, aby si udržel ideální hmotnost. Jelikož vědecké podklady jasně ukazují, že fast foody ovlivňují obezitu velmi významně, i zde tak platí pravidlo „všeho s mírou“, pokud se nechceme zařadit do stále se zvětšující skupiny obézních jedinců.

Příklad dietního jídelníčku

1.den

Snídaně: Lučina, celozrnné pečivo; Svačina 1: bíly jogurt s jahodami; Oběd: kuřecí prsa, brambory; Svačina 2: jablko; Večeře: sýr Madeland, zelenina, chléb celozrnný s Perlou

2.den

Snídaně: mozzarella, celozrnné pečivo; Svačina 1: mrkvovo-jablečný salát; Oběd: těstoviny s krůtím masem; Svačina 2: celozrnný chleb, Perla, mrkev; Večeře: losos s vařenými bramborami

3.den

Snídaně: Banán, tvaroh odtučněný; Svačina 1: jahody; Oběd: salát s tuňákem; Svačina 2: proteinová tyčka; Večeře: obložený talíř, zelenina

4.den

Snídaně: míchaná vejce s parmezánem, chléb celozrnný; Svačina 1 : knäckebrot, Lučina, okurka; Oběd: hovězí plátky na zelenině; Svačina 2: salát z červené řepy; Večeře: rajčatová polévka, zeleninový salát se sýrem

5.den

Snídaně: tuňáková pomazánka, celozrnné pečivo; Svačina 1: hroznové víno; Oběd: filé zapečené s brokolicí, brambor; Svačina 2: celozrnný chléb s ředkvičkovou pomazánkou; Večeře: cizrnový salát

6.den

Snídaně: celozrnná houska, Madeland light; Svačina 1: pomeranč; Oběd: špaldové knedlíky s ovocem; Svačina 2: ochucený tvaroh; Večeře: krůtí plátek, mrkev

7.den

Snídaně: ovesná kaše se skořicí; Svačina 1: banán; Oběd: tagliatelle se špenátem; Svačina 2: jogurt bílý; Večeře: salát z krabích tyčinek, celozrnné pečivo

8.den

Snídaně: ovesné vločky, kousek ovoce; Svačina 1: celozrnný rohlík, cottage, paprika; Oběd: přírodní kuřecí prsa, brambory; Svačina 2: zeleninový salát, pečivo; Večeře: celozrnné pečivo, zelenina

9.den

Snídaně: müsli, půl banánu, jogurt; Svačina 1: jablko; Oběd: kuskus se zeleninou a lososem; Svačina 2: celozrnný chléb, mrkev; Večeře: zeleninová polévka s bagetou

10.den

Snídaně: gervais, celozrnný chléb; Svačina 1: ovocný salát; Oběd: hovězí na houbách, rýže; Svačina 2: kefírové mléko; Večeře: cottage, paprika, plátek chleba celozrnného

11.den

Snídaně: nízkotučný jogurt, kiwi; Svačina 1: salátová okurka; Oběd: vepřové maso, v protlaku, těstoviny; Svačina 2: Lučina, červená paprika; Večeře: pekingské zelí, hermelín

12.den

Snídaně: 2 vajíčka, okurka, pečivo celozrnné; Svačina 1: 2 kiwi; Oběd: zeleninový salát s kuřecím masem a eidamem; Svačina 2: ořechy 50 g; Večeře: mozzarella, rajčata, salát

13.den

Snídaně: knäckebrot, tuňák ve vlastní šťávě; Svačina 1: pomeranč; Oběd: hovězí maso, pohanka, zeleninová obloha; Svačina 2: šunka, vajíčko, paprika; Večeře: zeleninový salát s kousky kuřecího masa

14.den

Snídaně: celozrnný chléb, vaječná omeleta s paprikou; Svačina 1: hrozny; Oběd: francouzské brambory; Svačina 2: nízkotučný tvaroh; Večeře: pečená ryba, brambor

Zdroje

http://cs.wikipedia.org/wiki/Index_t%C4%9Blesn%C3%A9_hmotnosti

http://en.wikipedia.org/wiki/Fast_food_restaurant

http://issuu.com/leos-streda-stredaform/docs/1-leos-streda-obezita-monitoring-te?e=8851311/5272067#search

http://issuu.com/leos-streda-stredaform/docs/2-leos-streda-obezita-monitoring-te_492fbd4a20a62e

http://issuu.com/lukas.streda/docs/3_monitoring_terapie_obezita

http://www.mcdonalds.cz/

http://www.sciencedaily.com/releases/2013/05/130510075452.htm

http://www.ibtimes.co.in/articles/517210/20131027/top-10-obese-countries-world-obesity.htm

http://www.statisticbrain.com/fast-food-statistics/

http://www.szu.cz/uploads/documents/czzp/seminare/2013/vliv_soli_na_obezitu.pdf

Severa Karel
Rubriky: Archív seminárních prací | Napsat komentář

Diabetes mellitus 2. typu a dieta

Pro širokou laickou veřejnost – CUKROVKA, v odborné latinské terminologii – DIABETES MELLITUS a ve zkratce – DM.

Ano, jedná se o takzvané civilizační onemocnění, které je ve většině případů způsobeno špatným životním stylem.

Obecně, při tomto onemocnění, dochází ke zvýšení hladiny cukru v krvi (tzv. HYPERGLYKÉMII) a v moči (tzv. GLYKOSURIE). Tento fakt je většinou zjištěn náhodně, při pravidelných preventivních prohlídkách, z krevního vyšetření.

A hlavní příčina této nemoci? Tu hledejme v jednom jediném místě – ve slinivce břišní čili pankreatu, přesněji v tzv. Langerhansových ostrůvcích. Právě zde se tvoří tělesný hormon inzulin, díky kterému dochází ke snadnějšímu průchodu cukru z krve do tkání a je tak tedy udržována i stálá hladina cukru v krvi.
Pokud se ovšem tvorba inzulinu sníží či dokonce nebude žádná, cukr se nemůže vstřebávat, dojde ke zvýšení hladiny cukru v krvi a následně, po nějaké době, ke vzniku cukrovky.

TYPY DIABETU
1. DIABETES MELLITUS 1. TYPU
2. DIABETES MELLITUS 2. TYPU
3. GESTAČNÍ DIABTES MELLITUS (TĚHOTENSKÝ DIABETES)

DIABETES MELLITUS 1. TYPU
Typ diabetu, při kterém slinivka břišní (pankreas) přestane inzulín vyrábět úplně.
Objevuje se především u osob mladšího věku (novorozenci…)
Příznaky ve formě obrovské žízně, nadměrného pití tekutin a častého močení.
Léčba spočívá v celoživotním dodávání inzulinu, dieta číslo 9. V některých případech i transplantace slinivky břišní nebo buněk Langerhansových ostrůvků.

GESTAČNÍ (TĚHOTENSKÝ) DIABETES MELLITUS
Vzniká během těhotenství, okolo 25. týdne z důvodu působení placentárního hormonu proti inzulinu.
Postihuje asi 4% těhotných žen.
Hmotnost plodu je většinou nad 4000g.
U poloviny žen se časem objeví diabetes 2. typu.

DIABETES MELLITUS 2. TYPU
Typ diabetu, při kterém slinivka břišní, přesněji Langerhansovi ostrůvky produkují dostatek ba i nadbytek inzulinu, ale tělesné buňky na něj dostatečně nereagují a proto nedochází k vstřebávání cukru z krve do tkání.
Vyvíjí se velmi dlouhou dobu a projevuje se až ve vyšším věku.
Příznaky se objevují ve formě zvýšené hladiny cukru v krvi, vydatné žízně, s tím spojeným častým močením, ztrátou tělesné hmotnosti a únavy či nevýkonnosti.
Léčba tohoto typu diabetu spočívá v dietě, snížení tělesné hmotnosti, zvýšení fyzické aktivity a podávání perorálních antidiabetik. Pouze u některých případů je potřeba dodávání inzulinu.

DIETA ZAMĚŘENA NA DIABETES MELLITUS 2. TYPU
Ve výše uvedeném odstavci je již poznamenáno, že léčba spočívá především v dietě.
Aby ovšem byly dobré výsledky patrné a nedocházelo k postupnému zhoršování stavu, je velmi důležité léčbu dodržovat!

Strava při tomto onemocnění je zaměřena na takzvanou dietu číslo 9 čili diabetickou dietu, která se dále může dělit do několika dalších speciálních variant:
 9S – diabetická šetřící (diabetici s onemocněním zažívacího ústrojí)
 9B – diabetická kašovitá (mletá dieta pro diabetiky)
 9N – diabetická neslaná (pro diabetiky s chorobami srdce a ledvin)

Diabetická dieta je dietou racionální, plnohodnotnou a pestrou a tudíž je většinou vhodná pro každého.
Základem a každodenním pravidlem by mělo být rozdělní jídla do 5 – 6 porcí za den. Pro bližší představu tedy snídaně, svačina (většinou se nechává například jablko čí rohlík od snídaně), oběd, svačina, večeře a u některých osob i druhá večeře.
Neméně důležité by mělo být i dodržování časů jídel. To znamená, určit si např. na 12 hodinu čas oběda a tuto dobu i nadále dodržovat.

NEVHODNÉ
Při diabetu mellitu 2. typu by měly být úplně vyřazeny potraviny, které obsahují tzv. volné nebo také přímé cukry:
 Klasický bílý cukr
 Džem
 Med
 Čokoláda
 Slazené nápoje
 Další sladké věci, kterých by se diabetici měli vyvarovat (například sušenky, zmrzliny, dorty, zákusky, pečené sladké věci – cukroví, koláče, buchty…)

Z většího podílu by měly být omezeny potraviny, které obsahují cukry ve formě polysacharidů (bílé pečivo), obiloviny, těstoviny, rýže, knedlíky, brambory, kroupy, ovesné vločky, krupice… a dále cukry, které jsou obsaženy v mléčných výrobcích a mléce.

Dále se nedoporučuje konzumace smažených či tučných jídel, nadměrného množství uzenin, veškerého tvrdého alkoholu a piva.

Ve vlastní zájmu se snažme, aby pokrmy nebo potraviny určené k této dietě, nebyly zbytečně přesolené či překořeněné a k dochucení tedy využívejme především bylinek.

VHODNÉ
Potraviny, které jsou při onemocnění diabetes mellitus povoleny:
 OVOCE – většinou konzumace bez omezení, jen pozor u ovoce příliš sladkého (například banány, hrušky, švestky…)
 ZELENINA – konzumace zeleniny bez jakéhokoli omezení
 MASO – doporučena konzumace libového masa (například kuřecí maso, krůtí maso, králičí maso, telecí maso, hovězí maso – zadní, vepřové maso – kýta), doporučena konzumace ryb sladkovodních i mořských (pstruh, kapr, lín, filé…)
 VEJCE – povolen jeden kus týdně (nepočítají se vajíčka, která jsou použita k přípravě pokrmů)
 MLÉKO – doporučena konzumace nízkotučných či polotučných mlék a zakysaných mléčných produktů (například kefír, podmáslí…)
 MLÉČNÉ VÝROBKY – doporučena konzumace bílých jogurtů či jogurtů, které jsou označeny jako DIA výrobky, sýrů (tavených, tvrdých i tvarohových)
 SACHARIDY (cukry) – doporučena konzumace především tmavého pečiva než světlého, pečení z klasické mouky povoleno, ale spíše se doporučuje mouka celozrnná, z příloh k hlavním jídlům se využívá především brambor, bramborových kaší, těstovin a rýže

Obecně se diabetická dieta dělí podle toho, kolik obsahuje tzv. uhlovodanů neboli sacharidů. Množství 175 g uhlovodanů, 225 g uhlovodanů nebo 275 g uhlovodanů se musí rovnoměrně rozdělit do celého dne.
V praxi to pro nás znamená, že člověk s diabetickou dietou 225 g uhlovodanů si tuto hodnotu sacharidů rozdělí do 60 g uhlovodanů na snídani, oběd, večeři a 15 g uhlovodanů na 2 svačiny a druhou večeři (60 – 15 – 60 – 15 – 60 – 15). Dohromady nám vznikne 225 g uhlovodanů, které potřebujeme k celodennímu pokrytí energie a výživy diabetického pacienta.

RECEPT
Jelikož se pomalu, ale jistě blíží vánoce, přikládám recept na vánoční cukroví určený pro diabetiky a nejen pro ně!

Vanilkové rohlíčky pro diabetiky
Budeme potřebovat:
 250 g hladké mouky
 200 g másla
 70 g fruktózy
 1 žloutek
 75 g mletých ořechů
 Sladidlo na obalení

Hladkou mouku, fruktózu, mleté ořechy, změklé máslo a žloutek smícháme dohromady a vypracujeme těsto, které dáme přes noc odležet do lednice.
Druhý až třetí den po vyjmutí, tvarujeme středně velké rohlíčky, které dáváme na plech, vyloženým pečícím papírem.
Pečeme asi 10 minut na cca 180 stupňů Celsia.
Po vyndání z trouby rohlíčky přendáme do sladidlem naplněné misky a opatrně obalujeme.

JÍDELNÍ LÍSTEK

1. den
Snídaně – libová šunka, 2 krajíce chleba, máslo, neslazený čaj
Svačina – kefírové mléko, 1 krajíc chleba
Oběd – pórková polévka, rajská omáčka s vepřovým masem a těstovinami (kolínka)
Svačina – 1 houska, máslo, okurka
Večeře – krupicová kaše se sladidlem, kakaem, máslo
Druhá večeře – 1 houska, jablko

2. den
Snídaně – 2 krajíce chleba, máslo, bílá káva se sladidlem
Svačina – 1 krajíc chleba, vařené vejce, kedlubna
Oběd – bramborová polévka, brambory, dušená mrkev
Svačina – 1 houska, máslo, bílá káva se sladidlem
Večeře – rizoto se zeleninou a plátkovým sýrem
Druhá večeře – 1 houska, jablko

3. den
Snídaně – 2 krajíce chleba, máslo, DIA džem, bílá káva se sladidlem
Svačina – rybí pomazánka, 1 houska, rajské jablko
Oběd – celerová polévka, 2 plátky sekané, brambory, kompot se sladidlem
Svačina – 1 krajíc chleba, lučina, neslazený čaj
Večeře – čočka na kyselo, libový párek
Druhá večeře – 1 houska, mléko

4. den
Snídaně – 2 rohlíky, máslo, neslazený čaj
Svačina – 1 chleba, tavený sýr, žlutá paprika
Oběd – hovězí vývar s rýží a vařenou zeleninou, rybí filé, brambory
Svačina – 1 houska, salám junior, máslo
Večeře – vepřová pečeně, rýže
Druhá večeře – 1 houska, mléko

5. den
Snídaně – 2 krajíce chleba, máslo, bílá káva se sladidlem
Svačina – 1 krajíc chleba, domácí tavený sýr, mix syrové zeleniny
Oběd – polévka z brambor a mléka, zapečené těstoviny se šunkou, kyselá okurka
Svačina – 1 houska, máslo, bílá káva se sladidlem
Večeře – kuře na paprice, noky
Druhá večeře – 1 houska, kefírové mléko

6. den
Snídaně – 2 housky, libová šunka, máslo, neslazený čaj
Svačina – bílý jogurt, jablko
Oběd – zeleninová polévka, pečená kuřecí stehna, bramborová kaše, okurkový salát
Svačina – 1 krajíc chleba, máslo, neslazený čaj
Večeře – pomazánka z droždí, 2 krajíce chleba, okurka, čaj s citronem
Druhá večeře – jablko

7. den
Snídaně – 2 krajíce chleba, máslo, bílá káva se sladidlem
Svačina – 1 krajíc chleba, mléko
Oběd – slepičí vývar s vařenou zeleninou, znojemská pečeně, vepřové maso, těstoviny
Svačina – vanilkový pudink s ovocem
Večeře – studené kuře, 2 krajíce chleba, jablko
Druhá svačina – 1 houska, mléko

Daniela Dvořáková

Rubriky: Archív seminárních prací | Napsat komentář

Sestavu cviků na posílení paží a prsních svalů

BICEPS

Koncentrovaný bicepsový zdvih

Sedněte si na lavici nebo židli, uchopte jednoručku a opřete si nataženou rukou o vnitřní stranu stehna. Úchop podhmatem způsobuje maximální kontrakci bicepsů. Záleží i na pozici nadloktí, kde se mění ohnisko zatížení. Když je rameno přímo nad loktem, tak se zvyšuje zatížení horní části bicepsu. Pokud je loket před ramenem, zatížení je dolní části bicepsu. Opřením o stehno zabráníte dalšímu pohybu ramene a izolujete bicepsy. Ohýbáním lokte zvedejte činku k rameni. Opět se vraťte do výchozí polohy. Volná ruka může být opřená o druhé stehno pro lepší stabilizaci trupu.

 

Bicepsové zdvihy s velkou činkou

 

Vezměte činkou podhmatem v šíři ramen. Paže jsou zcela propnuté. Činku zvedněte do úrovně ramen a poté spusťte zpět do výchozí pozice. Činka se musí pohybovat blízko těla, pohyb vychází z lokte a ne z ramen. Stůjte rovně, neohýbejte se. Tím se zabrání houpavému pohybu a nebudete činku zvedat švihem. Při mírném předklonu si usnadníte zvedání a při zaklonění si pomůžete s dokončením opakování. Při širším úchopu se zatěžují vnitřní bicepsy a u užšího úchopu se zapojují vnější bicepsy.

Zatěžované svaly:

  • hluboký sval pažní
  • sval vřetenní
  • přední delty
  • svaly předloktí

Bicepsový zdvih na Scottově lavici
Sedněte si na lavici a natažené lokty opřete o opěrky. Zvedněte tyč nahoru, chvilku setrvejte a opět se vraťte do výchozí polohy. Při cvičení s rovnou tyčí jsou dlaně otočeny nahoru, tyč se drží podhmatem. Při počátečním pohybu je zatížení maximální  a pracuje dolní část bicepsu. Podložka má dobrou výhodu v tom, že máte lokty opřené a tím pádem zabráníte pohybu v ramenech. Při pohybu dolů do výchozí pozice nepropněte úplně lokty, zastavte se těsně před propnutím – bicepsy budou stále napnuté.

Zatěžované svaly:

  • biceps
  • hluboký sval pažní
  • sval vřetenní
  • svaly předloktíBicepsový zdvih s jednoručkami
    Vezměte si jednoručky, palce jsou dopředu a paže jsou spuštěné podél těla. Zvedněte obě činky k ramenou a otáčejte rukou tak, aby dlaně směřovaly nahoru (otáčení je proto, protože tím vzniká lepší koncentrace bicepsu). V horní pozici chvilku setrvejte a poté se vraťte do výchozí pozice. Můžete také zkusit držet jednoručku tak, že palec se dotýká kotouče (obvykle se činka drží uprostřed mezi kotouči). Tím se mění zatížení při otáčení a zapojí se více svalových vláken. Také neohýbejte trup, seďte rovně a zabráníte tím zvedání činek pomocí švihu. Mírný předklon způsobí usnadní počáteční fázi zvednutí. Hlavně využívejte plný rozsah pohybu.

Zatěžované svaly:

  • biceps
  • hluboký sval pažní
  • sval vřetenní
  • přední hlava deltového svalu
  • svaly předloktí

 TRICEPS

Tricepsový tlak vsedě

Sedněte si zpříma na lavičku a činku zvedněte nad hlavu. Použijte úzký úchop nadhmatem. Ohněte lokty a pomalu spouštějte dolů. Pohyb činky by měl jít až za hlavu, poté se vraťte zpět nahoru až do propnutí loktů.

Širší úchop více zapojuje vnitřní tricepsy, zatímco úzký úchop zatěžuje vnější tricepsy. Lokty jsou blízko u sebe a nesmějí se dostávat při cvičení příliš daleko od sebe.
Pohyb vychází pouze z loktů, ne v rameni.

Zatěžované svaly:

  • triceps
  • delty
  • předloktí

Kliky

Postavte se mezi dvě lavičky, o jednu se opřete dlaněmi, na druhou umístěte chodidla. Vaše tělo by nyní mělo tvořit tvar písmene L. Váha spočívá na dlaních a patách. Pokrčením paží v loktech se pomalu přibližujte trupem k zemi. V dolní fázi chvíli setrvejte a pak se vraťte zpět. Nikdy neprovádějte cvik na vypolstrované lavičce, hrozí, že vám sklouznou ruce. Vždy držte záda a nohé rovné a ve stejném úhlu, dbejte na zatížení tricepsů.

Zatěžované svaly:

  • triceps
  • hruď
  • přední hlava deltového svalu
  • svaly předloktí

Posilování zápěstí, stisku a předloktí
Dalo by se říci, že to je „posilování do kapsy“ a vždy připraveno k použití. Tento cvik se provádí posilovacím gumovým kolečkem nebo kleštěmi. Princip je jednoduchý – pouze svíráte v dlani, tím posilujete stisk, zápěstí a předloktí. Lze provést několik stovek opakování během dne.

 PRSNÍ SVALY

Kliky na bradlech

Chyťte se bradel tak, aby tělo viselo dolů a lokty byly propnuté. Pomalu spouštějte trup dolů a ohýbejte lokty, dokud nadloktí není vodorovně s podlahou. Opět se vytáhněte nahoru a propněte lokty. Pozice trupu má vliv na zatížení svalů. V mírném předklonu se více zatěžují prsní svaly. Vzpřímená poloha více zapojuje tricepsy. Čím větší záklon, tím vyšší zatížení svalové partie.

Zatěžované svaly:

  • dolní část velkého prsního svalu
  • tricepsy a přední hlava deltového svalu

Bench – press na rovné lavici

V lehu na zádech na lavici sejmete činku ze stojanů, držení je nadhmatem. Rozpětí úchopu je taková, aby ve spodní fázi cviku svíralo předloktí s činkou přibližně pravý úhel. S nádechem spouštíte činku k hrudníku (přibližně do úrovně bradavek), zde činku neodrážíte, ale kontrolovaně ji zastavíte a vzápětí startujete s výdechem směrem vzhůru do napjatých paží. Lokty jsou po celou dobu cvičení umístěny pod žerdí činky. S šíří úchopu to nepřehánějte, zbytečně přetěžujete ramenní klouby.

Zatěžované svaly:

  • velký prsní sval
  • přední hlava deltového svalu
  • triceps

 SVAL DELTOVÝ (RAMENA)

Arnoldky

Pohodlně si sedněte na lavičku nebo židličku. Do rukou se vezměte jednoruční činky a zvedněte je i na k obličeji, dlaně jsou natočeny směrem k tělu. Pohyb spočívá v tom, že ruce zvednete nad hlavu. Zhruba v polovině pomalu jednoruční činky otáčíte a v horní fázi jsou úplně otočené. Při zpětném pohybu opět v polovině otáčíte činky a vracíte se zpět do výchozí polohy.

Zatěžované svaly:

  • střední, přední delty

Upažování ve stoji

Mírný stoj rozkročný, lehce se předkloníme, činky držíme před tělem, osy činek směřují dopředu, ruce v loktech jsou mírně pokrčeny. Z této výchozí pozice upažujeme tak, že hřbety rukou směřují stále vzhůru a spíše se snažíme vytáčet hranu nahoru. Pohyb vychází pouze z ramen a nepohybujeme rukama v loktech. Pohyb končíme v momentě, kdy lokty se dostanou na úroveň ramen. Pokud bychom dále vzpažovali, zapojovali bychom více do činnosti trapézové svaly.

Zatěžované svaly:

  • deltové svaly(střední část)
  • trapézové svaly(horní oblast)
  • sval nadhřebenový

Chyby:

  • Při upažování se zakláníme a prohýbáme v zádech.
  • Při upažování vytáčíme dlaně dopředu a palce vzhůru a tím přenášíme zatížení na přední část deltového svalu.
  • Pohyb nevychází pouze z ramen, ale při upažování zároven ohýbáme paže v loktech.
  • Lokty zvedáme nedostatečně vysoko (pod úroven ramen).
  • Příliš pokrčujeme ruce v loktech (až do pravého úhlu) a cvik si zkrácením páky usnadňujeme.

Předpažování

Postavte se rovně s činkami v každé ruce, dlaně směřují k tělu. Zvedněte pravou ruku do úrovně očí. Chvíli setrvejte a pak proveďte pohyb dolů, opakujte druhou rukou. Nikdy nepokládejte zátěž příliš rychle. Vždy držte paže napnuté v průběhu celého pohybu.

Zatěžované svaly:

  • přední hlava deltového svalu
  • trapézy
  • horní část prsních svalů

Literatura:

Bursová, M.:. Kompenzační cvičení. Praha: Grada. 2005.

Kyralová, M., Matoušová, M. Zdravotní TV, 2. část, Sport pro všechny, Praha. 1995

Weidenthalerová Edita
Rubriky: Archív seminárních prací | Napsat komentář

Obezita a cvičení

Pojem obezita pochází z latinského obesus (tučný, vykrmený), český název je otylost nebo již zastarale obtloustlost. Dnes tedy obezita je stav, kdy je v těle živočicha uložená energie v podobě tukové tkáně v nadměrném množství. Tento jev se dá pozorovat hlavně u člověka a domácích zvířat (např. vykrmená prasata, psi, apod.). Divoká zvířata obézní nebývají na základě dostatečného pohybu a nepřejídaní se.

Obezita je chronické onemocnění, které je charakterizováno zmnožením tukové tkáně (hypertrofie = buněčný růst, hyperplazie = zvýšení počtu buněk). Mezi příčiny patří zvýšená chuť k jídlu (hlavně na sladké a tučné), nedostatek pohybu, hypofunkce štítné žlázy, nedostatek spánku, deprese.

Tělesný stav člověka nám pomůže určit jednoduchý vzoreček, kde porovnáváme hmotnost a výšku pacienta. Stanovení této hodnoty se nazývá Index tělesné hmotnosti (Body mass index – BMI). BMI vymyslel belgický matematik Adolphe Quetelet. Tělesnou hmotnost (kg) dělíme druhou mocninou výšky postavy (m). Podle výsledku můžeme určit, zda se jedná o podváhu, normální váhu nebo nadváhu. Dále se rozlišují i podkategorie, tedy o jaký stupeň se jedná (př. těžká podvýživa, mírná obezita, ..). Ideální váha je v rozmezí 18,5 – 25.

Příčin obezity je samozřejmě více. Mohou to být jednak genetické predispozice. Kde dítě obézních rodičů má k obezitě větší sklon a předpoklady. Proto je důležité, aby si takový jedinec hlídal svůj jídelníček pečlivěji. Ale mohou to být i faktory zevní. Jeden z hlavních důvodů je nepoměr mezi energií přijatou a vydanou. Jedná se hlavně o nadměrný přísun energie v podobně potravin, a to především těch tučných. A nedostatečný výdej energie (př. sedavé zaměstnání, lenost, doprava autem, ..). Hraniční hodnota energie je 2 000 kcal. Pokud člověk přijímá méně kalorií, hubne. Pokud přijímá více a neprovozuje k tomu žádný sport nebo jinou pohybovou aktivitu (ovšem dostatečně), přibírá na váze.

Další vlivy jsou hormonální. Ty se však uplatňují tak v 1 % případů. Jedná se o hypofunkci štítné žlázy a zvýšenou hladinu hormonů kůry nadledvin (Cushingův syndrom).
I některé léky mohou přispívat ke vzniku obezity a to zvyšováním chuti k jídlu. Jsou to např. některá antidepresiva, neuroleptika, glukokortikoidy apod.

Nesmíme zapomínat na psychogenní faktory a jídelní zvyky. U některých osob může být příjem potravy závislí na emočních stavech (osamělost, deprese, dlouhá chvíle, stres, ..). Nebo mohou obezitu způsobovat špatné stravovací návyky (Př. dříve nebylo jídla přebytek a někdy ani nebylo snadno dostupné jako dnes, proto mají lidé zafixováno vše dojídat). Ale měli bychom se držet rčení, že „tělo není popelnice“ a podle toho se k němu chovat.

Těmito všemi faktory může obezita vzniknout a pokud se nezmění přístup samotného jedince k tomuto problému a nezačne ho řešit, bude se obezita rozvíjet dál a bude s sebou přinášet samozřejmě víc a víc rizik a komplikací.

Jedno z nejvíce nápadných rizik spojených s obezitou je estetika. Vůbec tomu nepomáhá propagace anorektických modelek v dnešní době. Lidé si připadají špatně, což má dopad na jejich psychiku. Ta hraje také svou roli. Obézní lidé si ve společnosti nemusí připadat příjemně a od toho se odvíjí i jejich přijetí společností.

Zdravotní rizika, která s sebou obezita nese, můžeme rozdělit do dvou skupin. A to na život ohrožující onemocnění a život neohrožující.

Mezi rizika, která nejsou fatální pro jedince patří dýchací problémy, kdy podkožní tuk tlačí na plíce a to způsobuje obtíže. Obézní lidé dýchají mělce a při pohybu se lehce zadýchají. S tím souvisejí i poruchy spánku. Někdy dochází i k tzv. spánkové apnoe (krátká zástava dechu). Kožní problémy souvisejí s větším pocením obézních lidí. Poté se vytváří potničky nebo ekzémy. Napínající se kůže také praská a objevují se tzv. strie. Neplodnost u ženy může způsobit anovulaci, tedy neuvolnění vajíčka z vaječníku. U mužů způsobuje obezita poruchy erekce. Dále to jsou problémy s držením těla, klouby a svaly, onemocnění trávicího traktu nebo deprese.

Jiné onemocnění, která mohou pacienta závažně poškodit nebo ohrozit na životě, jsou jednak kardiovaskulární choroby, kam spadá ischemická choroba srdeční, která může skončit jako infarkt myokardu nebo mozková mrtvice. Diabete mellitus 2. typu, což je metabolická porucha, kdy dochází k nadměrnému přísunu glukózy a organismus už není schopen jí zpracovávat. Příčina je relativní nebo později absolutní nedostatek inzulinu. Následujícími komplikacemi jsou srdečně cévní onemocnění, onemocnění ledvin nebo slepota. 80-90 % pacientů s cukrovkou je obézních. Obezita s sebou samozřejmě přináší i zvýšené riziko pro vznik rakoviny. Jedná se hlavně o rakovinu tlustého střeva, prsu, ledvin, prostaty.

K životu samozřejmě neodlučně patří i pohyb. Bohužel v dnešní době už to tolik neplatí. Lidé nejsou nuceni si potravu obstarávat v přírodě, příp. o ní bojovat. Každý si v klidu dojde do supermarketu, kde je všeho přebytek. Všude si dojede autem a večer si sedne na pohovku k televizi. Což samozřejmě je špatně.

Pohyb je svalová činnost, která je zajištěna pohybovým aparátem člověka (zvířete). Je to přirozený pohyb a udržuje organismus v dobrém zdravotním stavu a fyzické kondici. Ovšem neprovozuje-li člověk žádnou aktivitu, je postupně svalová tkáň nahrazována tkání tukovou a tím se opět dostáváme k obezitě.

Nějakou pohybovou aktivitu by měl člověk provozovat každý den. Ať se jedná o prostou chůzi, např. dojít do práce, na nákup nebo se jít jen projít do parku apod. Nebo navštívit nějaké sportovní centrum. Takové podniky nabízejí celou škálu cvičení. Může se jednat o aerobní cvičení. Kdy se cvičí v lehce zvýšené tepové frekvenci za přísunu kyslíku ke svalům po delší dobu. Toto cvičení má efekt, který se využívá při hubnutí. Jedná se o využití kyslíku k přeměně glukózy a tuků k produkci ATP (adenosintrifosfát). Nejprve se tedy využívá glykogen, ale po delší době cvičení začne tělo využívat tukové zásoby a začne „spalovat“. Pravidelné cvičení přináší i mnoho pozitiv, a to hlavně zdravotních. Sníží se riziko onemocnění srdce, sníží se celková hladinu cholesterolu, krevní tlak a již zmíněný tuk v těle. Aerobní cvičení lze provozovat v mnoha podobách. Každý si může vybrat, co mu nejlépe vyhovuje a co ho baví. Ať už to je aerobic, vytrvalostní běh, cyklistika nebo plávání.

Dalším typem cvičení je posilování. Zde nám jde především o nabrání svalové hmoty. Můžeme rozlišit, zda chceme nabírat na síle nebo na objemu. Podle toho samozřejmě přizpůsobíme tréninky. Posilování na sílu jsou kratší, ale o to intenzivnější tréninky. Zvedáme (85 – 90 %) maximum váhy s nižším počtem opakování. Naopak jde nám především o objem, zvedáme nižší (70 – 80 %) váhu, ale přidáme více opakování. Jako postup můžeme taky použít tzv. pyramidu, kdy postupně zvyšujeme váhu.

Ještě bych ráda zmínila jeden typ cvičení, a to zdravotní cvičení. To je obvykle vyhledáváno lidmi už s nějakými potížemi, např. bolesti zad, kloubů, poruchy koordinace pohybů, nadváha. Ale je samozřejmě doporučováno jako prevence, např. pro lidi se sedavým zaměstnáním. Jedná se kombinaci posilovacích, protahovacích a uvolňovacích cviků, kdy je cílem zpevnění ochablých svalů, nácvik správného dýchání, zlepšení pohyblivosti a správné držení těla.

Držíme se samozřejmě rčení „ve zdravým těle, zdravý duch“. Ale všeho s mírou. Přehnané cvičení je také špatně a také vede ke spoustě zdravotních problémům.

Na závěr bych si dovolila uvést příklad, jak by se správně mělo přistupovat k hubnutí. Pokud chce totiž člověk opravdu se svojí nadváhou něco dělat, musí změnit svůj životní styl. A to se týká jednak tedy jídelníčku. Zde platí hlavní zásady nepřejídat se a jíst zdravě. I na základě vlastní zkušenosti bych doporučila jíst 5x denně, ale malé porce. Tělo bychom vlastně neměli nechat úplně vyhladovět, protože nejen, že jakmile se pak dostaneme k jídlu, tak sníme úplně všechno, ale tělo si zvykne na to, že jídlo dostává po dlouhé době a tak to začne ukládat do tuků „na horší časy“. Ovšem dostane-li každý dvě až tři hodiny nějakou potravu, tak nebude nuceno dělat si zásoby.

Na druhou stranu slyšela jsem i o teorii, že by se mělo jíst 3x denně pořádně (snídaně, oběd, večeře). Tahle teorie je založena na faktu, že dříve lidé také neměli jídlo k dispozici každé dvě hodiny. A když už si nějaké obstarali, tak se najedli do sytosti. Snaží se dosáhnout toho, aby inzulin v krvi pořád nekolísal, ale pokaždé se z krve úplně odboural a tím se nezvyšovala jeho stálá hladina v krvi. Ale tenhle způsob jsem nezkoušela, tudíž k tomu nemůžu vyjádřit vlastní názor.

Dále bych chtěla zmínit teď asi novější „trik“ na hubnutí. A to hubnutí ve spánku. Bylo zjištěno, že tělo může spalovat i ve spánku. Ale to je samozřejmě dáno za určitých podmínek. Jedná se o to, že tak hodinu po usnutí, tělo začne produkovat růstový hormon, který má za úkol regeneraci i budování svalů. A k tomu je zapotřebí energie, kterou nebere jinde než v tukových zásobách těla. Aby ale tento mechanismus začal pracovat, je důležité tak 2-3 hodiny před spaním nejíst. Nebo lépe řečeno nejíst sacharidy. Jakmile totiž máme v krvi během spánku inzulin, blokuje se nám uvolnění jehož „zázračného“ růstového hormonu.

Vrátíme-li se ale k hubnutí. K jídelníčku bych tedy ještě dodala, že mimo pravidelné jídlo bychom měli ještě zauvažovat nad složením jídla. Strava by ale měla být pestrá. Každý den bychom měli tělu obstarat 30 % bílkovin, 40 % sacharidů a 30 % tuků.

Omezit bychom samozřejmě měli sladká a tučná jídla. Ale tuky bychom neměli vyřazovat úplně. Nejenom, že jsou nezbytné pro rozpuštění některých vitamínů (vitamíny v tucích rozpustné), ale jsou i zdrojem mastných kyselin pro tělo. Lépe je ale používat rostlinné tuky než živočišné. Jako zdroj proteinů jsou dobré masné a mléčné výrobky. Masem myslíme maso a ne uzeniny. Těm se raději vyhněte. Výborné jsou také ryby jako zdroj omega – 3 mastných kyselin. U mléčných výrobků si musíme dát pozor a nebrat ty tučné, raději zakysané mléčné výrobky, tvarohy netučné tvrdé sýry.

Ještě jako doplnění k jídelníčku bych zmínila pár rad, a to, že pokud nás hlad zastihne dříve jak po 2 hodinách, tak nemá vůbec cenu se trápit a hladovět. To naopak povede k negativnímu efektu a takto nastavené stravování dlouho nevydržíme. Nejlepší je se prostě dojíst zeleninou.

Když se tedy rozhodneme zhubnout a nasadíme správný jídelníček, je velmi vhodné nasadit i správný režim co se týče cvičení. Samozřejmě vše se odvíjí od počátečního stavu – jak těžkou obezitou trpíme. Je jasné, že čím těžší stupeň obezity a člověk, který není zvyklý provozovat nějakou pohybovou aktivitu, tak tím spíš začínáme od menších dávek pohybu. U extrémních případů můžeme začít jen tím, že do denního programu zařadíme procházku. Tu budeme postupně prodlužovat až se z chůze stane lehký běh. Postupujeme samozřejmě dál až se dostaneme třeba do tělocvičny.

Začíná se od lehkých dávek, aby se tělo nezatížilo příliš, protože přece jenom to je pro něj taky nové.  Nesmíme ale zapomenout dávky zvyšovat, abychom docílili nějakých výsledků. Ohledně kondiční přípravy (ale i samozřejmě ohledně správného stravovaní) je vždy lepší se zajít poradit za zkušenějšími a specializovanými odborníky.

Touto seminární prací jsem se vám snažila přiblížit základní informace a problémy co se týká obezity, cvičení a bojem s obezitou. Toto téma je v posledních letech velmi rozšířené a diskutované. Všude se objevují nové a nové diety, nové a nové přípravky na hubnutí apod. Takže abych to shrnula, zhubnout se dá jen vlastním sebezapřením a silnou vůlí. Nevěřte nějakým „zázračným“ pilulkám nebo bobulím. Kdyby to opravdu fungovalo, nebyli by všichni lidé hubení a šťastní?

Durasová Nikola

Rubriky: Archív seminárních prací | Napsat komentář